Russian LGBT Network er årets helter

All Out har kåret Russian LGBT Network til årets helter 2017.

Publisert

Kampanjeorganisasjonen All Out åpnet for at aktivister og engasjerte skulle stemme fram årets helter. Søndag 17. desember ble det klart at Russian LGBT Network fikk flest stemmer.

Blikk møtte Igor Kochetkov i Russian LGBT Network i august i år. Les intervjuet på Blikk Nett.

– Ikke glem Tsjetsjenia!

Homofile arresteres fortsatt i Tsjetsjenia. Russian LGBT Network jobber på spreng for å hjelpe dem med å flykte.

– Uten internasjonal oppmerksomhet og støtte er de helt uten håp, sier nettverkets leder, Igor Kochetkov.

Russian LGBT Network har hjulpet 70 menn med å flykte fra Tsjetsjenia. Over halvparten av dem har nå forlatt Russland. Siden organisasjonen startet redningsaksjonen i april, har de fått over 130 henvendelser fra desperate menn som vil flykte fra hjemlandet.

Igor Kochetkov ble invitert til Norge i august av Den norske Helsingforskomité og møtte her en rekke lhbt-organisasjoner og menneskerettighetsaktivister. Han hadde også et møte med Utenriksdepartementet, som FRI og Amnesty International Norge tidligere har kritisert for ikke å reagere sterkt nok overfor Russland og Tsjetsjenia.

Heller ikke under møtet som Kochetkov hadde med departementet, ble det gitt noen løfter om å trappe opp reaksjonene fra norske myndigheters side.

– I slike offisielle møter kommer det sjelden løfter. Statsråder og politikere er lydhøre og vil gjerne vite mer om situasjonen, men de forplikter seg aldri, sier Kochetkov til Blikk.

Torturert med piggtråd

Internasjonal oppmerksomhet til tross, uten Igor Kochetkov og Russian LGBT Network hadde situasjonen vært enda dystrere for homofile i Tsjetsjenia. Nettverket har hjulpet homofile menn med å flykte fra landet og huser dem i trygge leiligheter i Russland.

Ifølge nettverket har de arresterte mennene vært gjennom opplevelser som best kan beskrives som tortur. Intervjuer med 33 menn som har vært arrestert, torturert og avhørt av tsjetsjenske myndigheter, er gjengitt i en rapport Russian LGBT Network laget for å dokumentere overgrepene: «They said that I’m not a human, that I am nothing, that I should rather be a terrorist, than a fagot.» (LGBT Persecution in the North Caucasus: a Report.)

Responsen fra landets myndigheter var kort: «Homofile eksisterer ikke i vår republikk. Hvordan kan vi forfølge noen som ikke eksisterer?» spurte Alvi Karimov, talsmann for den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov, ifølge BBC.

Russland har støttet den tsjetsjenske presidentens fornektelser av overgrepene. Vladimir Putins talsmann, Dmitry Peskov, sa ifølge Independent at det ikke var noen bevis som støttet påstandene, som først ble rapportert om i avisa Novaja Gazeta.

Han la til at Kreml ikke hadde noen grunn til å tvile på Kadyrovs påstander om at ingen under hans styre har blitt forfulgt på grunn av sin seksuelle orientering.

Bryr seg ikke

Like fullt viser rapporten fra Russian LGBT Network at skeive har blitt utsatt for grusom tortur i interneringsleirer. En homofil mann forteller i lhbt-nettverkets rapport at han fikk piggtråd ført inn i endetarmen, som sakte ble trukket ut igjen. Målet var å få ham til å angi andre homofile menn. Torturen var så grusom at han navnga venner …

FRI og Amnesty International Norge har arrangert en rekke markeringer utenfor den russiske ambassaden i Oslo det siste halve året. Både norske politikere og partier har uttalt seg, fra Fremskrittspartiet til Rødt, og nettverket Åpne Høyre sluttet seg i april i år til en felles uttalelse fra European Centre-Right LGBT Alliance, hvor de oppfordret ansvarlige europeiske politikere til ikke å akseptere drap på minoriteter.

– Man skulle tro at myndighetene i Tsjetsjenia ville ta til seg de internasjonale protestene. Men tvert imot har myndighetene til nå vist at de ikke bryr seg, sier Kochetkov til Blikk.

Amnesty International leverte i juni i år over en halv million underskrifter til russiske ambassader over hele verden. Underskriftene støttet et krav om at russiske myndigheter etterforsker arrestasjonene og forfølgelsen av homofile i Tsjetsjenia. I Oslo ble det levert over 33 000 underskrifter til den russiske ambassaden.

– Russiske myndigheter har vist liten interesse for og vilje til å etterforske. Men vi kan ikke bare overlate dette til russiske myndigheter. Andre land må også kreve etterforskning. Det som skjer, er en forbrytelse mot menneskeheten. Det finnes ofre og vi har møtt dem, sier Kochetkov.

Loddsalg i Pride Park

Skeive i Tsjetsjenia lever fortsatt i frykt, ifølge Russian LGBT Network.

– Forfølgelsene fortsetter, sier Kochetkov, som forteller at nettverket opererer med et døgnåpent nødtilbud for å få homofile ut av Tsjetsjenia.

– Vi kjøper flybilletter, finner trygge oppholdssteder og i de tilfellene det er behov, skaffer vi også legehjelp.

Redningsaksjonene finansieres ved hjelp av donasjoner fra privatpersoner, internasjonale nettverk og organisasjoner. Under Oslo Pride i år samlet en gruppe skeive tatovører inn penger via loddsalg i Pride Park. På to dager samlet de inn 25 000 kroner, som gikk uavkortet til Russian LGBT Network. Det er midler som kommer godt med i redningsarbeidet.

Ifølge Kochetkov er likevel ikke økonomi det største problemet for flyktningene. Frykten er det største hinderet.

– Dette er traumatiserte mennesker. Mange av dem er så redde at de ikke tør å flykte. De tror at organisasjonene som forsøker å hjelpe dem, slik som Russian LGBT Network, er agenter som vil lure dem i en felle.

Still krav!

For Kochetkov og nettverket hans er det viktig at oppmerksomheten rundt situasjonen i Tsjetsjenia holdes varm. I en tid hvor oppmerksomheten rundt nyheter og menneskerettighetsbrudd skifter raskt i sosiale medier, kan skeive i Tsjetsjenia fort komme i glemmeboka. Kochetkov avviser også at situasjonen kan bli verre for lhbt-personer av at aktivister roper og skriker utenfor ambassadene.

– Nei, det kan den ikke. Hold trykket oppe! Skrik, bråk og lag oppmerksomhet, oppfordrer Kochetkov.

– Men dere må også stille krav til deres egne myndigheter. Europa må stille opp. Dere må gi disse flyktningene en vei inn i landet deres. I den store sammenhengen er det ikke mange det er snakk om. Men de som trenger beskyttelse, er desperate mennesker som har opplevd vold og tortur, og som ikke engang er trygge i sin egen familie, sier Kochetkov.

Hittil er det bare noen få land – Canada, Frankrike, Tyskland og Litauen – som har åpnet grensene for homofile tsjetsjenerne.

– Men alle land som lukker øynene for grusomhetene, står selv i fare for å oppleve det samme hvis vi ikke står sammen. Det er hele verdens ansvar å stå sammen mot hat og undertrykking av medmennesker, sier Kochetkov, som er stifter av Russian LGBT Network, med base i Sankt Petersburg i Russland.

Powered by Labrador CMS