Sendt hjem for skeiv t-skjorte

Publisert

En t-skjorte med påskriften «I heart Lady Gay Gay» var mer enn skoleledelsen ved Greenbrier High School i USA kunne takle. Nå får eleven støtte av selveste Lady Gaga. 15 år gamle Cole Goforth fra Tennessee kunne aldri forestilt seg hvilke reaksjoner han ville få da han tok på seg t-skjorta med en hyllest til sitt største idol. Påskriften «I heart Lady Gay Gay" kunne nemlig ifølge skoleledelsen ved Greenbrier High School føre til «forstyrrelse på skolen», og den åpne homofile gutten fikk beskjed om å fjerne t-skjorta umiddelbart.- Jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk ha på meg noen form for «Gay Pride»-antrekk. Da ble jeg selvsagt veldig lei meg, og jeg synes de gikk langt over streken, sier Cole Blikk Nett.

Fikk stor oppmerksomhet

Han synes det er utrolig urettferdig at han ble nektet å uttrykke seg på denne måten.– Jeg kan ikke engang forklare hvor mye individualitet og selvutfoldelse betyr for meg. Det er noe som stikker veldig dypt, sier Cole. Da medstudentene hans i tillegg fikk ha på seg klær med både religiøse symboler og sørstatsflagg uten å få noen form for skjennepreken, svarte Cole med å ta saken til den lokale pressen. Siden har den unge gutten opplevd en enorm interesse og oppmerksomhet fra homofile tenåringer, Lady Gaga-fans og andre som sympatiserer med ham.– Saken fikk mer oppmerksomhet enn jeg noen gang kunne forestille meg, sier han.

– Pulsen s

teg

Til og med hans største idol, Lady Gaga selv, tok seg tid til å gi Cole noen støttende ord.– Takk for at du har på deg t-skjorta på skolen. Du gjør meg så stolt. Du er en inspirasjon for oss alle. Jeg elsker deg, twitret Lady Gaga raskt etter at nyheten var kommet ut. Hun forklarer at hun hadde vært i studio i flere dager i forbindelse med en innspilling, da hun fikk høre at en av hennes «monstre» (noe hun kaller sine fans) hadde blitt diskriminert av sine lærere. Som selvutnevnt «gagaholic» var dette selvsagt en utrolig opplevelse for den unge gutten.– Jeg klarer ikke forklare hvor mye Lady Gaga betyr for meg og hvor mye hun inspirerer meg. Da jeg fikk høre at hun støttet meg på den måten, kjente jeg pulsen stige. Hun spiller en ekstremt stor rolle i livet mitt, som hun også gjør i mange andres. For mange er hun en gudinne, sier Cole.

– Ny hverdag

Hverdagen på skolen har dermed endret seg betraktelig siden historien hans ble kjent.– Skoleledelsen har vært helt på tærne etter å beskytte meg og holde kranglete elever på avstand, forteller han. Åpenheten til Cole har nemlig skapt negative reaksjoner på skolen og ellers i nærmiljøet lenge før t-skjorte-hendelsen.– Jeg bor på et sted som er veldig gammeldags. Folk rundt her vil ikke se fremover, og de synes forandringer er skremmende. Til tross for dette har han altså ikke prøvd å legge skjul på hvem han er.– Jeg bestemte meg for være åpen om min seksualitet da jeg gikk i syvende klasse. Jeg visste også lenge før dette at min seksualitet ikke var som alle andres, sier Cole.

Sloss for skeive meninger

Til tross for den store oppmerksomheten han har fått, ser likevel ikke Cole på seg selv som inspirerende for andre homofile tenåringer.– Jeg er blitt fortalt at enkelte ser opp til meg, men helt ærlig skjønner jeg ikke hvorfor. Alle burde kunne uttrykke sine syn uavhengig av hvem de er. Alt folk er redde for skeive meninger er noe jeg kommer til å sloss mot så lenge jeg kan, sier han. Å gi noen gode råd til skeive ungdommer i Norge, gjør han derimot mer enn gjerne.– Jeg vet hvordan det er å føle seg fanget og ute av stand til å vise hvem man virkelig er. Å se folk gå gjennom sånt gjør meg kvalm. Det beste rådet jeg kan gi er at man må fortsette å være den man virkelig er, og ikke la samfunnet gjøre deg til noen annen.