Rekordvarme i Tromsø

Glem global oppvarming. I Tromsø sørget 4 000 skeive og allierte for at temperaturen nådde ny rekord.

Publisert

I 2016 kunne Tromsø Arctic Pride skilte med paraderekord når 1 000 sluttet seg til paraden. Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen hadde et ønske om 10 000 deltakere i årets parade, men slo seg godt til ro med de 4 000 skeive og allierte som møtte opp lørdag 11. november.

Etter paraden var det samling på Stortorget i sentrum. Det var stormende jubel når ordfører Kristin Røymo (Ap) gikk på scenen for å hilse Tromsø Arctic Pride og paradedeltakerne.

Røymo fortalte om sin egen komme ut-fase og om positive og negative reaksjoner som kom i etterkant. Se video fra ordfører Kristin Røymos appell her:

Røymo har blant annet fått høre at hun skal brenne i helvete etter at hun kom ut. Når

Blikk Nett møter ordføreren på Stortorget er hun tydelig rørt og stolt, men før Blikk Nett kommer til orde blir vi avbrutt av en forbipasserende som går rett opp til Kristin Røymo og sier: «Respekt!»

Det er en sterk kontrast til historien om hat som Røymo nettopp har fortalt om på scenen på Stortorget.

– Det er heldigvis slik nå at det blir sjeldnere og sjeldnere at folk er hatefulle. Det er takket være de som har gått foran og som har tålt ekstreme uttrykk rettet mot seg – over mange år. Jeg er full av respekt for det arbeidet de som gikk foran har gjort, sier Kristin Røymo til Blikk Nett.

Lørdagens parade ga Røymo gåsehud og hun er en stolt ordfører i dag.

– Dette er en fest! Kjenn på temperaturen. Det er iskaldt ute, men likevel så utrolig varmt. Tenk på all kjærligheten som finnes her akkurat nå, sier Røymo.

Like over nyttår skal Tromsø vedta en ny handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. Det er en plan med solid tverrpolitisk støtte.

– Det gjør meg så stolt og jeg gleder meg til å kunne jobbe konkret med disse spørsmålene, sier Røymo og legger til at hun ser positive strømninger nå for tiden – til tross for at lhbt-rettigheter er under press mange steder verden.

– Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva det er, men jeg opplever at det er en slags boom akkurat nå med hensyn til mangfold. Vi ser det jo her i dag med 4 000 paradedeltakere, både skeive og streite. Det er vakkert! erklærer Kristin Røymo.

Se bilder fra paraden under Tromsø Arctic Pride: