Regnbuegalla

Vil hylle alle skeive hverdagshelter

Det blir prisdryss, musikk og andre festligheter når Regnbuegalla inntar Chateau Neuf i mars.

Emma Ellingsen og Noman Mubashir er vertskap på Regnbuegalla.
Publisert Sist oppdatert



– Regnbuegalla 2023 er ikke noe Pride-event. Vår oppgave denne kvelden er å hylle organisasjoner som Pride, og alle de flinke folka og organisasjonene som hver dag bidrar til å kjempe og belyse skeives kamp, sier initiativtaker og prosjektleder Tor Daniel Berge.

Syv år har gått siden forrige gang skeive feiret seg selv med egen prisutdeling. Den gang under navnet GayGalla. Berge, som den gang var perifert involvert, synes at tiden ikke bare er moden for å gjenskape arrangementet, men at en egen feiring også trengs. Særlig etter fjorårets terrorangrep, men også den pågående polariseringen.

Berge mener motet til de skeive som tar støyten i offentligheten bør berømmes, derfor ville han ha en gallaforestilling som altså har fått navnet Regnbuegalla.

– I løpet av kvelden skal vi igjennom en reise med latter, glede og noe alvor. Kanskje kommer det noen tårer. Anita Skorgan kommer med sin hyllest til Kim Friele. Og vi skal minnes den brutale terroren som så brutalt rammet oss skeive i fjor.

Alle skeive skal feires

Mye vil ellers være likt tidligere gallaer. Men navnet er nytt. Og at det ble akkurat Regnbuegalla, det skal Espen Ester Pirelli Benestad ha æren for. Berge ville ha et navn som bredere inkluderte alle skeive, så han ringte ganske enkelt Benestad og spurte om et forslag.

Også enkelte priskategorier er endret. Prisen som tidligere het «Årets hetro» heter nå «Årets Alliert», mens «Årets homo» har blitt endret til «Årets skeive forbilde». Til sammen vil det deles ut priser i ti kategorier, samt en ærespris.

– Vi er stolte og glade over nominasjonskomiteen. Den er satt sammen av personer fra alle de politiske partiene. I tillegg til representanter fra FRI, Skeiv verden og Skeiv ungdom. De har vært virkelig gode samarbeidspartnere underveis.

– Og dette er viktig å si: Det er ingen tapere på Regnbuegalla. Alle de nominerte er verdige en hyllest. Men så vil det jo være noen vi mener fortjener en ekstra heder.

Spektakulært og storslagent

Regnbuegallaen arrangeres i år i samarbeid med Taran AS, Berge, som til daglig jobber som frisør, sikter mot at gallaen allerede fra neste år kan arrangeres av et eget selskap.

Festen holdes på dugnad. Magne Westberg og Klaus Grubhen, bistår Berge med logistikken og annet som skal organiseres. I tillegg stiller MGP-regissør Mattias Carlsson opp som produsent.

– Vi er så takknemlig for at så mange stiller opp og ønsker at dette skjer.

– For publikum kan forvente seg en storslagen prisfest og show, der vi hyller og feirer hverdagsheltene våre. Rett og slett en spektakulær festaften som vi ønsker skal minne oss på alle de modige og flinke menneskene og organisasjonene, som står opp og på for oss alle.

Berge forsikrer også at stemningen vil gå i taket med musikk fra Jone, Mari Bella, Skrellex og selveste Bobbysocks. Det blir en medley med musikal fra hele verden, som hedrer de store Divaene, som Cher, Tina Turner, Shirley Bassey, Diana Ross og mange flere.

– Det er vil også komme et par godbiter vi ikke har offentliggjort ennå.

Regnbuegalla arrangeres på Chateau Neuf i Oslo lørdag 11. mars. Konferansierer er Noman Mubashir og Emma Ellingsen.

