Samler homoforskning i bok

Publisert

Boka «Holdninger, levekår og livsløp - forskning om lesbiske, homofile og bifile» samler forskning på sosiale forhold og holdninger til lesbiske, homofile og bifile. Alle salgsinntekter fra boka går til LLH. Boka peker på at de siste årene har livssituasjonen til lhbt-personer blitt satt på den politiske dagsordenen, og at det er dramatiske endringer i folks holdninger i positiv retning. Det er fortsatt utfordringer på arbeidsplasser og i det offentlige rom, og det å tilhøre flere minoriteter på én gang, blir lite synlig. Både skole, helse og eldreomsorg har utfordringer når det gjelder å ivareta lesbiske, homofile og bifile på lik linje med andre grupper i befolkningen.  Bokas redaktører er Arne Backer Grønningsæter ved Fafo, Hans Wiggo Kristiansen ved Bufdir-LHBT-senteret, og Bjørn R. Lescher-Nuland ved Bufdir-LHBT-senteret.– Det hele startet etter at Arne Backer Grønningsæter og jeg fant ut at det ville vært positivt å få samlet mye av forskningen som har blitt gjennomført de siste 15 til 20 årene i en bok, sier Bjørn R. Lescher-Nuland til Blikk Nett. LHBT-senteret mener boka vil være et viktig redskap.– Den kan for eksempel brukes innen profesjonsutdanningene og i undervisningsøyemed, hvor vi mener det er viktig at lhbt-perspektivet kommer inn som en del av undervisningen, sier Lescher-Nuland til Blikk Nett. Sentrale temaer i boka er blant annet hvilke holdninger folk i Norge har til lhb-personer. Bokstaven T i lhbt mangler i stor grad i boka.– Det er fordi det ikke har vært gjort mye forskning på denne gruppa de siste 10 til 15 årene, bortsett fra levekårsundersøkelsen «Alskens folk» som kom i januar i fjor, sier Lescher-Nuland. Boka ser også på hvordan det er å leve som homofil og hivpositiv og om det er greit å være åpen på jobb. Hva som skal til for at lesbiske skal oppleve gode møter med sin lege, er et annet tema som belyses. Boka gir også innsikt i hvordan det er å leve som lhb-person og muslim, samt et kapittel om lesbiske, homofile og bifile personer med nedsatt funksjonsevne.

Unge og holdninger

Norman Andersen ved Universitetet i Bergen tar i boka for seg holdninger til lhbt-personer i dagens Norge. Andersen konkluderer med at holdningene ser ut til å være velvillige, og at et stort flertall av befolkningen stiller seg positive. Men han konkluderer også med at langt flere menn enn kvinner er negativt innstilt til lesbiske, homofile og bifile, noe som også bekreftes i den ferske rapporten «Seksuell orientering og levekår» som ble presentert på konferansen LHBT: Status 2013 i november. Blant ungdommer er fortsatt «homo» et vanlig skjellsord. Men det er verdt å merke seg at når ungdommer beveger seg fra tenårene og over i 20-årene, så ser det ut til at flere får velvillige holdninger til lhb-personer.

Ressurssterk men skjult

I kapittelet «Homopesten - om hiv blant menn som har sex med menn» blir det antatt at det i dag er færre som står åpent fram med sin hivdiagnose enn i en tidligere fase av epidemien. De fleste hivpositive, også blant menn som har sex med menn, forteller det bare til en liten gruppe nære personer. De homofile miljøene ser ikke ut til å være i stand til å skape gode rom for åpenhet. Samtidig hevder forskerne at hivpositive menn som har sex med menn tilsynelatende representerer den mest ressurssterke gruppen av hivsmittede i Norge, men også den mest polariserte gruppen.

Veien videre

Boka «Holdninger, levekår og livsløp - forskning om lesbiske, homofile og bifile» samler mye forskning mellom to permer, men den påpeker også hva vi mangler forskning på.– Det er noen kapitler som mangler i antologien. Det vi mangler forskning på er for eksempel familiepolitikk og regnbuefamilier. I tillegg er det behov for mer forskning på rus og psykisk helse. Transpersoner er liten grad inkludert, og det er rett og slett fordi det frem til nå nesten ikke er forsket på transpersoners levekår. Lescher-Nuland mener likevel at man i dag har et nokså godt kunnskapsgrunnlag på lhbt-feltet.– Det viste seg spesielt under konferansen LHBT: Status 2013 i november, og det er en kunnskap som gir et godt grunnlag å bygge videre på. De siste 10 til 15 årene har det vært en kraftig forbedring på homoforskningsfeltet. Det er mer forskning og bedre forskning, sier Bjørn Lescher-Nuland.

Behov for mer forskning

LLH-leder Bård Nylund sier til Blikk Nett at boka er et viktig bidrag fordi vi trenger å vite for å forstå.– Det er en bok med mye kunnskap om mange områder, som også er popularisert til en viss grad, noe som gjør forskningen tilgjengelig for folk, sier Nylund til Blikk Nett. Han mener forskningen beskriver virkeligheten til lhbt-befolkningen.– Boka dekker et felt som er preget av mye synsing hvor man ofte tar utgangspunkt i egne erfaringer. LLH mener det er viktig med kunnskapsbasert informasjon og da er slike bøker et viktig bidrag.

Powered by Labrador CMS