– Så fortjent!
FRI Oslo og Akershus deler tradisjonen tro ut Æresprisen og Frydprisen under Oslo Pride. Æresprisen i 2019 tildeles Blikkjournalist Reidar Engesbak, og Frydprisen tildeles HKS - Helsestasjonen for kjønn og seksualitet.
FRI Oslo og Akershus deler tradisjonen tro ut Æresprisen og Frydprisen under Oslo Pride. Æresprisen i 2019 tildeles Blikkjournalist Reidar Engesbak, og Frydprisen tildeles HKS - Helsestasjonen for kjønn og seksualitet.
Blikks nettredaktør og journalist Reidar Engesbak ble lørdag 22. juni tildelt FRI Oslo og Akershus sin ærespris etter paraden.
– Så fortjent! Reidar kan ikke snakke uten at det er politikk, ikke spille musikk uten at det er politikk. Gratulerer! Blikk er veldig fornøyd med å ha deg hos oss, sier Lillian Jensen i Blikk.
Prisene ble delt ut under paradeshowet i Pride Park i Spikersuppa.
Juryens begrunnelse for æresprisen:
«Juryen har gleden av å tildele Æresprisen i 2019 til en person som i over 30 år har stått på barrikadene og kjempet for skeives rettigheter.
Årets Æresprisvinner er en kompromissløs forsvarer av oss alle.
Du er feminist, Blitzer og selve definisjonen av «Homolobbyen», som nynazister kaller oss.
Ditt engasjementet startet i Rosa rebeller - ungdomsgruppen til AHF (Arbeidsgruppe for Homofil Frigjøring). Og siden da har du utrettelig jobba for saka på forskjellige måter - og vi i juryen tror Norge hadde sett betraktelig annerledes ut uten din innsats.
Du representer oss - hele det skeive miljøet - på det beste, og for noe få på det verste.
Hvis noen mener det siste, kjenner de ikke vår skeive historie og bør komme seg ut av skamfasen.
Kjære Æresprisvinner i 2019:
DU ER antirasist.
Du ER den skeive subkulturen.
Du ER en sann kunstner bak DJ-spakene.
Du ER selve manifestasjonen av “jævla homse”.
Du ER aktivist på din hals.
Du ER den mest etterrettelige og modige journalisten vi kjenner.
Du ER fotografen som er over alt - hele tiden.
Du ER PRIDE!
Gjennom ditt lange virke i magasinet Blikk har du dokumentert våre skeive liv - vår historie. Du har skrevet utallige, viktige artikler - sprengt oss ut av skapet, gjort oss stolte og pekt oss alle i riktig retning.
Juryen har nå den store æren, og ufattelige store gleden, av å tildele Æresprisen i 2019 til Reidar Engesbak.»
Juryens begrunnelse for Frydprisen
«Juryen har gleden av å tildele Frydprisen i 2019 til en aktør som er og har vært svært viktig mange av oss som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet
Frydprisvinneren er spesielt viktig for mange i sine mest sårbare faser av livet: Når våre identiteter formes som barn, ungdom og unge voksne.
Når vi som unge lesbiske, homofile, bi/pan, interkjønns- og transfolk, aseksuelle eller noe annet har behov for hjelp og støtte, er dere der.
Når Rikshospitalet og det nasjonale helsetilbudet for transfolk stenger dørene og ikke gir folk den helsehjelpen de trenger, er dere der.
Når vi trenger noen for en støttende samtale, gode råd eller hjelp til å navigere seg rundt i landskapet av identiteter, er dere der og møter oss med trygghet og varme.
Vi har sett utallige unge mennesker blomstre og bli flotte, trygge ungdommer ved hjelp av dere.
Årets Frydpris går til en gjeng som ser oss, hjelper oss og snakker med oss på våre egne premisser.
I juryen kaller vi dere livreddere. Det siste året har deres innsats og kamp for våre unge, spesielt de av oss som bryter med samfunnets forventninger til kjønn vært helt uvurderlig.
Juryen har derfor den store æren, og ufattelige store gleden, av å tildele Frydprisen i 2019 til Helsestasjonen for kjønn og seksualitet.»
Fakta:
Helsestasjonen for kjønn og seksualitet i Oslo kommune er et byomfattende tilbud med lege, psykolog, helsesøster og sexologiske rådgivere.
Æresprisen deles ut til noen som på en utmerket måte har gjort en særskilt innsats for skeive personers stilling i det norske samfunn.