De nominerte til Regnbuegalla

Årets skeive forbilde:

Bent Høie, tydelig stemme for mangfold og inkludering gjennom 8 år som helseminister og nå som statsforvalter Bent har vært trygg og klar stemme igjennom et vanskelig tid med pandemi. Han er uten tvil et forbilde for mange skeive, og viser han står opp som skeiv og baner vei for andre med sin åpenhet.

Lise Klaveness, uredd stemme for skeives rettigheter ifm fotball VM i Qatar. Norsk jurist og tidligere fotballspiller som fra mars 2022 er president i Norges Fotballforbund(NFF). I løpet av sin første tid som president, har hun blant annet fokusert på menneskerettigheter og like muligheter for alle, uavhengig bakgrunn.

Zutana, norsk influenser, performancekunstner og aktivist. En profilert person på Instagram, Snapchat og TikTok. Zutana er en modig og klar stemme som kjemper mot rasisme, sexisme, transfobi og homofobi. Hun blir ansett som en viktig talskvinne for transpersoner med etnisk minoritetsbakgrunn, doble minoriteter og andre LHBTQI-personer.

Christine Marie Jentoft, LHBT-forkjemper, samfunnsdebattant og tidligere blogger. Hun er rådgiver for kjønnsmangfold i Fri. Christine har bidratt i den skeive skjønnlitterære antologien Skråtekst. Hun ble opprinnelig kjent for bloggen «Coming Out Christine» som hun startet da hun var i begynnelsen av 20-årene om sin egen erfaring som transkvinne. Hun ble i 2019 og igjen i 2022 nominert til Jenteprisen av Plan International Norge, og fikk i 2022 PKIs Ærespris for sin innsats for likeverd for LHBT-personer.

Morten Hegseth, for sin tydelige stemme mot homoterapi og ble kåret til «Årets LHBT-person» av LHBT-nettstedet Gaysir. I 2019 produserte han også en serie for VGTV om konverteringsterapi i Norges religiøse miljø, som utløste en stor diskusjon rundt temaet. Vedvarende samfunnsengasjement og tydelig stemme i offentligheten for skeives rettigheter.

Silje Nordnes, gjennom blant annet podcaster og programlederrollen vært åpen om følelser, stigma og kjærlighet. Nrk profil som er en anerkjent programleder i radio og tv igjennom mange år. Siden høsten 2020 har hun vært programleder for NRK1s lørdagsunderholdningsprogram Maskorama.

Årets allierte:

HKH Kong Harald, en av de første monarkene til å offentlig støtte opp om mangfold og likeverd for skeive ved flere anledninger. Etter den kjente talen i Slottsparken i 2016, har kong Haralds ord om toleranse rørt folk verden over. Særlig sitatet «nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre» trekkes frem. Kongens kraftfulle tale om seksualitet og religion viste en statsleder som går foran og baner vei for et mer tolerant samfunn.

Eirik Kristoffersen, er Norges første forsvarssjef til å delta i Pride. Han er en tydelig stemme mot homofobi i Forsvaret

Som Forsvarssjef general gikk han foran som et viktig eksempel ved å delta i Prideparaden i Oslo 2021. Det utløste hets mot forsvarssjefen og vi merker oss hans gode tilsvar:

«Det var en gledens dag, samtidig kom det en skygge av kommentarer, som jeg står godt i. Men jeg vil ikke ha det sånn i Norge, at vi hetses både anonymt og ikke.

