Regjeringen styrker tilbudet

Publisert

Kriteriene for kjønnsskifte og kjønnsbekreftende behandling i Norge skal utredes, og helsetilbudet til transseksuelle og transpersoner skal styrkes. Transpersoner, personer med diagnosen transseksualisme og andre personer med kjønnsidentitetstematikk står overfor en rekke utfordringer i Norge i dag. Disse er i hovedsak knyttet til mangel på kunnskap og forståelse fra omgivelsene generelt og helsevesenet spesielt. Det ble tydelig vist da rapporten «Alskens folk - Levekår, livssituasjon og livskvalitet for personer med kjønnsidentitetstematikk» ble lansert i januar i år. Nå følger regjeringen opp med en styrking av tilbudet til denne gruppa.– Dette er et viktig arbeid. Det handler om å ivareta en av de mest grunnleggende rettighetene et menneske har: Retten til å være personen man føler, tenker og lever som, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre. Rapporten «Alskens folk», gjennomført av forsker Janneke van der Ros fra Likestillingssenteret, er den første i sitt slag i Norge og ble bestilt og finansiert av LHBT-senteret i Bufdir. Rapporten konkluderer med at det i dagens Norge er mangelfull kunnskap og liten forståelse for transpersoner på alle samfunnets arenaer, samt fraværende helsetilbud og oppfølging til de som ikke faller innenfor gruppa som ønsker fullt kjønnsbekreftende behandling. Kravet om sterilisering i forbindelse med kjønnsbekreftende behandling er et av punktene rapporten retter søkelyset mot. Et krav både LLH og Skeiv Ungdom mener må fjernes. Ei ekspertgruppe i regi av Helsedirektoratet skal utrede hvilke kriterier som skal gjelde for endring av kjønn i Norge. Gruppa skal også vurdere om dagens krav til sterilisering ved kjønnsskifteoperasjon skal fjernes. Brukerorganisasjonene skal være representert i arbeidet. – Da tenker vi på Harry Benjamin Ressurssenter, LLH og Skeiv Ungdom, som relevante brukerorganisasjoner. Hvis det finnes andre brukerorganisasjoner der ute som vi ikke har tenkt på, så er det fullt mulig å melde seg, sier statssekretær Kjell Erik Øie til Blikk Nett.

– Hvor stor innflytelse vil brukerorganisasjonene ha i denne utredningen?

– Det er alltid slik at når du blir invitert til et samarbeid så får man innflytelse. Det at regjeringen og Helse- og omsorgsdepartementet nå gjør dette, er et resultat av at de nevnte organisasjonene har gjort oss oppmerksom på både mangler og på behov i det norske tilbudet til transseksuelle og transpersoner. Organisasjonene står sterkt i dette arbeidet, sier Øie til Blikk Nett og legger til at LHBT-senteret også er en pådriver i dette arbeidet. Rapporten «Alskens folk» har også lagt grunnlaget for at departementet nå velger å utrede tilbudet til denne gruppa.– Jeg har jobbet mye med dette i denne perioden som statssekretær og har fått mange innspill, og ikke minst mye internasjonal oppmerksomhet på norsk praksis. I tillegg har andre land endret praksis overfor transpersoner og transseksuelle, som for eksempel i Sverige, så det var på sin plass at vi fremmer denne saken også her til lands.

– Vil Norge legge seg på samme linje som Sverige, hvor man nå fjerner kravet om sterilisering og kastrering?

– Det er alltid skummelt å forskutere, men det ligger noen ganske sterke føringer i dette oppdraget som ekspertgruppa får. Blant annet skal de se på erfaringene i Sverige og Storbritannia og ikke minst lytte til de internasjonale menneskerettighetsorganisasjonene. Når også brukerorganisasjonene er med i utredningen, vil det være med på å dra i samme retning.

Kunnskap og bevissthet skal styrkes

Bevisstheten og kunnskapen om kjønnsidentitetstematikk i helseforetak, kommuner, skoler og arbeidsliv skal styrkes slik at man i større grad når ut til de som trenger hjelp der de lever. Helsedirektoratet skal derfor legge fram en plan med tiltak for å styrke helsetilbudet på alle nivåer for gruppa. Det skal utredes hvordan helsetilbudet til transseksuelle og transpersoner skal bli bedre og kompetansen heves. Personer som ikke oppfyller kriteriene for behandling ved Oslo universitetssykehus skal sikres annen oppfølging. Dette skal også Helsedirektoratet gi en faglig vurdering av.

– Hvilket tidsperspektiv har Helse- og omsorgsdepartementet på denne utredningen?

– Vi har sagt at arbeidet skal være ferdig i løpet av 2014.Helsedirektoratet skal legge til rette for at pasienter som er uenig i vedtak fra den nasjonale behandlingstjenesten for transseksualisme ved Oslo universitetssykehus kan få en fornyet vurdering av saken. Her vil det være aktuelt å inngå samarbeid med andre skandinaviske land.– Grunnen til det, er at denne pasientgruppa tilhører et relativt lite fagmiljø og vi har store utfordringer med å finne et fagmiljø i Norge som kan ta rollen som second opinion. Derfor mener vi det er klokt å samarbeide på tvers av landegrensene, avslutter satssekretær Kjell Erik Øie.

LLH vil være tydelige

LLH-leder Bård Nylund er fornøyd med at regjeringen nå setter i gang arbeidet med å utrede tilbudet til transpersoner og transseksuelle.– Vi er ekstra fornøyd med at brukerorganisasjonene blir tatt med i arbeidet og ser på det som en fin mulighet til å få endret en del i den nåværende praksisen. Mer detaljert ønsker jeg ikke å være før arbeidet er i gang, sier Nylund til Blikk Nett. LLH vil være tydelig på hvilken praksis organisasjonen ønsker.– Det er mye bra i det som har kommet fra Helse- og omsorgsdepartementet, men LLH vil være tydelig på våre ønsker når vi nå blir invitert inn i dette arbeidet. Vi har noen punkter vi ønsker å drøfte, sier Nylund og forteller at forslaget om et nordisk samarbeid hva second opinion gjelder kan bli et diskusjonstema. – LLH ønsker at second opinion skal være mulig å få til i Norge, fordi det er viktig for dem det gjelder å ha en nærhet til en eventuell utredning og at kontakten med helsevesenet foregår på eget språk i eget land. Det finnes kompetanse på dette området i Norge som vi kan trekke veksler på, sier Nylund. Kravet om sterilisering vil også bli et diskusjonstema og LLH har allerede et standpunkt.– LLH ønsker å fjerne praksisen som innebærer krav og sterilisering, og myndigheten er klar over vårt standpunkt i det spørsmålet, avslutter Bård Nylund.

Powered by Labrador CMS