Serien de selv skulle ha sett

Publisert

Rebekka Andrea Milde og Jonathan Kongsbak Jæger hadde ingen skeive forbilder da de vokste opp. «Ut av skapet» er dokumentarserien de selv gjerne skulle ha sett i ungdomstiden. I NRK-serien «Ut av skapet» får seerne følge fem unge skeive på vei ut av skapet. I løpet av syv episoder bor de sammen i et kollektiv, mens de holder på å komme ut. Programleder er Heidi Marie Vestrheim, kjent både fra NRK og som musiker.Blikk Nett møter deltagerne Rebekka Andrea Milde (20) og Jonathan Kongsbak Jæger (22) på Internasjonalen på Youngstorget. Siden opptakene for et år siden har Rebekka og Jonathan blitt bestiser og samboere i hovedstaden. Nå grugleder de seg til reaksjonene på serien. En overraskende positiv forsmak har de allerede fått.–Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger da jeg la ut NRK-linken på Facebook. Til og med kompisers foreldre og besteforeldre kommenterte, forteller Jonathan.Også Rebekka oppdaterte sin Facebook-status. –Gamle venner som jeg aldri hadde forventet det av reagerte positivt. Og tidligere kjærester sendte hyggelige meldinger.Rebekka tror seerne kommer til å bli overrasket over hvor intens serien er.–Vi hadde jo alle båret på vår historie ganske lenge, og nå fikk vi anledning til å slippe alt løs. Så det blir mange tårer og sippescener, sier Rebekka.–Men også latter og glede. I det hele tatt mange følelser, føyer Jonathan til med et smil.

Serien hjelper

Jonathan ble med i serien i siste liten, da han ble tipset av en venninne. Da hadde han fortalt at han er homo til sin mor og sine venninner, mens far, mormor og morfar og guttevennene fortsatt sto på listen.–Jeg gjør det jo ikke bare for meg selv, jeg gjør det jo for alle andre som er i samme situasjon. Hadde denne serien hjulpet Jonathan 14 år? Ja, det hadde den, sier Jonathan, som vokste opp i Hammerfest.Rebekka nikker.–Noen av mine skeive venner har ikke hatt noen problemer med å komme ut og forstår ikke at vi er med i denne serien. Men serien vil jo kunne hjelpe de som fortsatt sliter. For oss hadde det vokst seg til en stor greie, men i ettertid ser jeg at det ikke hadde vært nødvendig, påpeker hun.Helt frem til åttende klasse hadde Rebekka ikke hørt om homofili. Først da bestekompisen kom ut av skapet, skjønte hun at også to jenter kunne være kjærester.–Jeg tenkte at det var en mulighet. Men jeg måtte legge tankene fra meg fordi jeg ikke hadde noen andre skeive rundt meg og ingen å se opp til. Jeg torde ikke å snakke med noen om det, forteller Rebekka.Hun var åpen kun for noen nære venner, da hun så på Facebook at de trengte deltagere til serien.–Jeg var en av de første til å melde min interesse og ble veldig overrasket over at de valgte meg. På et tidspunkt trakk jeg meg også.–Så dere aldri noen filmer, serier eller dokumentarprogram om homofili i oppveksten?–Jeg så serien «The L-Word», men først da jeg var 17 år. Vi hadde om seksualitet på skolen, men læreren var innom homofili i tre minutter, før han fort gikk videre. Homofili ble presentert som et avvik, og elever sa det var ekkelt, forteller Rebekka, og Jonathan påpeker at homofili fortsatt er lite normalisert i skolen.–Nå har det heldigvis kommet serier som «Skam», som normaliserer homofili, sier han.

Som en familie

En halv time inn i intervjuet kommer Heidi Marie Vestrheim heseblesende inn på Internasjonalen og gir de to unge voksne en real bamseklem. De har ikke sett hverandre siden serien ble spilt inn. Programlederen kunne ikke ha fått bedre skussmål av Rebekka og Jonathan.–Det var veldig bra at Heidi er lesbisk og ikke hetero. Hun forstod oss, mener Rebekka.–Hun kom alltid med sine egne innspill og var der for oss både når kamera var på og av. Vi ble som en familie, forteller Jonathan.Begeistringen er gjensidig.–De er fem voksne, oppegående, kule mennesker, der det å komme ut av skapet bare er en liten del som de har valgt å dele med oss. Konseptet er helt fantastisk. Jeg hadde blitt overlykkelig hvis jeg hadde sett en sånn serie i min ungdom, sier Heidi Marie Vestrheim, som kommer fra Øystese i Hardanger.Ifølge programlederen kan en se mange komme-ut-historier på YouTube, men det blir noe eget å se norske ungdommer i en norsk sammenheng.–Kult med Hannah Montana og Glee, men det er litt annerledes med norsk kultur. Serien er viktig og hadde aldri blitt av om ikke folk hadde tord å stille opp, avslutter Heidi Marie. «Ut av skapet», NRK1, mandag 22. august kl. 2230.

Powered by Labrador CMS