Selvforsvar for skeive

Publisert

Oslo Queer inviterer til Queer Cafe med diskusjon og selvforsvarskurs lørdag 7. mai. Den siste tiden har det forekommet en rekke overfallsvoldtekter i Oslo. Hvilke konkrete tiltak kan gjøres for å forhindre voldtekter? Det er et av spørsmålene som stilles når Oslo Queer inviterer til Queer Cafe med diskusjon og selvforsvarskurs lørdag 7. mai.– Det vi ønsker er å diskutere den siste tidens overfallsvoldtekter og hvorfor de skjer. Diskusjonen er et samarbeid med Motmakt og tar for seg medienes dekning av overfallsvoldtektene, det at de faktisk er med på å spre mer redsel og frykt med oppslagene, sier Kaja Glenne Lund i Oslo Queer til Blikk Nett. Hjelper det at kvinner slutter å gå i miniskjørt, og kan kvinner forsvare seg på andre måter, spør Oslo Queer.– Det har vært mye fokus på hvordan kvinner skal oppføre seg og kle seg, og i mediene blir kvinnene på en måte ansvarliggjort. Hvis det blir slik at kvinner ikke skal kunne gå i miniskjørt og hele tiden skal måtte passe seg, så har vi resignert, sier Glenne Lund.

Selvforsvar

I tillegg til diskusjon blir det et to timers selvforsvarskurs på Humla lørdag 7. mai.– Workshopen varer et par timer og skal ta for seg det praktiske når det gjelder selvforsvar. Vi håper at kurset skal inspirere og oppmuntre til videre aktivitet, og jeg vet at det allerede er planer om flere og større selvforsvarskurs.

– Har du noen umiddelbare råd og tips hvis man befinner seg i en truende situasjon?

– Det jeg alltid har fått råd om på selvforsvarskurs jeg har vært på er å finne måter å «kjøpe seg tid» på, ved å gjøre noe uventet, som å løpe eller skrike, sier Glenne Lund og oppfordrer alle interesserte til å komme for å lære flere teknikker og muligheter. Blikk Nett skrev om menn som henger på skeive utesteder og gjør tilnærmelser til lesbiske, og i enkelte tilfeller har fulgt etter dem når de har forlatt utestedet. Det er noe Glenne Lund kjenner til, men det hindrer henne ikke fra å gå på byen i Oslo. – Jeg føler meg egentlig ganske trygg i Oslo. Det henger nok sammen med at jeg har oversikt over byen og eventuelle fluktruter hvis det skulle oppstå truende situasjoner. Jeg vet hvor jeg kan løpe, som for eksempel 7-eleven eller døgnåpne butikker som Bunnpris, og andre steder hvor det er flere mennesker. Så lenge jeg oppholder meg på steder eller gater hvor det er flere mennesker, så føler jeg meg trygg.

– Er det steder i Oslo du bevisst ikke går?

– Nei, kan ikke si det. Tidligere bodde jeg på Grünerløkka, og der var jeg aldri nervøs. Nå bor jeg på Tøyen/Grønland, og der er det ikke alltid jeg føler meg like trygg. Men jeg sykler, og det gir en helt annen trygghet. Jeg anbefaler alle som føler seg litt utrygg å begynne å sykle. – Er kvinner flinke nok til å passe på hverandre?– Hvis noen spør meg om jeg kan følge dem hjem, så gjør jeg jo selvsagt det. I min vennekrets er folk flinke til å passe på hverandre. Jeg har snakket mang en venn hjem over mobiltelefonen. En annen ting å være bevisst på er å unngå pirattaxi, sier Kaja Glenne Lund til Blikk Nett. Vil du delta i diskusjon om overfallsvoldtekter og samtidig lære selvforsvar, tropper du opp på Humla i Hausmannsgate 34, lørdag 7. mai kl 15. Workshop i selvforsvar starter kl 17. Kvelden avsluttes med Queerfeministisk party fra kl 20.

Mer info:

Queer Cafe: Overfallsvoldtekter og selvforsvarskurs på Facebook