Roser André

Publisert

Høyre er på plass i Pride park i Spikersuppa på lik linje med en rekke andre politiske partier. En knapp time etter at Barne-, familie- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen åpnet årets Pride park ankom Høyre-leder Erna Solberg parken for å åpne Høyres stand. Blikk Nett huket tak i Solberg for å høre hva som er de viktigste satsningsområdene på lhbt-feltet hvis Høyre kommer i regjering.– Det er to saker Høyre har jobbet mye med i Stortinget. Det ene er hatkriminalitet, sier Erna Solberg til Blikk Nett. – Vi ønsker å få denne skoleringen som nå foregår i politiet inn i hele justissektoren. Det handler om å ta inn over seg hvorfor det for mange er så vanskelig å anmelde hatvold. Hvordan kan vi hjelpe til for å få flere til å gå til det skrittet? Det er mye stigma rundt hatkriminalitet. Vi ser det spesielt i etniske minoritetsgrupper, der homofobien står sterkere enn hos majoriteten, som igjen gjør det vanskeligere å være homofil også i de miljøene. Det er ett av de områdene som Høyre vil satse på, sier Solberg og legger til:– Det er ikke nødvendigvis lover og regler som skal til, men å øke forståelsen. Det andre satsningsområdet for Høyre er hivproblematikken.– Vi ser at det har vært en negativ utvikling de siste årene når det gjelder smittetall, og Høyres Bent Høie har hatt et stort engasjement på det området. Vi må bli mer proaktiv. På 80-tallet døde man, men selv om man i dag kan leve gode liv, er det vel så viktig å forebygge smitte. Høyre går inn for lavterskelstilbud og informasjon og det å sørge for at folk bruker kondom.

– Skolepolitikk er et av Høyres kjerneområder. Hva kan gjøres for å bedre lhbt-elevers kår i skolen?

– Det viktigste er at man snakker med ungdom på en slik måte at de skjønner at all seksualitet ikke dreier seg og mann og kvinne, men at elevene lærer at det er normalt å elske en av samme kjønn. Det er en vanskelig vei å gå for mange lærere, selv i 2012.

– Kan man være bekjent av at det er slik?

– Jeg synes jo det er veldig rart at det er slik og det må skolene ta tak i. De må finne ut hvordan man tar opp disse temaene på en inkluderende måte. Jeg er veldig opptatt ungdom og psykisk helse, og det er klart at det som handler om kjønnsidentitet er en kilde til dårlig psykisk helse hos mange ungdommer. Det å føle seg annerledes er noe av det vanskeligste i ungdomsårene, og det må ligge i rammebetingelsene at ungdom faktisk klarer å gå på skolen.

– Kunnskapsdepartementet fjerner nå Blikk fra skolebibliotekene etter seks år. Hva synes Høyre om den strategien?

– Har de gjort det? Nå vet jeg ikke bakgrunnen for at Kunnskapsdepartementet har gjort dette, men for meg høres det veldig rart ut. Jeg er veldig spent på hva Kristin Halvorsen og departementet har å si til sitt forsvar – og jeg var ikke personlig klar over at de hadde gjort dette. Nå er jeg spent på hvilke alternativer de har. Det viktigste er at skoleungdom føler at de har tilgang på informasjon, spesielt når de føler seg usikker på sin egen identitet.

– André Oktay Dahl takker snart for seg i politikken. Hva slags skussmål vil du gi han?

– Først og fremst er André Oktay Dahl en flink politiker, uavhengig av seksuell legning. Det er det viktigste grunnlaget man bør ha som politiker. For å få gjennomslag for saker du brenner for, må du være noe mer enn din seksuelle orientering. André har bygget seg et ståsted som politiker, og jeg mener han har vært utrolig flink til å sette saker på dagsordenen, både i Stortinget og i politiske debatter. Men så må jeg si, at innimellom alt dette har han turt å være homsete – slik at andre kan se at man ikke behøver å gå inn i et A4-mønster for å kunne være politiker.

Powered by Labrador CMS