Hyller skeiv kjærlighet

«Kjær leik / Secret Love» er en hyllest til den skeive kjærligheten, mangfoldet, leken, kontrastene og sårbarheten. Åpner 22. juni på Historisk museum i Oslo.

Publisert

Samtidskunstutstillingen «Kjær leik / Secret Love» er en hyllest til den skeive kjærligheten. Til mangfoldet, leken, kontrastene og sårbarheten.

Opp gjennom historien har skeiv kjærlighet manifestert seg på ulike måter. Kunsten kan fungere som et speilbilde av kjærligheten, og sårbarheten som følger med. I utstillingen «Kjær leik / Secret Love», som åpner fredag 22. juni kl. 17 i Historisk museum, bretter kunstnere fra Kina og Norden ut sine liv, historier, drømmer og lyster.

I utstillingen «Kjær leik / Secret Love» kan publikum oppleve verk av 20 kjente kinesiske samtidskunstnere, blant annet Gao Brothers, Chi Peng, Ma Liuming, Zhang Yuan og Shi Tou. Det er første gang disse verkene vises i Norge, men den har tidligere vært vist i blant annet Sverige og Nederland, i tillegg til enkelte steder i Asia.

I Kina kan den ikke vises på grunn av sensuren.

– Kunsten deres kan stilles ut i andre sammenhenger også i Kina – men ikke kollektivt slik det gjøres nå her i Oslo, og før det i Sverige, Nederland og andre land, sier Si Han, som var kurator for utstillingen «Secret Love» ved Världkulturmuseerna i Stockholm.

Fra utstillingen «Kjær leik / Secret Love».

«Secret Love» viser kraften og endringene i det kinesiske samfunnet og betydningen den har for lhbt-personer. Kunstnerens arbeid behandler tema som identitet, seksualitet og normer og er verdens første store samtidskunstutstilling fra Kina om dette emnet, og skriver dermed et nytt kapittel i landets kunsthistorie.

– I Kina brukes nesten ikke begreper som lhbtqi og kunstnerne ønsker heller ikke å puttes i en bås, påpeker Si Han og forteller at kunstnerne skildrer egne liv, sin egen lyst, lengsel og kjærlighet i kunsten, sier han og introduserer Blikk nett for kunstneren Yang Guowei, som viser en serie fotografier som portretterer en ny generasjon storbyungdommer i et kinsesisk samfunn i stadig endring.

– Mye av den kinesiske samtidskunsten viser en sterk vilje til å bryte ut av normen. Men det er noe som tar tid og det går steg for steg, sier kuratoren og legger til at dette er kunstnere, ikke lhbtqi-aktivister.

Fotografene Bolette Berg og Marie Høeg. (Foto utlånt av Preus Museum.)

– Det de ønsker mest av alt er å lage kunst og å få vist den fram. Hvis man putter merkelappen «queerkunstner» på dem, så er det med på å begrense.

Nå vises Secret Love under Oslo Pride, og utstillingen har en klar skeiv profil. Det er ingen motsetning i det sier kuratoren.

– Fordi dette er en kollektiv utstilling, og en utstilling som vises i et nasjonalt museum, så

løftes kunsten opp og den blir tilgjengelig for alle – ikke bare det skeive miljøet.

Bolette + Marie

I tillegg til deler av «Secret love», inneholder utstillingen også verk fra flere nordiske kunstnere som Bolette Berg (1872-1944) og Marie Høeg (1866-1949), et ikonisk norsk lesbepar som rundt 1900-tallet tok en mengde bilder av hverandre og andre der de lekte med identitet, kjønn og nærhet.

Sam Hultin, en svensk samtidskunstner som jobber med marginalisertes historier og skeiv historiefortelling gjennom performance og video, har dessuten laget et nytt verk til utstillingen om den opphøyde kjærligheten til transpersoner. MELK-redaktør, forfatter og poet Martine Næss Johansen», er representert med et spesiallaget verk til utstillingen, og Vjolla Emiri har satt musikk til verket.

Et lydverk signert samtidskomponisten «Pauline Hall» (1890 - 1969) er også del av utstillingen. Hun var en av Norges mest betydelige komponister og en pionér. Hun forandret musikklivet i Norge og var allerede fra 1930-tallet åpen om kjærlighetsforholdet til kulturjournalisten Caroline (Caro) Olden. I 1960 fikk Hall Statens kunstnerlønn, og ble utnevnt til æresmedlem i Ny Musikk 1961. Hun mottok også Kongens fortjenstmedalje i gull i tillegg til flere hedersbevisninger for sin innsats i norsk musikkliv.

Utstillingen «Kjær leik / Secret Love» er et samarbeidsprosjekt mellom Kunstplass og Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo. Kurator/produsent er Kunstplass ved Vibeke Hermanrud og Henriette Stensdal.

Åpningsfest

Oslos Ordfører Marianne Borgen vil foreta den offisielle åpningen av utstillingen fredag 22. juni kl. 17. På åpningen vil du oppleve pompøse kjærlighetsarier av Thomas Ruud, Gjøril Songvoll og Stefan Ibsen Zlatanos fra Opera til folket. DJ Bright Eye aka Fethawit Hakin snurrer plater og Canadas ambassadør til Norge, Artur Wilczynski kommer med et diplomatisk innslag.

Kjær leik / Secret Love, Historisk Museum, 22. juni - 26. august, Frederiks gate 2, Oslo Åpningstider: Alle dager 10 – 17, stengt mandag. Gratis under Oslo Pride.

Mer info: QUEER contemporary OSLO på Facebook

Powered by Labrador CMS