Reise
Verst i Brunei, best i Canada
Å være alt annet enn heteronormativ er utrolig farlig og kan straffes med fengsel i 67 land i verden. En undersøkelse viser at 62 prosent av skeive er bekymret for egen sikkerhet på reiser i utlandet.
Metasøketjenesten WayAway har publisert en undersøkelse som viser at skeive
verken føler seg trygge, eller tør å være seg selv når de er på reise.
Skeive er et reisende folk, men samtidig oppgir 62 prosent at de er bekymret for egen sikkerhet når de oppholder seg i utlandet, melder traveldaylymedia.com.
Unngår offentlige begivenheter
Metasøketjenesten WayAway som står bak undersøkelsen, har basert hentet inn svar fra en gruppe på 100 statistisk relevante hyppige reisende som identifiserer seg som lhbtq+, og sammenligner resultatene med en tilsvarende gruppe med heterofile reisende.
Skeive skårer langt lavere på den «trygge indikatoren» enn heterofile reisende med henholdsvis 3,5 og 4,1 av 5 poeng.
De spurte oppgir at det er forhold knyttet til egen seksuell identitet, som oppleves som sikkerhetsutfordringer.
50 prosent oppgir at de unngår å delta på offentlige begivenheter.
Hele 30 prosent svarer at de tar hensyn til hvordan de kler seg og opptrer i det offentlige for å minimere risikoen for diskriminering, eller trakassering.
Ytterligere 30 prosent formidler at de holder tilbake personlig informasjon om seg selv for å unngå problemer.
Viktige forbrukere
WayAways PR-direktør, Janis Dzenis, oppfordrer reiseteknologibransjen og turoperatører til å lage mer innovative reiseverktøy for skeive.
Dzenis viser til at det ligger et viktig moralsk aspekt bak det å sikre skeive tryggere reiser. Han peker også på at det er et økonomisk aspekt, og at skeive i kraft av å reise mye, er en viktig forbrukergruppe som reisebransjen burde rette seg mot.
Som et ledd i feiring av årets pride-måned, har WayAway i samarbeid med reisebloggen Nomadic Boys, laget et dusin by-guider med lhbt+vennlige destinasjoner inkludert byer som blant annet San Francisco, New Orleans, Portland, Fort Lauderdale, Orlando, Berlin, Amsterdam og Madrid.
Egen sikkerhetsliste
Journalistene Lyric og Asher Fergusson som driver et reisenettsted dedikert til sikkerhet, publiserte i januar en oversikt i artikkelen «The 203 Worst (& Safest) Countries for LGBTQ+ Travel in 2023».
Listen deres er basert på 10 faktorer knyttet til lhbt+sikkerhet, inkludert beskyttelse mot diskriminering, kriminalisering av vold, ulovlige likekjønnede forhold og mer.
Kilder inkluderer Human Rights Watch , Gallup World Poll og ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, and Intersex Association), bare for å nevne noen.
Sammen med dataene gjennomgikk teamet alle lands individuelle lover for å lage en lhbt+ reisesikkerhetsindeks som gjenspeiler den nyeste informasjonen i en verden i stadig endring.
Brunei, Saudi-Arabia og Nigeria
Ifølge LGBTQ+ Travel Safety Index er Brunei det farligste landet for homofile å reise til i 2023, etterfulgt av Saudi-Arabia og Nigeria. I 2019 vedtok Brunei en straffelov som gjorde at homoseksuelle handlinger ble straffet med døden ved steining.
Nigeria og Saudi-Arabia bruker fortsatt dødsstraff som en mulig straff for å være skeiv, mens mindre straff kan omfatte pisking, eller livsvarig fengsel. Nigeria kriminaliserer til og med diskusjonen om lhbt-rettigheter og kjønnsuttrykk.
Å være alt annet enn heteronormativ, er utrolig farlig og kan straffes med fengsel i 67 land på listen.
Blikk gjør oppmerksom på at listen ble laget før Uganda fikk den nye loven i mai der seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn kan straffes med døden, mens «promotering» av homofili kan straffes med opptil 20 års fengsel.
Her er de 20 farligste landene for skeive turister ifølge LGBTQ+ Travel Safety Index
1. Brunei
2. Saudi-Arabia
3. Nigeria
4. Kuwait
5. Malawi
6. Guyana
7. De forente arabiske emirater
8. Malaysia
9. Sudan
10.Libya
11. Jemen
12. Oman
13. Mauritania
14. Somalia
15. Gambia
16. Afghanistan
17. Qatar
18.Tonga
19. Tanzania
20. Sør Sudan
Her er de 20 tryggeste landene for skeive turister
1. Canada
2. Sverige
3. Nederland
4. Malta
5. Norge
6. Portugal
7. Spania
8. Danmark
9. Belgia
10.Storbritannia
11. Frankrike
12. Island
13. Sveits
14. Irland
15. Luxembourg
16. Sør-Afrika
17. Tyskland
18.Chile
19. Uruguay
20. Østerrike