Homonettverket i Arbeiderpartiet og Åpne Høyre krever handling overfor Russland.

Ifølge internasjonale medier og FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, skal over hundre mistenkte homofile være arrestert og tre drept i Tsjetsjenia.
– Norge og andre land må nå gå foran og tilby disse menneskene beskyttelse og vurdere asyl, sier lederne i Homonettverket i Arbeiderpartiet og Åpne Høyre, Jon Reidar Øyan og Helge Ytterøy L`orange i en felles pressemelding.

Nettverkene mener slike hendelser viser hvor viktig det er med LHBT forståelse og fokus med hensyn til menneskerettighetsarbeid også i OECD området.
– Dette er grusomt. Vi er vitne til systematisk forfølgelse av homofile i en av våre nabolands republikker. Vi forventer at norske myndigheter tar i bruk alle midler for å få Russiske myndigheter til umiddelbart å gripe inn og stanse tortur og arrestasjoner, sier Øyan og L`orange videre.

Talspersoner for republikken Tsjetsjenia har uttalt at det ikke finnes homofile i republikken.
– Det handler om å få mennesker i en fortvilet situasjon og få de i sikkerhet. Regjeringen må handle, disse drapene og arrestasjonene pågår nå, avslutter Jon Reidar Øyan og Helge Ytterøy L`orange.