Petter Stordalen, leder for Nordic Choice og en sterk støttespiller og sponsor av Pride, under slagord «we serve all». Etter det ble kjent at hotellkjeden Nordic Choice hadde inngått et samarbeid med Pride i Sverige, gikk det ikke upåaktet hen. Beslutningen til Stordalen fikk også negative reaksjoner, og hotellkjeden mottok trusler fra enkelte kunder med boikott av hele hotellkjeden. Hotell kongens svar til de negative reaksjonene var

«Rasistiske holdninger har vi helt nulltoleranse for, vi aksepterer det ikke, når det gjelder Pride, så har jeg sagt at det er en menneskerett å elske den man vill»

Ingun Vik, leder HKS (helsestasjon for kjønn og seksualitet): Ingun er en tydelig stemme i et dypt splittet medisinsk miljø i Norge. Som leder av HKS er Ingun opptatt av en individuell tilnærming til sine klienter. Med varme og omsorgsfull tilnærming til den enkelte. For mange er helsestasjonen et livsavgjørende sted for dialog og behandling. Ingun Wik ved HKS er klar i sin tale om at Rikshospitalet er uforsvarlig restriktiv. I 2019 besluttet imidlertid Verdens helseorganisasjon at diagnosen kjønnsinkongruens ikke lenger er å regne som en psykisk lidelse. At Rikshospitalet allikevel fortsetter sin praksis med psykiatrisk kartlegging før medisinsk behandling er HKS og Ingun Wik svært kritiske til. Å stille det som krav til hele gruppa medfører at vi ikke ser den enkeltes behov for behandling.

Britt Bøymo, er rektor på Bøler skole i Oslo., Hun fikk skolegården malt med pride farger etter at prideflaggene ved skolen ble stjålet/vandalisert. Det var da rektoren heiste Pride-flagget for fjerde gang, at hun fikk ideen om regnbueveien.

Skolevegen ble malt i regnbuens farger, og laget et større og mer varig regnbueflagg nede på landjorda.

Britt sørger også for klassesamtaler om Pride-uka og hva som er bakgrunnen for mangfolds-kampen til LHBTQ-bevegelsen. Britt Bøymo er virkelig en person som viser allianse med LHBTQ personer.

Årets drag:

Gutta/ Desiree Vaksdal, Josephine Collins, Lærke Grøntved og Ann-Christin Kongsness

Dragking-gruppa Gutta består av de fire kameratene Larry, Robin, Lavrans og RichHard. De fire scenekunstnerne som står bak, beveger seg mellom utforskning og nyansering av egen maskulinitet som kvinner og skamløs sampling av mannlige arketyper. Gutta opptrer jevnlig i skeive, feministiske, politiske og kunstneriske sammenhenger. I anledning Skeivt kulturår i fjor skapte de happeningen Gutteklubben Goes To Hell som en hyllest til skeiv undergrunnskultur.

Mimi Divine/ Shlomi Ruimi-Askildsen

Tidligere Carte Blanche-danser Shlomi Ruimi-Askildsen hentet fram sitt drag-alter ego Mimi Devine under pandemien, og har blitt en stor suksess på TikTok og Instagram. I 2022 satte han også opp sitt første egne show i Bergen og Oslo «It’s all About Mimi». Med sin oppvisning i ballroom-kulturen og perspektiver på hvordan det er å være skeiv i dag, har showet høstet gode kritikker og fulle hus.

Frida Marida / Hani Assaf

Frida Marida er Drag-personligheten, som er feminin, men forblir autentisk og ikke streber etter å være feilfri. Fridas primære formål er å underholde. Fridas arbeid krysser ofte multikulturelle linjer med et unikt vindu for selvuttrykk

Marius Hagen/ Pamela the Pam

Pamela The Pam, ble først synlig når hun slapp sin egen YouTube serie «Celeb Makeover».

I etterkant har hun sammen med Nordisk Film TV vært med å utvikle Discovery programmet «Drag me out» hvor hun også var fast dommer sammen med Jan Thomas. Pamela vant i 2020 Eurovision lipsync contest og er skaper av den årlige drag konkurransen «Miss Iconic» Pamela var også en av 5 profiler i TV2 serien «Drags»

Kai Thomas Ryen Larsen / Skrellex

Kjent under drag navnet Skrellex. Kai Thomas har over flere år underholdt på skeive utesteder i Norge. Drag artist, sanger, danser og Dj. Multikunstner og show artist. Deltatt i en rekke programmer og musikalske oppsetninger. Var nylig å se i reality programmet «Drags», og ikke minst som deltager i MGP med sitt spektakulære show og fengende sang «Love again».

Alexander Emanuel Waal Hem/ Bleach Boo-Boo

Kjent som drag artist i drag trioen x-dolls og kjent for det norske folk som deltaker i NRK programmet «Symesterskapet». Alexander jobber som dansepedagog og freelance danser. Han har tidligere undervist ved Kunstghøgskolen i Oslo, og danselinjene på flere videregående skoler i Oslo. Han er igjennom mange år vært en profilert dragartist i det skeive miljøet.

Årets underholdning

Evangeliet etter Jesus, himmelens dronning

En sterk, poetisk og tankevekkende teateropplevelse som utfordrer faste forestillinger om kjønn, identitet og tro. Teater Innlandet markerte Skeivt kulturår 2022 med norgespremiere på den banebrytende teaterprekenen med Norges egen transpionér, Esben Esther Pirelli Benestad som Jesus, i Terje Strømdahls regi.

HEN

«Hen» er et teaterstykke som både handler om å finne seg selv, og om å miste seg selv.

Dramatiker Taylor Mac har i sitt kunstneriske virke mye humor, men er også politisk og ikke redd for å gå langt i sitt portrett av en familie i oppløsning. En forestilling der komedie og tragedie vandrer hånd i hånd. I Norge er det regissør Catrine Telle som har regissert stykket av Taylor Mac.

«Drag Me Out»

Dragqueens for en dag! Programmet der mentorene skal veilede kjendiser gjennom dagen, fra de ankommer en rikholdig og fargerik garderobe om morgen, og helt til de har fullført sin klimatiske karaoke-opptreden foran et publikum mange timer senere.

Lovlig skeivt

Direkte sent program fra Oslo Rådhus med de som har gått foran, taler, norges fremste artister og slampoesi. Ledet av Noman Mubashir.

Drags

Realityserie om dragqueen-miljøet i Norge, der seerne kommer på innsiden av det norske drag-miljøet. I serien blir vi kjent med fem «queens» både med og uten sin drag-karakter.

UT

Solid skeivt perspektiv. En overveldende og takknemlig feiring av kjærligheten. Med et historisk perspektiv som bør være skremmende selv for dem som kan huske et godt stykke tilbake.

Årets idrettsprofil

Astrid Urenholdt Jacobsen

Langrennsstjernen Astrid har delt åpent om sitt forhold til en annen kvinne, og hennes åpenhet har bidratt til at flere kjenner seg igjen og tørr å være seg selv. Frihet og menneskeverd gjelder oss alle. Også langrennssjef Espen Bjervig sier han ser på Uhrenholdt Jacobsen som en sterk rollemodell.

Lise Klaveness

Lise Klaveness, er en uredd stemme for skeives rettigheter ifm fotball VM i Qatar. Hun er en norsk jurist og tidligere fotballspiller som fra mars 2022 er president i Norges Fotballforbund(NFF). I løpet av sin første tid som president, har hun blant annet fokusert på menneskerettigheter og like muligheter for alle, uavhengig bakgrunn.

Guro Reiten

Etter en fotballkamp mellom Norge og New Zealand 25. juni i fjor uttalte Reiten at ««jeg er stolt over den jeg er og det skal jeg ikke glemme på grunn av det her.». Reiten er en profilert spiller som er åpen om sin legning.

Fotballspiller Guro Reiten «jeg er stolt over den jeg er og det skal jeg ikke glemme på grunn av det her. Det var hennes uttalelser til VG etter landskampen mellom Norge og New Zealand lørdag 25. juni. Reitan er profilert spiller og er åpen om sin legning.

Stian Grastveit

Langrennsløper som stod frem som homofil i 2018. Grastveit fortalte at han fikk mange positive reaksjoner etter at han stod frem, men tiden etterpå ble allikevel tøff. Han møtte veggen og måtte ta en pause. Han har allikevel gitt uttrykk for at han opplevde det som fint å bidra til å vise at idretten er for alle. I dag holder han foredrag om psykisk helse der han bruker egne erfaringer.

Ola Hoftun Lillelien

Håndballspilleren fikk i 2022 mye oppmerksomhet etter at han delte at han er homofil i ett innlegg på Instagram. Han skrev at han ikke gjør det for sin egen del, men for å være ett forbilde.

Drammen HK-spilleren skrev blant annet at han «mest sannsynlig ikke ender opp med ei søt jente, men en kjekk gutt». Til NRK har han fortalt at talen til kong Harald om at Norge er «gutter som er glad i gutter, jenter som er glad i jenter, og jenter og gutter som er glad i hverandre» inspirerte han til å stå frem.

Tom Harald Hagen

I en fotballkamp i 2020 kalte Kristiansund-spelaren Flamur Kastrati Vålerenga-trenar Dag-Eilev Fagermo «en sopar». I etterkant av kampen fortalte dommer Tom Hagen lokalavisa Glåmdalen at han er homofil.

– Det er jo toppen av ironi at det er akkurat jeg som dømmer den kampen, sa dommeren til avisa.

– Det er selvsagt ikke i seg selv noe sensasjonelt ved at Hagen er homofil. Men i erkjenningen av at homofile gutter og menn hittil ikke har funne en trygg nok arena i fotballen, er det viktig og fint at en slik profil i toppfotballen er å fortelle åpent om dette, sa fotball president Lise Klaveness

Årets begivenhet:

Samling foran rådhuset

Etter terror angrepet 25 juni, organiserte alle de skeive organisasjonene sin egen markering på rådhusplassen. Markeringene ble arrangert med musikalske innslag og taler og ett minutt stillhet.

En viktig politisk markering i solidaritet med de som var angrepet.

Folketoget

Alle som ønsket å stå opp for mangfoldet og kjærligheten ble invitert til å ta med flagg, og delta for å vise hvilket samfunn vi ønsker å ha. Mange samlet seg i gatene til en folketog fra Grønland i Oslo til åstedet, selv om den offisielle paraden var avlyst.

Sørgegudstjenesten i Oslo Domkirke

Sørgegudstjenesten var en gudstjeneste i solidaritet, og for å vise støtte til dem som er rammet av terroren, men også for alle som kjente på redsel. Gudstjenesten ble ledet av preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit. Stortingspresident Masud Gharahkhani, statsminister Jonas Gahr Støre og leder i Fri Inge Alexander Gjestvang talte under sørgegudstjenesten.

Regnbuetoget

Toget igjennom Oslos gater, 10. september 2022, arrangert av Oslo Pride. Et tog som endte opp i en solidaritets markering på Kontraskjæret ved Akershus festning. Alle som ønsket å gå i tog og vise at kjærlighet vinner, at man skal kunne være den man ønsker å være, og at man vil ha et samfunn for mangfold

Oslo Pride

Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, under slagordet «ALT ER LOVE»

Festivalen går over 9 dager og består av Pride House, Pride Park, MiniPride og Pride Parade. Her kan alle være nøyaktig den de er. Oslo Pride lages av ca. 80 helårs-frivillige, og rundt 300 frivillige som trår til under festivalen.Dette er festivalen vi alle elsker.

Årets influencer:

Camara Lundestad Joof

Nationaltheatrets hus-dramatiker og en tydelig stemme i kampen mot diskriminering. Og nNår hun blir sliten, tenker hun at det er et kjærlighets arbeid hun holder på med. Hun er en forfatter, spaltist og scenekunstneren, med masse skaperglede og pågangsmot. Joof har utgitt boka «Eg snakkar om det heile tida». En bok om med en personlig fortelling om oppvekst, språk, makt og identitet – og om hvordan rasisme kjennes på kroppen.

