Rosenborg mot homohets

Publisert

LLH og Håvard Øvregård fra prosjektet «Med idretten mot homohets» ble tirsdag invitert til Lerkendal for å møte trenerne for gutte- og juniorlagene i Rosenborg.– Vi tror det vil ha en gunstig signaleffekt at Rosenborg, som er landets mest populære fotballklubb, nå tar dette opp, sier mediesjef i RBK, Nils Heldal. Den direkte foranledningen var de noe ustø spanskkunnskapene fra Rosenborgs side i møte med Valencia i november. Da RBK ville bruse med fjærene og briske seg med at «Rosenborgs forsvar er som en levende vegg mot Valencias pinglete angripere», brukte de ordet ’maricones’, som innebar at angrepsspillerne ble kalt homser i stedet for pingler. De kraftige rekaksjonene denne feiloversettelsen avstedkom i spanske medier, gjorde at Nils Heldal, mediesjef i RBK, for alvor skjønte at homofili og idrett, og især eliteserieidrett, er et betent tema. – Det store spørsmålet er om vi hadde hatt dette møtet hvis vi ikke hadde klart å drite oss ut med å prøve å si ’pingle’ på spansk. Dette skapte et massivt trøkk i spanske medier, og spanjolene ble veldig sure. Det var da LLH kom på banen og lurte på om vi egentlig er klar over hva vi holder på med nå. Og da fant vi ut at nei, det er vi kanskje ikke, så derfor inviterte vi dem opp, forteller Heldal til Blikk Nett.

– Ingen botsøvelse

Han presiserer at dette ikke er ment som noen botsøvelse fra RBKs side, og at de også vil forfølge dette videre framover. – Det er viktig at det ikke bare blir en unnskyldning for det maricon-utspillet der vi smeller LLH inn og holder på i en time og så glemmer det. Det skal ikke skje. Vi kommer til å snakke om dette på trenersamlingen vi har nede på Gran Canaria nå og finne ut hvordan vi skal få det inn som en naturlig del i hverdagen vår. Tro, legning og hudfarge er noen av de tingene man ikke kan gjøre så mye med, og man skal rett og slett ha en grunnleggende respekt for folks valg. Så det handler om å passe på at denne respekten er nok uttalt til at alle som er her, føler seg trygge på at klubben vil omfavne dem for det valget de har tatt den dagen de ønsker å kommunisere det, sier Heldal.Dette er Håvard Øvregård svært glad for. Han er leder for prosjektet «Med idretten mot homohets», som er et toårig samarbeid mellom Norges Idrettsforbund, Norsk Folkehjelp og LLH. På tirsdagens møte presenterte han noen av de utfordringene idretten står overfor i homospørsmålet. Underveis kom trenerne, anført av Erik Hoftun, sportslig leder i RBK, med innspill. De diskuterte hva de selv oppfattet som stoda i leiren og var opptatt av hvordan de best kan vise hva de står for. – Mange er dessverre redde for å bli stemplet som homo selv hvis de nærmer seg emnet. Så start med å tørre å nevne ordet homo i garderoben. Og hvis noen sier «jævla homo», så spør hva de mente med det. De aller fleste har ingen onde hensikter med å bruke homo som skjellsord, men trenger en bevisstgjøring rundt sin egen språkbruk. Og sist, men ikke minst, ta det opp med spillerne hvis det oppstår uheldige situasjoner, oppfordrer Øvregård. Nils Heldal tror ikke det bare er garderoben som er problemet for homofile spillere. – Grunnen til at så få har stått fram, tror jeg handler mest om de forventningene spillerne føler omverdenen har til dem, altså supporterne og mediene. De tror det blir så mye pes. Vi kan håpe på at Rosenborg, som har åpenhet som en av våre grunnverdier, kan løfte dette opp på toppnivå og bringer det fra styret og nedover i alle ledd.

–Til supporterne også?

– Ja, jeg tror det er frykten for det ukjente som gjør at dette er et av de siste tabuene vi har. Vi tror at det blir så mye bråk hvis noen skulle stå fram, men kanskje det ikke blir det?Både Øvregård og Heldal håper det vil gi en gunstig signaleffekt at RBK setter dette på dagsordenen. – Rosenborg er Norges mest populære fotballklubb. Hele 16 prosent av landets befolkning holder med RBK, sier Nils Heldal.– Om ett år er det kanskje fortsatt greit å være trener og ikke diskutere homofili. Om to, tre og fire år er du bare litt treg, men om fem år er du temmelig gammeldags, istemmer Øvregård.

Powered by Labrador CMS