Salam får oppstartsmidler
Regjeringen gir 500 000 kroner til Salam for å sikre organisasjonens arbeid med å synliggjøre, støtte og spre kunnskap om skeive muslimer.
Salam, salaam, er arabisk og betyr fred, velbefinnende. Salam er også navnet på den frivillige organisasjonen som Thee Yezen Al-Obaide startet i 2017 for å fremme et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og/eller andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge.
Salam jobber med å tilby trygge rom for ytringsfrihet, toleranse, inkludering, tilhørighet og vennskap. Salam er en feministisk og antirasistisk organisasjon.
– Salam står fjellstøtt i kampen for et samfunn der alle har frihet til å være den man er, fritt for diskriminering og marginalisering, sier Grunde Almeland, stortingsrepresentant for Venstre til Blikk i anledning tildelingen av 500 000 kroner til Salam.
Oppstarstmidlene gis som et engangstilskudd som skal bidra til at Salam kan bygge og etablere organisasjonen videre, slik at de får mulighet til å komme innenfor Bufdirs etablerte tilskuddsordninger på sikt.
– Etter flere møter med Salam er jeg blant annet blitt gjort klar over at mange muslimer lever i frykt og med trusler fordi de elsker en annen enn de er blitt beordret til å elske. Særlig historien til grunnleggeren av Salam, Thee-Yezen al-Obaide, gjør et enormt sterkt inntrykk på meg. Hans historie viser viktigheten av å gå foran med et godt eksempel. Organisasjonens viktige arbeid fortjener å bli løftet frem og jeg er veldig glad for at de nå får etterlengtet støtte, sier Silje Hjemdal, stortingsrepresentant for FrP.
18. desember kan Salam feire sitt to års-jubileum. 2019 har vært et begivenhetsrikt år for med blant annet PrEid-feiring, mange skolebesøk, panelsamtaler, foredrag, samt det mye omtalte besøket HKH Kronprins Haakon hadde hos Salam i august i år. I disse to årene har Salam jobbet uten driftsstøtte.
– Målet er at dette bidraget vil hjelpe Salam i en viktig oppstartsfase og sikre at det viktige arbeidet som bidrar med kunnskap, støtte og synliggjøring av skeive muslimer, videreføres, sier Grunde Almeland.
Uten driftsstøtte har Salam måtte takk nei til nærmere 40 invitasjoner fra skoler som har ønsket informasjon. Med 500 000 kroner å starte det nye året med kan Salam takke ja til flere invitasjoner.
– Det å være skeiv og muslim kan være vanskelig for mange og mange kan oppleve at det er vanskelig å være åpen om den man er. Salam gjør et fantastisk og banebrytende arbeid. Derfor fortjener de støtte til å utvikle organisasjonen sin, sier Kristin Ørmen Johnsen, stortingsrepresentant for Høyre.
I oppstartsmidlene ligger det også et ønske om at Salam skal være en møteplass.
– For alle minoriteter vil det være viktig å ha et fellesskap, og vi er glade for at Salam er et slikt fellesskap for skeive muslimer og at deres arbeid nå blir styrket, sier Jorunn Gleditsch Lossius, stortingsrepresentant for KrF.