Regnbuedagene i dag: mandag 4. juni

I dag kan du diskutere barn av regnbuen og det å være frivillig barnløs. Få deg også et kræsjkurs i kvinnesex.

Publisert

På Regnbuedagene i Bergen kan du i dag diskutere barn av regnbuen og det å være frivillig barnløs. Få deg også et kræsjkurs i kvinnesex.

Mandag 4. juni

Kl. 17-18: Debatt: Kræsjkurs i kvinnesex.

Hvorfor er temaet kvinnesex omgitt av et slør av mystikk, det angår jo halvparten av oss? Hva gjør kvinner når de har sex? Hva gjør de ikke? Hva teller egentlig som kvinnesex? Regnbuedagene tar bladet fra munnen og inviterer til panelsamtale om kvinnesex på Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7.

Kl. 18: Filmvisning med Skeivt Arkiv: Den hemmelige klubben

Regissør Kenneth Elvebakk har laget en rekke filmer med skeiv tematikk.

I kveld vises to av dem, Den hemmelige klubben (55 min) og Jenter med Baller (58 min).

Den hemmelige klubben (2003) er en dokumentar om pionerene bak de første foreningene for homofile i Skandinavia. Blant personene som blir portrettert er legender som Arne Heli, Vigdis Bunkholdt og Axel Axgil. Filmen ble vist på NRK da den kom ut, og fikk strålende mottakelse på en rekke filmfestivaler.

Jenter med baller (2010) er en dokumentarfilm om noe så uvanlig som en norsk drag king-gruppe. Filmen følger de seks jentene i gruppen over to år. Som Norges første drag king-gruppe var de pionerer for en forfriskende ny vri på en velkjent sjanger. Filmen er vist på NRK og på en rekke festivaler i inn- og utland.

Q&A med regissøren etter filmen.

Gratis, ingen aldersgrense, Det Akademiske Kvarter, Olav Kyrres gate 49

Kl. 18-21: Café med Bloomer Ladies

Vil du møte andre kvinner som kom ut sent i livet? Late Bloomers Ladies, en gruppe for alle som identifiserer seg som kvinner og for kvinner som kom ut sent i livet, inviterer til kafétreff på Storm Bar. Gratis. Storm Bar, Ole Bull Huset, Øvre Ole Bulls plass 3

Kl. 18.30–19.30: Panelsamtale: Barn av regnbuen.

Regnbuedagene i Bergen har invitert foreldre fra ulike regnbuefamilier til å fortelle om hvordan de gikk fram for å få barn. Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7.

Kl. 20-21: Debatt: Frivillig barnløs.

I det skeive miljøet liker man gjerne å tenke at man lever liv som er annerledes en for majoriteten, og at man i mindre grad lar seg påvirke av uskrevne regler. Stemmer egentlig det? Har en økende andel rettigheter og aksept ført til trangere rammer? Bør det skeive miljøet jobbe for likestilling for ulike former familieliv? Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7.

Kl. 21-22: Boklansering: «Homoflokar» av Kristin Fridtun

Litteraturhuset i Bergen inviterer til boklansering av «Homoflokar» under Regnbuedagene.

Kor homovennleg er det norske samfunnet, sånn eigentleg?

Kristin Fridtun er homo og transperson og er kjend for å skrive om skeive emne. No granskar ho den norske homotoleransen med utgangspunkt i eiga historie. For ikkje så mange tiår sidan var seksuelt samkvem mellom menn rekna som kriminelt, og homoseksuelle personar blei innlagde på sinnssjukehus og utsette for tvilsame behandlingsmåtar. I dag er stoda ei anna: Noreg tevlar med andre vestlege statar om å vere det mest homotolerante landet i verda. Men kva går denne homotoleransen ut på?

Det er eit faktum at vi i Noreg er komne langt i å betre levekåra for skeive personar. Men i takt med at gamle problem har blitt rydda av vegen, har nye flokar dukka opp. Tidt og ofte høyrer vi at Noreg tek godt vare på seksuelle minoritetar, og dette omkvedet verkar inn på sjølvforståinga vår. No er det typisk norsk å vera homovenleg! Negative haldningar i det norske samfunnet blir tona ned, medan homofiendslege trekk ved andre kulturar får mykje merksemd. Dermed lagar det seg ei kløft mellom «oss» (som er snille med homoane) og «dei» (som er slemme).

Men den største kløfta er den som skil hetero frå ikkje-hetero. Kvifor eksisterer dette skiljet framleis? Kan det tenkjast at homotoleransen er ein del av problemet?

Boka er ein del av den nye pamflettserien til Samlaget; "Norsk røyndom".

Gratis, Litteraturhuset i Bergen, Boksalongen, Østre Skostredet 5-7.

Info og oppdatert program: bergenpride.no

Powered by Labrador CMS