Sårbare sexkjøpere

Publisert

Menn som kjøper seksuelle tjenester av andre menn er mer utsatt for vold og utpressing mener KAST Norge. KAST, Kjøp Av Seksuelle Tjenester, er et prosjekt som drives av Reform, ressurssenter for menn. Prosjektet er bygget etter en liknende modell som har gjort suksess i Sverige. KAST Norge tilbyr sexologisk rådgiving og smittesjekk, og ønsker å skape rom for å snakke om følelser knyttet til sexkjøp. – Det ligger et slør av taushet, skam og stigma rundt kjøp av seksuelle tjenester. Innføringen av sexkjøpsloven bidrar ikke til økt åpenhet, sier Lennart Lock, prosjektleder i KAST Norge. Lock er utdannet sykepleier og sexologisk rådgiver og har bakgrunn fra helseavdelingen ved Pro Senteret, nasjonalt kompetansesenter på prostitusjon. – I løpet av mine tre år ved Pro Senteret jobbet jeg tett med de som har førstehånds kjennskap til de som nå er min målgruppe, menn som kjøper sex, sier Lock som begynte arbeidet med KAST Norge i august 2010. Det er foretatt lite forskning om mannlig prostitusjon i Norge, og menn som selger seksuelle tjenester utgjør på flere måter en usynlig gruppe. Det samme gjelder i særlig stor grad menn som kjøper seksuelle tjenester av menn. – Vi er vant til å tenke at kunder i prostitusjon utøver vold mot den prostituerte, og det er jo en del av bildet som vi kjenner godt til. Men når det gjelder menn som kjøper seksuelle tjenester av andre menn, så viser det seg at den gruppen er mer utsatt for vold fra selgerne. Det gjør at hele bildet snus på hodet. Bildet bekreftes i en ny svensk forskningsoversikt over lhbt-personer som kjøper og selger seksuelle tjenester, utført av RFSL som et ledd av den svenske regjeringens handlingsplan mot prostitusjon og menneskehandel. Ifølge forskningsrapporten som RFSL snart legger frem, skyldes forekomsten av vold mot kjøperen i en rekke tilfeller selgerens homofobi og avsky mot homoseksualitet, eller som et forsvar mot prostitusjonen i seg selv. – Bildet av kunder i prostitusjon er at de er usympatiske, kyniske og voldelige. Og den prostituerte er offeret. Men det er altså ikke hele bildet, sier Lock til Blikk Nett. – Man tenderer til å homoseksualisere menn som selger sex. Men det er faktisk slik at heterofile gutter og menn også selger sex, av forskjellige årsaker. Homofobi kan være en forklaring å volden mot sexkunder.

Høy terskel

Å kjøpe sex er ofte tabubelagt og vanskelig å snakke om og KAST Norge er klare på at deres rådgiving skal foregå på en fordomsfri og åpen måte.

– Kostnaden ved å fortelle åpent at man kjøper seksuelle tjenester er såpass stor at de fleste velger å ikke gjøre det. Når man ikke snakker om slike aspekter ved sitt eget livet har man heller ikke muligheten til å reflektere over det. Og da fortsetter man gjerne en atferd man selv opplever som problematisk.

– Hva er det å reflektere over?

– Det er spørsmål som: Hva betyr sexjøp for meg, hvorfor kjøper jeg seksuelle tjenester? Hvordan føles det? Finnes det andre måter jeg kan få et godt seksualliv på? Allerede ved lanseringen av KAST Norge for en knapp uke siden kom det henvendelser.– Nå har vi bestilling på 23 konsultasjoner og de første har allerede vært her. Terskelen for å bestille time i kalenderen på nettsidene våre er nok ikke så veldig høy, men terskelen for å møte opp er utrolig høy for mange, sier Lock og ser mange likheter ved det å komme ut av skapet. – Jeg husker da jeg var 17 år og usikker homo. En dag så jeg en annonse i Bergens Tidende hvor det sto at LLH hadde en telefon hvor man kunne ringe for å snakke om seksuell identitet. Det gikk ni måneder før jeg turte å ringe. Jeg skalv som et aspeløv og la på flere ganger. Etter flere forsøk klarte jeg å si noe. Da spurte jeg rett ut: «Hvis jeg sier jeg er homo, synes du jeg er ekkel da?». «Nei, det er du ikke», svarte kvinnen i andre enden av røret. Det er noe av det samme jeg har opplevd med menn som kommer til KAST Norge. De er utrolig nervøse når de kommer. Men her blir de møtt med forståelse og kan gå igjen med senkete skuldre. De har blitt møtt med åpenhet og respekt. Dette er viktig for å få tak i hvilke følelser de knyttet til sexkjøp. Vårt prosjekt handler om å snu stress til mestring.

Sårbare lovbrytere

Norge har en lov som forbyr kjøp av seksuelle tjenester. Dette er en faktor som vil kunne øke terskelen for at kjøpere som er utsatt for vold eller ran vegrer seg for å anmelde forholdet til politiet. – Det er absolutt et dilemma. Den første personen som ble dømt etter sexkjøpsloven i Sverige var i en slik situasjon. Han hadde betalt for sex med en prostituert, som stjal en verdigjenstand fra bilen hans. Da han dro til politiet for å anmelde forholdet, ble han selv anmeldt for kjøp av seksuelle tjenester, sier Lock.

– Hva om man som kjøper blir utsatt for grovere ting, som for eksempel en voldtekt. Tør man å gå til politiet, all den tid kjøp av seksuelle tjenester også er en kriminell handling?

– Jeg tror de fleste vil vegre seg, nettopp fordi man da vedgår å ha begått et lovbrudd. En voldtekt utført mot en kunde av en prostituert er ikke mindre traumatiserende enn om det var omvendt. KAST Norge har juridisk rådgivning som del av sitt tilbud.– Vi har advokater som man kan diskutere slike problemstillinger med. Rettsvernet må gjelde også for de som bryter loven og KAST Norge mener at lovbrytere også har rett på veiledning.

Mer om KAST Norge og tilbudet finner du her:

kast-norge.no

Powered by Labrador CMS