Frydprisen deles ut til en eller flere personer, eller en organisasjon, som har gjort seg fordelaktig bemerket i samfunnet og i mediene til det gode for alle som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet det siste året.
Folket har nominert sine kandidater på nett, og juryen har diskutert seg fram til avgjørelsene. Arbeidet i juryen har vært ledet av styreleder i FRI Oslo og Akershus, Brita Brekke. Juryen bestod i tillegg av generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, leder av Skeiv Ungdom Oslo og Akershus, Filip Sommerseth, og fjorårets æresprisvinner, HivNorge, representert ved generalsekretær Anne-Karin Kolstad.
Tidligere vinnere:
2018: Frydprisen 2018 gikk til biskopen i Oslo, Kari Veiteberg. Æresprisen 2018 gikk til HivNorge, en organisasjon som jobber på en fordomsfri måte, som møter mennesker i den livssituasjonen de er. En organisasjon som har arbeidet i 30 år for mer kunnskap, forståelse og politisk endring til det bedre for de av oss som lever med hiv og deres pårørende.
2017: Frydprisen i 2017 gikk til NRK-serien Skam, ved serieskaper Julie Andem, og skuespillerne bak de skeive karakterene i den. Æresprisen 2017 ble tildelt Esben Esther Pirelli Benestad, som i en årrekke ufravikelig har arbeidet og stått opp for sine medmennesker i kampen mot samfunnets enfoldige kjønnsnormer.
2016: Frydprisen 2016 gikk til SEIF – Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger, for sitt arbeid – gratis juridisk bistand – med skeive personer på flukt. Æresprisen ble tildelt Kim Fangen, primus motor for Pasientrådet og NyePluss, en organisasjon av, med og for personer som lever med hiv.
2015: Skeivt Arkiv ble tildelt Frydprisen 2015 for sin innsats for å bevare den skeive historien. Luca Dalen Espseth mottok Æresprisen for sitt mangeårige engasjement for transpersoners rettigheter.
2014: Frydpris gikk til Amnesty International Norge, spesielt for deres arbeid for transpersoner rettigheter nasjonalt og internasjonalt. Æresprisen gikk til Blikk, et unikt magasin som dekker alle aspekter ved det skeive i samfunnet.
2013: Frydprisen gikk til Svolvær menighet for menighetens innsats for en mer åpen og rausere kirke. Æresprisen gikk til generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard.
2012: Frydprisen gikk til Kristin Halvorsen, for sitt sitt mangeårige likestillingsarbeid. Hanne Børke-Fykse fikk tildelt Æresprisen for arbeidet med prosjektet Rosa kompetanse.
2011: Frydprisen gikk til Akershus Fotballkrets, for deres arbeid mot homohets og fordommer i fotballen. Æresprisen gikk til Kulturleder ved Aksept Svein Fuglestad, for hans store engasjement for hiv-saken generelt, og for hans fantastiske arbeid med Hagekonserten spesielt.
2010: Frydprisen gikk til Marion Arntzen, Harald Sundby og “Jentene på Toten”. Æresprisen gikk til Kari Folvik.
2009: Frydprisen gikk til LO. Æresprisen gikk til André Oktay Dahl og Anette Trettebergstuen.
2008: Frydprisen gikk til Magnhild Meltveit Kleppa. Æresprisen gikk til Kjell Erik Øie.
2007: Frydprisen gikk til Naturhistorisk Museum. Æresprisen gikk til Erling Lae.
2006: Frydprisen gikk til biskop Rose Marie Køhn. Æresprisen gikk til Gaysir.
2005: Frydprisen gikk til Oslo Bispedømmeråd. Æresprisen gikk til Rolf Angeltvedt i Helseutvalget – sammen for bedre homohelse
2004: Frydprisen gikk til Wenche Foss. Æresprisen gikk til Åpen Kirkegruppe.
2003: Frydprisen gikk til J-DIVA Gry Jannicke Jarlum. Æresprisen gikk til Svein Skeid.
2002: Frydprisen gikk til Shabana Rehman. Æresprisen gikk til Virusgruppa.
2001: Frydprisen gikk til Karita Bekkemellem. Æresprisen gikk til Sissel Hansen og Marianne Larsen, Potpurriet.
2000: Frydprisen gikk til Kronprins Haakon. Æresprisen gikk til Brita Møystad Engseth.