Seier med bismak

Publisert

Conchita Wursts seier i årets Eurovision-finale i København førte til stormende jubel over hele verden, og en del surmuling i andre avkroker. Men VG føler seg misforstått. I dagens avis skriver VG på lederplass: «Sirkus MGP. Den skjeggete dame vant Melodi Grand Prix. Utfordrere neste år er kjempeapen fra Borneo og den syngende kamel.» Reaksjonene lot ikke vente på seg. LLH-leder Bård Nylund tvitret: «Er dette nivået deres, @HanneSkartveit? Så utrolig pinlig,» «Dagen hadde vært atskillig bedre uten denne på lederplass,» skriver Amnesty Internationals pressekontakt, Lene Christensen, på Twitter. «La VG gå på sirkus med sine forhistoriske fordommer. Vi andre sier som MGP-vinneren: vi er ustoppelige!», tvitret likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

Kulturhistoriske metaforer

Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, sier til Blikk Nett at kritikerne har misforstått.– Lederen har blitt lest helt motsatt av det den var ment. Meningen var å harselere med fordommer, og å vise til vår egen, ikke særlig stolte historie, sier Skartveit og nevner tradisjonen med å vise fram annerledes mennesker på sirkus i gamle dager. – Når vi ser hvilken furore det skaper at en dame med skjegg, en dragartist, opptrer og vinner Eurovision Song Contest, så føler jeg og VG at det fortsatt er en lang vei igjen å gå. Denne VG-lederen brukte kulturhistoriske metaforer og var ikke ment som noe annet enn å kritisere fordommer. Skartveit selv er ikke spesielt opptatt av Grand Prix og Eurovision.– Men jeg syntes det var utrolig kult at Conchita Wurst utfordret på scenen, og at hun utfordret Putin, blant annet. Selv om jeg ikke er spesielt opptatt av Grand Prix, så følte jeg i år at konkurransen ga noe annet enn den pleier. Derfor tenkte jeg «kult!» da jeg leste lederen i går kveld før vi gikk i trykk. Den var virkelig ikke ment å spille på fordommer, tvert imot.

– Når du ser reaksjonene i dag, tenker du at den burde gått et par runder til før trykk?

– Kommunikasjon er vanskelig, og det er ikke alltid man treffer slik man ønsket. Slik er det. Det er ikke noe å lage en stor sak av, avslutter Hanne Skartveit.

– Umusikalsk leder

LLH-leder Bård Nylund mener VG har bommet.– Lhbt-miljøet har alltid hatt stor takhøyde hva humor angår og strukket grensene for hva som er lov å spøke med. Men så er det noe som heter timing, sier Nylund til Blikk Nett. Nylund mener det er hårfine marginer som utfordres når VG sammenligner et menneske med kjempeapen Borneo.– Det kan godt være at det er ment humoristisk, slik Skartveit sier, og at det er alle vi andre som misforstår. Men at landets største avis skriver en slik minileder, som for øvrig pleier å være humoristisk, fremstår for meg som veldig umusikalsk. Spesielt etter å ha sett all grumset som har kommet i kjølvannet av seieren i Eurovision, avslutter Bård Nylund.