Robyn Talk

Publisert

Hvorfor liker vi Robyn så godt? Hun kunne vært nabojenta, en gammel klassevenninne, hun kunne vært deg. Bortsett fra at det er Robyn som står på scenen i Oslo Spektrum og synger for årets fredsprisvinner, og ikke du. Robyn har alltid følt seg veldig nær sitt skeive publikum: «Jeg ble klar over den skeive fanskaren min veldig tidlig i karrieren, de har vært der helt siden jeg slapp «Show me love». Artisten har alltid vært åpen om at hun har følt seg annerledes hele livet, på utsiden av samfunnet og på kant med det som anses som normalt. For henne begynte det allerede som barn. Da moren hennes spurte den lille datteren sin «hva skal du gjøre når du blir stor?», så svarte Robyn: «Jeg skal eie scenen». Fra hun var seks måneder gammel ble hun tatt med på veien av regissørpappa Wilhem Carlsson og skuespillermamma Maria Ericson. De hadde sin egen surrealistiske teater- og dansegruppe, Scherazhade, som de turnerte Europa rundt med i mange år. «Det var et omflakkende liv og ikke alltid like lett, men det føltes som hjemme og det var alltid et hav av kjærlighet», har Robyn fortalt senere. Som 16-åring fikk Robyns skole besøk av artisten Meja («All About the Money») Beckman som var på turné. I pausen sang Robyn en låt hun hadde skrevet om foreldrenes skillsmisse. Meja ble så imponert at hun kontaktet plateselskapet sitt og kort tid etter satt Robyn og hennes foreldre i møte med Ricochet records. Samarbeidet med produsentene Max Martin og Denniz Pop bar straks frukter, og noe stort var på gang med skiva «Robyn is here».  

Etter smellen

USA-lanseringen kom ikke før to år senere, men ble en suksess, og plata solgte 1,5 millioner kopier. Robyn hadde klart det få skandinaver hadde gjort før henne; å slå igjennom i et marked som regnes som kanskje verdens tøffeste. Men alle ville ha en bit av den søte, lille svensken. Det ble jobbing døgnet rundt tv-opptredener, konserter og intervjuer. Og så kom den store nedturen: «Jeg var totalt utbrent, jeg følte meg som et tog, i ferd med å spore av ( ... ) De ville forme meg til noe jeg ikke var, og jeg følte at jeg mistet min egen identitet». «Robyn tar seg en pause» sto det i pressemeldingen etter smellen. Men det ble ikke bare en pause. Men for Robyn ble det en helomvending i livet. Først gikk hun inn i en to års dvale. Hun ble gravid og valgte hun å ta abort. «Giving you back» fra plata «The trutht» handler om nettopp dette, og er også regnet som det mest biografiske hun har gitt ut. Forholdet til Olof Inger som hun har vært sammen med siden 2002, er kjent for å være stormfullt. Mer enn én gang har Robyn blitt observert uten forlovelsesringen hun fikk på fingeren i 2007. Det gikk også rykter om at hun hadde forelsket seg i en jente, men så viste det seg at det hadde sitt utspring i etternavnet til Olof ... Å lure ut noe mer fra Robyns privatliv er vanskelig, for hun er god på å verne om dem hun elsker. Til gjengjeld er kjærlighet et gjennomgående tema i flere av sangene hennes, og hvem klarer å være uberørt av setninger som «You never were and you never will be mine»? Eller som Robyn selv sier: «Det jeg elsker med popmusikk, er disse evigvarende tanker om kjærlighet, det å føle seg utenfor, eller bare å ville danse».  

Hjerteformede hender

Etter dvalens slutt bestemte Robyn seg for å bryte med plateselskapet, hun ville ha full kontroll over egen karrieren. Det ble mumlet fælt i musikkbransjens korridorer om «musikalsk selvmord». «Hvordan kunne hun som var så smart, bare kaste bort alt?». Men det var akkurat det hun var; smart. Hun skiftet retning musikalsk, gikk enda mer mot elektropop, og som artist ble hun mer «indie». Hun etablerte snart sitt eget plateselskap, Konichiwa records, og tok kontroll over managementet. Robyn har samarbeidet med en rekke artister, Kleerup, Snoop Dogg og Röyksopp er bare noen. Hun har varmet opp for Madonna og Kelis. Og sterkt i minnet er hennes egen opptreden på Eace & love-festivalen der 30 000 publikummere strakk hendene i været, og lagde hjerteform med hendene mens de sang med på «Every heartbeat»: «Da gråt jeg», fortalte hun i ettertid. Robyn har vært på alles lepper i 2010. Med triologien «Body talk» pt.1 2 og 3 har hun virkelig erobret verden. Men noen spør seg likevel om det ikke er et snev av stormannsgalskap å slippe tre plater omtrent samtidig. Robyn har svaret klart: «Det handler om å gå nye veier og endre arbeidsrutiner. Jeg håper å kunne følge min kreative syklus framfor plateselskapenes syklus. Også er den en logisk utvikling siden mennesker forbruker musikk på en annen måte i dag.» Og hva tittelen «Body Talk» angår, så har hun lånt den tatt fra queerklubben som kompisen hennes driver i London ...  

Nobels Fredspriskonsert 2010

Som tidligere år vil Nobels Fredspriskonsert gjestes av artister fra hele verden i en musikalsk hyllest til årets fredsprisvinner, Liu Xiaobo. Oscarvinneren Denzel Washington skal lede festforestillingen. Artister som opptrer i Oslo Spektrum lørdag 11. desember er Elvis Castello, Colbie Cailat, Florence and the Machine, Herbie Hancok, Sivert Høyem og Robyn.

Powered by Labrador CMS