Tiril Skår

Da Tiril var barn, var det nesten ingen skeive i filmer og bøker. Den endringen vil Tiril aktivt være en del av. Tiril har vist sin sårbarhet og ærlighet i den selvbiografiske dokumentarfilmen «Guttejenta» . Der skildrer de hvordan de vokste opp i troen på at de var det motsatte kjønn i barndomsårene. Igjennom sitt virke har Tiril belyst og utfordret filmverden og medias mangel på representasjon av det skeive samfunnet, som også formet deres kjønnsidentitet i tidlig alder. Tiril har også gjort seg bemerket med et humoristisk og samtidig kritisk blikk på skeive liv og skeiv politikk via deres kanaler på Instagram og TikTok."

Emma Schneider

Emma er mest kjent fra TikTok hvor hun legger ut humor-videoer og viser hvordan man kan være seg selv 100 %. TikTok-fenomenet og rollemodellen debuterer som artist med singelen "Are You Kidding Me". Emma bruker påvirkningskraften sin for å normalisere det å være seg selv. Særlig for skeive ungdom.

Hun er ikke aktivist, men aktivt opptatt av å være et godt forbilde for barn og unge, og en rollemodell for dem som prøver å finne sin plass i livet. Uavhengig av legning.

Joakim Kleven

Joakim har delt oppturer og nedturer fra livet sitt på tv-skjermen. Norske seere er kjent med Joakim.

I 2015 fikk Joakim som en totalt ukjent 21-åring tildelt Gullruten for serien «Sweatshop», hvor han hadde regi og klipp. Dokumentarserien satte søkelyset på uetiske forhold i klesindustrien. Han har også satt kroppspress blant gutter på dagsorden og stått frem med sin egen historie om spiseforstyrrelse.

Emma Ellingsen

Emma er en norsk modell og programleder. Hun er kjent for sin åpenhet om å være transkvinne i Norge.

I 2014 ble hun kjent gjennom den norske dokumentarserien «Født i feil kropp», som handlet om et utvalg barn og unge i Norge som identifiserer seg som transpersoner. Hun ble senere en av de portretterte ungdommene i TV-serien «Generasjon Z». Emma er i dag en av de største influenserne i Norge – med nærmere 700 000 følgere på Instagram.

Guro Jabulisile Sibeko

Guro er norsk slampoet, forfatter og samfunnsdebattant. Hun har skrevet artikler for ungdomsbladet Reporter og VG. I januar 2009 debuterte hun som romanforfatter med actionromanen Vingespenn. Guro holder kurs i SLAM poesi og i annen skriving. I 2003 var Sibeko initiativtaker til Foreningen for Partnerbarn, som arbeidet for juridisk likebehandling mellom barn født inn i heterofile forhold og barn født inn i homofile parforhold. Mellom 2006 og 2008 var hun nestleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), der hun hovedsakelig arbeidet for innføringen av felles ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par.

Årets podcast

POENGET

I sin podcast «poenget» liker Jonas å snakke om alt og ingenting, spesielt med smeg selv. Og Han tar opp temaer innen alt fra familie, klær, venner og mat til følelser, tanker, fremtid og selvbilde. Han ønsker å få deg til å tenke. Med spørsmål og temaer fra publikum ønsker Jonas å dele sine syn og tanker, som forhåpentligvis kommer til nytte en dag.

Camilla Lorentzen

Visnes & Lorris er en podkast om sex, samliv og seksualitet - jenter imellom. I dag er Camilla Lorentzen og Julie Visnes gift. I podcasten deler de personlige erfaringer, pinlige historier og gir gode råd, alt for at du skal sitte igjen med følelsen de alltid har hatt: at sex er digg og ingenting å skamme seg over.

Baarli og Benjamin går i terapi
Niklas Baarli og Benjamin Silseth har vært sammen i snart ti år og er gift. De startet podkasten som en form for parterapi for å rydde opp i slagg i forholdet og snakke ut om ulike sider ved det å være i et forhold.

I podcasten får de hver uke besøk av en kjent person som tar rollen som parterapeut. Podcasten er åpen, ærlig, morsom og gir innblikk i et skeivt forhold.

Pasientorganisasjonen for kjønnsinkogruens (PKI) sin podkast Trans Norge

Luca Dalen Espseth & Alexander Sørlie leder PKIs podcast om transfolk i Norge. Den er laget av og for transfolk. Podkasten er viktig for mange og et rom der man kan snakke, og ha en samtale om kjønn. Her trenger man ikke forklare ulike begreper og informasjon hver gang, som man ofte må gjøre når man snakker om tematikken.

Årets «stå-på»

Oslo Pride

Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, under slagordet «ALT ER LOVE»

Festivalen går over 9 dager og består av Pride House, Pride Park, MiniPride og Pride Parade. Her kan alle være nøyaktig den de er. Oslo Pride lages av ca 80 helårs-frivillige, og rundt 300 frivillige som trår til under festivalen. Og er festivalen vi alle elsker.

Reidar Engesbak

Journalist og mangeårig ildsjel som har dekket stort og smått av skeive øyeblikk i hele Norge.

Engesbak har markert seg som en sterk og radikal journalistisk stemme. Han har også gjort seg bemerket med opptredener i performance gruppen "Genitalia". Han er også en profilert DJ under navnet "Deadswan"

Reidar har i over 30 år har stått på barrikadene og kjempet for skeives rettigheter. Gjennom ditt lange virke i magasinet Blikk har du dokumentert våre skeive liv – vår historie

Espen Esther Benestad Pirelli

Espen Esther Benestad Pirelli, er en lege som har kjempet motstrøms for transpersoner i en årrekke og som nylig mistet sin legelisens til stor motstand fra det skeive Norge.

Reclaim Pride i Oslo

En uavhengig queer festival som har fokus på antikapitalisme, antirasisme og queerfeminisme.

Festivalen stiller seg kritisk til dagens kommersialisering av Pride og ønsker å utfordre maktstrukturer innad i lhbtqia-miljøet i Norge. Reclaim Pride er et alternativ og en motstandsfestival. Og er en internasjonal bevegelse.

Ingunn Vik/HKS

Ingun Vik, leder HKS (helsestasjon for kjønn og seksualitet): Ingun er en tydelig stemme i et dypt splittet medisinsk miljø i Norge. Som leder av HKS er Ingun opptatt av en individuell tilnærming til sine klienter. Med varme og omsorgsfull tilnærming til den enkelte.

For mange er helsestasjonen et livsavgjørende sted for dialog og behandling. Ingun Wik ved HKS er klar i sin tale om at Rikshospitalet er uforsvarlig restriktiv.

I 2019 besluttet imidlertid Verdens helseorganisasjon at diagnosen kjønnsinkongruens ikke lenger er å regne som en psykisk lidelse. At Rikshospitalet allikevel fortsetter sin praksis med psykiatrisk kartlegging før medisinsk behandling er HKS og Ingun Wik svært kritiske til. Å stille det som krav til hele gruppa medfører at vi ikke ser den enkeltes behov for behandling.

Nina Bahar

Nina er aktivist, samfunnsdebattant, skribent og tidligere generalsekretær i Skeiv Verden. Nina er født i Iran, men er oppvokst i Oslo. Da hun jobbet som daglig leder ved Tøyen frivilligsentral hvor hun tok et kraftig oppgjør med Oslo kommune når bydel Gamle Oslo nektet sine ansatte å gå med Regnbuenøkkelbånd. Bahar brenner for økt mangfold i barne- og ungdomslitteraturen.

Powered by Labrador CMS