Roser Birkedal

Publisert

LLH-leder Bård Nylund roser åpenheten og sårbarheten Trond Birkedal viser. – Jeg synes alltid det er bra når folk klarer å finne sin seksuelle orientering og klarer å være komfortabel med den, og ikke minst si det høyt, sier Bård Nylund til Blikk Nett og viser til intervjuet Trond Birkedal har gitt til magasinet Plot. – Men samtidig er det viktig for meg å understreke at jeg ikke forsvarer de tingene Birkedal har gjort. Det at man er undertrykt kan heller ikke bidra til at man begår overgrep. Det kan aldri være svaret. De aller fleste kommer ut av skapet uten å ha en overgrepshistorie, og folk begår overgrep uten å ha vært i skapet som homofil. Overgrep handler ofte om maktposisjoner og muligheten til å begå overgrep. Den tidligere Frp-profilen sier til Plot at han nå ser fram til å leve åpent som homofil og legge skandalesaken bak seg.– Jeg forstår veldig godt at han har hatt det trøblete i forhold til at omgivelsene han har vært i har vært negative til homofili og at det er noe som ikke har passet med hans image som toppolitiker i Fremskrittspartiet, sier Nylund.

– Men oser ikke intervjuet med Birkedal av selvforakt?

– Absolutt. Han som politiker og en åpenbart oppegående fyr, tross alt, burde vite at ikke alle homofile er like. Hans uttalelser om knekk i håndleddet og forakten for homoparader viser at han har en jobb å gjøre på det området. Jeg forventer at mennesker i hans posisjon har en evne til ikke å komme med slike generaliserende uttalelser.

– Dette er jo uttalelser som partikollegaer som Sylvi Listhaug har fremmet tidligere. Så nytt er det vel ikke?

– Det viser jo at alt henger sammen med alt. Det viser at det muligens er en kultur i Frp for både grov diskriminering og grov generalisering. Frp har en dårlig homopolitikk som antageligvis tiltrekker seg politikere som har dårlige holdninger til homofile, som igjen gjør at man som homo i et slikt miljø ikke tør å stå frem fordi det vil føre til store konsekvenser, sier Bård Nylund.