Skeiv sommer

Skeiv jobbesommer

Hvis ikke Tor-Hugne Olsen skulle tilbrakt sommeren på jobb i Oslo, ville han latt sin første samboer planlegge ferien. – Han skjønner at en ferie skal være nye og ukjente ting, og ikke mest mulig norsk på et annet sted, sier daglig leder i Sex og Politikk.

Tor-Hugne Olsen har nettopp vær på jobb i Tunisia på et særdeles fruktbart nettverksmøte med Sex og Politikks arabiske verdenskontor.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står daglig leder for Sex og Politikk, Tor-Hugne Olsen, for tur.

 – Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Jeg synes sommeren er den fineste tida i Oslo, og tar derfor sjelden ferie om sommeren. I år har jeg hatt sommerbesøk av slektninger fra Tana, som har vært det mest sommerlige, så kommer min søster med familie seinere på sommeren. Men ellers er det mest jobb, og jobbmessig blir sommeren også litt skeiv. Etter Oslo Pride var jeg i Tunisia hvor Sex og Politikk hadde nettverksmøte med vårt arabiske verdenskontor. Formålet var å etablere et nettverk mellom de mer liberale av våre søsterorganisasjoner i Marokko, Tunisia, Libanon og Pakistan, og landenes lhbt+- og sexarbeiderorganisasjoner. Det ble et veldig spennende møte med diskusjoner om felles utfordringer og hvordan vi i fellesskap kan løse dem.

Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Bao, min første samboer! Han er like glad i å reise uten planer som meg. Og han kan skifte planer på en 5-øring uten å blunke om han oppdager noe mer spennende. Og han skjønner at en ferie skal være nye og ukjente ting, og ikke mest mulig norsk på et annet sted.

Beste sommerminne?

– Sommerleirene til Unge Venstre på 1980 tallet inneholder mange gode minner, men sommeren 2019 var en særklasse. Vi søsken fikk med vår far på ferie til hans hjemtrakter i Båtsfjord og Tana. Det ble en fantastisk tur i magisk vær med midnattssol hele veien, spesielt for vår far som for første gang på mange år traff mange av sine eldre slektninger. De mimret sammen, og vi fikk høre masse som jeg aldri hadde visst. Deriblant at min far hadde sin første lærerjobb på den nå nedlagte samiske skolen i Snilfjord. Og turen ble særlig spesiell fordi pappa døde tre måneder senere.

Verste sommerminne?

– Mamma døde 30. juli 2004 av kreft. Det var en lang og vanskelig sommer både før og etter, spesielt fordi jeg bodde i London da. Det er nok den sommeren som jeg skulle ha endra mest om jeg hadde hatt sjansen …

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Spontane!

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Det er så mye fint i Norge, at det er altfor mye å ta av. Jeg kan snakke i timevis om steder som MÅ besøkes. Nesten 20 år til sammen i utlendighet har gitt god øvelse når det gjelder anbefalinger om hva en norgestur bør romme. Jeg liker havet, og den vakreste fjorden har alt for få sett: Lyngen. Så den kommer først på anbefalingene. Neste på lista er Tromsø, og en liten kjøretur unna ligger Sommerøya og Brensholmen der ferga til Botnhamn på Senja går. Når man er på Senja, kan man ta ferga fra Gryllefjord til Andenes, og da er du i Vesterålen. Derfra er det mange veier til det vakreste langs den norske kysten. Om de ikke kan reise til Nord-Norge så har min søster ei hytte på Filefjell som er flott å kjøre til. Da går turen gjennom hele Valdres, som jo også er en gjemt diamant i Norge.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

– Tror ikke jeg gjør noe overraskende annet enn at jeg jobber om sommeren.

Hvilke skeive saker brenner du for?

– Jeg brenner for det internasjonale. For at vi skal sette lys på det som skjer i andre land, og være støttespillere for de som kjemper langt vanskeligere og harde kamper enn det vi gjør. Og internasjonalt er kampen for avkriminalisering den viktigste kampen. Den kampen tenker jeg vi må ta først, så faller det andre på plass etter hvert. Her hjemme er det at vi ikke har mer en to valgmuligheter når det gjelder kjønn, det er en skamplett som må fjernes. Det er nå mer enn 20 land som har innført et 3. kjønn i forskjellige varianter. Det overrasker de fleste at borgere i Pakistan har siden 2018 kunnet velge X i sine pass, mens vi i Norge stadig ikke har kommet dit.

Hva leser du i sommer?

– Jeg har endelig fått lest Hege Duckerts bok om norsk kvinnehistorie. Og så vil jeg reklamere for Kristine Bjartnes’ bok «Kvinnehelse i krisetid», om kvinners helse under pandemien som vi lanserer neste måned, men som allerede nå er å få hos bokhandleren.

- Favorittsommerlåt?

 - The Lovecats med The Cure.

 

 

Powered by Labrador CMS