Queerhelg i Oslo

Publisert

Oslo Queer Festival samlet skeive, aktive og nysgjerrige festivaldeltagere på Blitz og Hausmania i helga. På programmet på årets festival kunne man velge å engasjere seg i temaer som kjøp og salg av sex, internasjonal queerkamp og et stort utvalg av workshops. Det var også rom for fest, dans og konserter. Både nye og erfarne queers fra Norge og utlandet kom til festivalen. – Jeg synes festivalen var veldig bra, sier Kim Andre som brukte helgen på Oslo Queer Festival. Men på spørsmål fra Blikk Nett om å velge et høydepunkt blir vanskelig.– Hvis jeg må velge et høydepunkt, så må det være å møte nye mennesker, og det har jeg gjort. Kim Andre er en av mange som lot seg adoptere i festivalhelgen. Oslo Queer Festival har ordningen Adopt a queer som et tilbud til festivaldeltagere som kommer til Oslo og trenger et sted å overnatte.– Det var en positiv og god opplevelse, sier Kim Andre og legger til at festivalen ga mersmak. – Jeg kommer nok helt sikkert til neste års festival, og da vil jeg jobbe som frivillig også.  

Adopter en queer

 Blikk Nett fikk også en prat med Kim Andres adoptiv-queer, Anja Brenna.  – Adopt a queer-ordningen er veldig positiv, også for den som adopterer, sier hun og forteller at hun har deltatt på alle de tre queerfestivalene som har vært arrangert i Oslo.  – Årets høydepunkt var helt klart slikkelapp-workshop. Det var så utrolig deilig å sitte på Blitz å leke seg med glitter og paljetter, sier hun og ler. – Skal jeg nevne noe negativt, eller noe jeg opplever som vanskelig, så er det at streite kan føle seg utenfor når det er snakk om begrepet queer. Er begrepet queer stort nok til å romme alle, selv de som anser seg selv som litt A4? Det er en diskusjon jeg synes er viktig.

– Tror du noen blir skremt av at festivalen arrangeres på Blitz og Hausmania?

– Ja, noen kan nok bli det. Men det handler nå mest om deres egne fordommer. Selv om det nok kan bli sånn at noen føler de må se ut som eller ha samme stil som de andre festivaldeltagerne. Men det stoppet jo ikke meg, så jeg oppfordrer alle til å delta og å oppleve festivalen selv.

Forøyde arrangører

Kaja Glenne Lund i Oslo Queer Festival er godt fornøyd med årets festival dagen derpå.– Vi er kjempefornøyd! Det har vært så utrolig bra stemning under hele festivalen, og det har vært mye folk.

– Hvor mange deltok i løpet av helgen?

– I og med at årets festival var gratis er det nesten umulig å si noe eksakt om hvor mange som kom. Men det vi vet er at det var veldig mange som deltok på de forskjellige workshoppene, og at festene også har vært godt besøkt.

– Hvordan vil du beskrive en typisk queerfestival-gjest?

– Vanskelig å si. Men det vi har lagt merke til i år er at det blir stadig flere «innvandrere», altså folk som ikke har sitt opphav i Oslo, men som har flyttet hit fra andre steder. Tilbakemeldingene vi har fått er at de endelig har funnet noe som er alternativt i Oslo. Det er helt klart en gruppe vi vil ha med videre til de neste festivalene, sier Glenne Lund og kan med det bekrefte at det også blir Oslo Queer Festival i 2011. – Vi har ikke kommet så langt ennå at vi har startet arbeidet med neste års festival. Men årets suksess legger jo et fint grunnlag.

– Hva er så hemmeligheten bak suksessen?

– At Oslo Queer Festival er så mange forskjellige ting på en gang, fra workshops og politikk til film, fest og den sosiale delen. Og alt er like viktig.