Sendt ut av landet

Publisert

Fortvilelse, sinne og gråt preget avgangshallen på Gardermoen i ettermiddag. LLH, Skeiv Verden, Skeiv Ungdom og andre aktivister var samlet for å demonstrere mot utsendelsen av Obaidullah Safi. Kl 17 var det ingen vei tilbake. Obaidallah Safi ble eskortert om bord på et fly til Frankfurt. Videre går veien til Dehli før han lander i Kabul i Afghanistan ut på dagen i morgen.     Obaidullah Safi (28) fikk først avslag på sin asylsøknad med begrunnelsen at han kan leve som skjult homofil i hjemlandet Afghanistan. Det endelige avslaget på asylsøknaden fikk Safi først etter at norsk høyesterett i april i år slo fast at det ikke går an å kreve at noen skal skjule sin seksuelle identitet ved retur. Utlendingsnemnda (UNE) besluttet da, i et lukket møte der verken Safi eller hans advokat var til stede, at Safi nok ikke var homofil likevel.

Til sak mot staten

LLH-leder Bård Nylund holdt appell i avgangshallen på Gardermoen.– LLH vurder nå å gå til sak mot staten. LLH vil også bidra i en eventuell rettssak som vitner i forhold til hvordan vi kjenner Obaidullah Safi. Men dette er noe vi må se nærmere på sammen med en advokat, sier Nylund til Blikk Nett. – Det som provoserer meg mest med denne saken er at UNE først har trodd han på at han er homo, men etter høyesterettsdommen som sa klart i fra at man ikke skal sende noen hjem som har en reell frykt for forfølgelse. Og så gjør de om dommen, og sier at de ikke tror at han er homofil, for på den måten sende han ut likevel. – Jeg er rasende og jeg synes dette er helt forkastelig, sier Skeiv Ungdom-leder Åshild Marie Vige til Blikk Nett på Gardermoen. Hun synes utsendelsen står i grell kontrast til forrige ukes massive tv-aksjon under banneret «Å elske er en menneskerett», samt stortingsmeldingen som kom rett før helgen hvor regjeringen setter fokus på lhbt-ungdom med minoritetsbakgrunn.– Dette viser at Norge er veldig opptatt av å promotere seg selv som en menneskerettighetsnasjon, men ikke like opptatt av å følge opp de lovnadene vi kommer med.

Bryter menneskerettigheter

Vige forteller at Skeiv Ungdom kom med et lettelsens sukk da høyesterettsdommen kom i april i år.– Da slo man fast en gang for alle at diskresjonskriteriet ikke skulle gjelde lenger. Men vi dro tydeligvis det lettelses sukket for tidlig. Hvis det nå viser seg at UNE og UDI omgår vedtaket i høyesterett ved å si at de ikke tror at søkere er homofile, så begynner det å bli skumle tilstander. Det Norge gjør i dag i praksis er å sende Obaidullah Safi i døden. Det er et klart brudd på menneskerettighetene og et klart brudd mot de konvensjonene Norge har undertegnet. Det er hårreisende, sier Vige til Blikk Nett. – Skeiv Ungdom kommer til å støtte LLH i en eventuell rettssak mot staten, og vi er veldig glade for LLH vurderer sak mot norske myndigheter. Det er også flott at så mange møtte opp her på Gardermoen i dag. Det er viktig å si i fra og å vise motsand mot det som nå skjer, avslutter Vige. – Skeiv Verden kjenner til fra fem til syv personer som risikerer det samme som skjer med Obaidullah Safi her i dag, sier Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden. – Jeg har snakket med Safi fire ganger i dag. Han er livredd og ber oss gjøre noe. Han ba oss innstendig om å forsøke alt for at de [myndighetene] ikke skal sende han hjem, sier Øvergaard til Blikk Nett. Safis advokat Halvor Frihagen var også tilstede på Gardermoen. Han fikk omsider møte sin klient sammen med en representant fra LLHs internasjonale utvalg.– Han er fortvilet, redd og veldig sint. Sint på Norge, sier Frihagen til Blikk Nett. Frihagen fikk overlevert penger til Safi på vegne av LLH og Skeiv Verden slik at han har penger når han ankommer hjemlandet. LLHs internasjonale utvalg jobber nå også på spreng for å bygge opp et nettverk for Safi i Kabul.

Vanskelig å forstå

Skeiv Verden, LLH og Skeiv Ungdom vil nå jobbe videre for å hjelpe Safi og andre i samme situasjon.– Det skjer så utrolig mye bra i Norge og det er en utvikling som går i riktig retning. Men av en eller annen grunn så er det noen som ikke får lov å være med på det. Det er vanskelig for oss å forstå, avslutter Susanne Demou Øvergaard.