– Really?

Publisert

– Står dragartister i Norge på scenen med blackface? Hvorfor, spør Peaches Christ. Den legendariske dragdronningen fra San Francisco besøker Oslo i anledning Oslo/Fusion. Blikk Nett møter Joshua Grannell (42) i Oslo sentrum for å bli bedre kjent med hans alter ego Peches Christ, og for å høre om filmen han besøker Oslo/Fusion International Film Festival med, All About Evil. All About Evil er regidebuten til Joshua Granell og er en spennende blandingen av skrekk, vold, og humor – et skrudd kjærlighetsbrev til klassisk skrekkfilm. Det er en imponerende liste skuespillere Grannell kan skilte med i debutfilmen.– Det er helt utrolig, sier Grannell selv til Blikk Nett når vi sammen ser over listen. Her finner vi kultnavn som Mink Stole, kjent fra de fleste John Waters-filmer, Cassandra Peterson, kjent som kultdronningen Elvira, samt Deborah Tennis, som spiller karakteren Natasha Lyonne i suksesserien Orange Is the New Black.– Når jeg satt og skrev manus, så tenkte jeg: hvorfor ikke liste opp drømmeskuespillerne jeg vil ha med? Det verste som kan skje er at de svarer nei, sier Grannell til Blikk Nett. Men så skjedde det Grannell kanskje trodde var umulig.– Mink Stole svarte ja med en gang, sier han stolt. Mink Stole og Grannell kommer fra samme stat, Maryland, og han vokste opp med filmene til John Waters og så Stole i klassikere som Pink Flamingos, Desperate Living og Female Trouble.– Jeg pleide å dra til Baltimore og hang ut på de samme stedene som gjengen rundt Waters. Men vi møttes aldri. Ofte fikk jeg høre, «Å, synd du kom nå. John Waters har akkurat gått,» sier han og ler godt.

Fra Maryland til Midnight Mass

Vi trykker på spoleknappen og ender opp i nåtid – hvor Grannell altså har selveste Mink Stole med i sin debutfilm og kan regne John Waters som en venn. Æren for mye av dette må tillegges Grannells alter ego Peaches Christ. Så lenge han kan huske har Joshua Grannell hatt to livsmål: å få folk til å hyle av skrekk, og samtidig le hysterisk. Inspirasjon har han hentet fra John Waters og hans kult, The Cockettes, Vincent Price, Mommie Dearest, Charles Ludlam, Charles Busch, og Showgirls. Grannell har vært bosatt i San Francisco i over 20 år og har lenge vært sentral i byens undergrunns-drag/teater-miljø som Peaches Christ. Det hele startet på klubben Trannyshack, drevet av en annen draglegende, Heklina. På Trannyshack startet Peaches Christ Midnight Mass, et konsept som viste kultfilmer, satte opp dragshow og har opp gjennom årene hatt en rekke legender på besøk, fra nevnte Mink Stole og John Waters, til selveste RuPaul, kjent fra RuPaul’s Drag Race. Under sitt besøk i Oslo og på Oslo/Fusion skal Grannell sitte i festivalens jury, vise debutfilmen All About Evil, samt opptre på den store avslutningsfesten som Peaches Christ.Drag er i vinden for tiden, mye takket være RuPaul’s Drag Race, og som Peaches Christ har Grannell jobbet med en rekke av dronningene kjent fra showet, fra Bianca Del Rio til Alaska Thunderfuck og Latrice Royale. Suksessen til Drag Race er et toegget sverd ifølge Peaches Christ.– Det er flott at dronningene får et stort publikum – og mange av dem har gjort karriere etter showet. Men samtidig tror jeg mye av den gamle dragkunsten går tapt på veien. Det er mer fokus på sminke og utseende, enn på ferdigheter, sier Peaches Christ som ikke har vært fristet til å melde seg på som deltaker.

– Spark oppover!

Drag har alltid vært kontroversielt – selv om drag i dag også er mer stuereint. Blikk Nett gir Peaches Christ en innføring i norsk draghistorie, som for eksempel innsatsen dragartister gjorde da hiv og aids gjorde seg gjeldende i Norge.– Dragmiljøet har alltid vært der når krisene rammer. Det er noe av styrken vår – og et stykke historie som aldri må glemmes, sier Peaches Christ. Men det finnes også sider ved drag som er problematiske, og Blikk Nett forteller Peaches Christ om de siste årenes diskusjon i Norge med hensyn til drag, blackface og kulturell appropriasjon – en relativt ny diskusjon her til lands.– Er det sant? spør Peaches Christ når Blikk Nett forteller om bråket i kjølvannet av Queentastics opptreden på Regnbuedagene i Bergen i 2014, samt Dean-Erik Andersens opptreden på Skeive Sørlandsdager nylig. – Hvorfor i all verden gjør dragartister det? Jeg blir litt forvirret nå. Er de rasister – eller ligger det en dypere mening bak? Etter min mening kan det ikke rettferdiggjøres, sier han. – Ser man noe lignende på dragscenen i USA?– Nei. Da blir det bråk. Det finnes ingen god grunn til å gå på scenen å gjøre narr av andre kulturer. Det er ikke det drag handler om. Drag skal sparke oppover – ikke nedover. Jeg har ikke noe problem med å gjøre narr av religiøse fundamentalister eller homohatende konservative. De ber om det. Men å gjøre narr av andre kulturer er bare plump humor, sier Peaches Christ.

Kunnskap og informasjon

Peaches Christ er ikke ukjent med kontroverser. Klubben hvor han startet karrieren med Midnight Mass gikk under navnet Trannyshack fra 1996 til 2014.– Trannyshack oppsummerte alle som sto på scenen, men også publikum. Tranny var en fellesbetegnelse på alle som ikke passet inn. Var du annerledes, så var du en tranny, forklarer Peaches Christ. Men så kom et klimaskifte. Ordet tranny ble møtt med motstand, spesielt fra transmiljøet.– Ordet ble på en måte allemannseie – og det ble omfavnet av main stream media. For eksempel ble det bråk da en av deltakerne i Project Runway kalte en modell for «Hot tranny mess.» I begynnelsen forsto vi ikke hvorfor ordet vi brukte på oss selv laget så mye bråk, sier han og forteller at mange strittet imot og nektet å forkaste begrepet tranny. – Selv satt jeg meg ned med folk og fikk forklart hvorfor tranny er så negativt ladet. Jeg ble opplyst og tok til meg kunnskap og informasjon fra de menneskene som følte seg rammet av ordbruken. Så enkelt er det, avslutter Joshua Grannell aka Peches Christ. Oslo/Fusion International Film Festival viser Joshua Grannells All About Evil torsdag 8. september kl. 21.30. Etter visningen blir det Q&A med Joshua Grannell. Møt Peaches Christ på Oslo/Fusion-avslutningsfest på Elsker, lørdag 10. september. Mer info: Peaches Christ! Filmene under Oslo/Fusion International Film Festival vises på Cinemateket, Filmens hus, Dronningens gate 16, Oslo.Mer info: oslofusion.no Foto: Jose Guzman Colon.