Syndig søndag

Homosex på 70-tallet

Dokumentaren «Gay Sex in The 70s» tar deg med til tiden da det handlet om sex, disco, poppers og Bette Midler på sauna.

Publisert

Begrepet «utagerende festing» ble ikke oppfunnet på Quartfestivalen. Det ble neppe brukt mye i New York på 70-tallet heller, men det kunne fint oppsummert tidsånden som regjerte homomiljøet den gang.

Dokumentarfilmen «Gay Sex in The 70s» fokuserer på den seksuelle hedonismen og utforskingen som fant sted i de tolv årene som fulgte opprøret på Stonewall Inn.

«Gay Sex in The 70s», laget av regissøren Joseph Lovett, hadde offisiell premiere i New York og San Francisco i 2006, og ble utgitt på DVD i 2006. Gjennom intervjuer og tilbakeblikk tar «Gay Sex in The 70s» publikum med til tiden da det handlet om sex, disco, poppers, lofts og Bette Midler på sauna.

Seksuell revolusjon

Filmen er et lappeteppe av fotomateriale, nyhetsreportasjer og intervjuer med aktivister som Larry Kramer og porno som oppsummerer den seksuelle eksplosjonen som kjennetegner perioden fra Stonewallopprøret frem til de første tegnene på aids epidemien.

Paradiset Fire Island På 70-tallet var Fire Island homsenes sommerparadis. Homser fra hele verden fløy inn for å ta del i de store, ekstravagante festene – og ikke minst ta del i den seksuelle revolusjonen.

Mot slutten av tiåret begynte spiren av et virus som viste seg å være motstandsdyktig mot antibiotika, og noen begynte å spørre seg selv «har vi gått for langt, for fort?».

«Gay Sex in The 70s» prøver å se hvorfor livet i homomiljøet utartet seg slik det gjorde i New York. Løsningen er like åpenbar som den er banal.

Før Stonewallopprøret og den moderne homobevegelsens politiske fødsel var livet for homoseksuelle ensbetydende med løgn, fornektelse og fortielse. Homo-revolusjonen i New York virket som en magnet, og miljøet fikk nye håpefulle medlemmer hver dag.

«Hvis det føles godt, gjør det!»

Mottoet «Hvis det føles godt, gjør det!» fødte legendariske klubber som The Loft og Paradise Garage, og beryktede klubber som Saint og Mine Shaft. Sex var noe som foregikk over alt.

Lovetts kamera gransker steder som bryggene ved Hudson River og buskene ved The Rambles i Central Park. Lovett blir som en turistguide. Og han vet hvor det foregikk og hva som skjedde. Han var selv en deltager.

I 1983 begynte Lovett på en film om aidskrisen. Venner og bekjente prøvde å få ham fra prosjektet. Sex og frihet var blitt en integrert del av homofrigjøringen og frykten for reaksjonene på aids epidemien som begynte å bre om seg var stor: «Hvis det som begynner å skje nå blir kjent kan det bety at de tar fra oss den seksuelle friheten vi har sloss så hardt for å oppnå» var beskjeden Lovett fikk.

«Den seksuelle friheten, som var blitt nektet oss og omsider oppnådd, var så viktig at den ble altoppslukende» skriver Lovett i en uttalelse om filmen «Gay Sex in The 70s».

Les mer om «Gay Sex In The 70s»

Powered by Labrador CMS