HARNESS FOR HENNE

Publisert

Kaja Glenne Lund redder miljøet og lommeboka med å holde kurs for skeive kvinner i hvordan de kan lage sexleketøy og harness av sykkelslanger.

Harness har blitt trendy, og kjendisene bruker den på røde løpere. Selv har Kaja Glenne Lund brukt harness i mange år. Foto: Reidar Engesbak
Harness har blitt trendy, og kjendisene bruker den på røde løpere. Selv har Kaja Glenne Lund brukt harness i mange år. Foto: Reidar Engesbak

Mens hovedstaden slikker sol, drikker utepils og svetter i en av mange flytende badstuer langs brygga ved Operaen, har 20 skeive kvinner samlet seg inne i Langhuset på SALT på Festningsallmenningen. Der inne i det dunkle lyset, borte fra de store vinduene hvor kjernefamilier og streite hipstere spankulerer forbi, står kursinstruktør er Kaja Glenne Lund (43) klar ved bordene fulle av sykkelslanger, hammere, saks, maljer og hemper.

Dagens mål for workshopen i regi av FRI Oslo og Akershus og LAW – Lesbians After Work, er at deltakerne skal gå hjem med en selvlaget harness som passer perfekt for dildoer.

– Det er en deilig hobby å drive med. Jeg samler gjerne ideer gjennom året og plukker dem fram når vinteren kommer. Da kan jeg sitte her og puste i timevis, sier Kaja Glenne Lund. Foto: Reidar Engesbak
– Det er en deilig hobby å drive med. Jeg samler gjerne ideer gjennom året og plukker dem fram når vinteren kommer. Da kan jeg sitte her og puste i timevis, sier Kaja Glenne Lund. Foto: Reidar Engesbak

Milliardindustri

Globalt sett ble det omsatt leketøy og hjelpemidler for over 170 milliarder i 2015. Innen 2020 forventer analysefirmaet Statista at omsetningen når over 240 milliarder.

Skal en harness bli skikkelig personlig, må den tilpasses, og da er det bra med assistanse. Foto: Reidar Engesbak
Skal en harness bli skikkelig personlig, må den tilpasses, og da er det bra med assistanse. Foto: Reidar Engesbak

Et kjapt søk i nettbutikker i Norge og utenlands viser at det fort kan koste skjorta å kjøpe sexutstyr. Et Bulldog harness i plast hos DuoShop koster i overkant av 2000 kroner, et harness i lateks 3000 kroner Et strap on-harness i lær designet for å holde en buttplug på plass, koster nærmere 1500 kroner. Med sånne priser, er det fort gjort å miste lysten. Og det er her kommer Kaja Glenne Lund inn.

Nadja Weckström i LAW - Lesbians After Work, er i gang med sin personlige strap-on harness. Hun er fornøyd med oppmøtet på workshopen. Foto: Reidar Engesbak
Nadja Weckström i LAW - Lesbians After Work, er i gang med sin personlige strap-on harness. Hun er fornøyd med oppmøtet på workshopen. Foto: Reidar Engesbak

På bordet foran henne ligger det stabler med nykjøpte sykkelslanger fra Biltema, med en gjennomsnittspris på 60 kroner. Alle kursdeltakerne får en pakke hver og med selvvalgte

maljer i alle regnbuens farger og annet tilbehør, går de i gang med liv og lyst med å lage den perfekte strap on-harness. Noen har også med seg sin egen dildo slik at de kan tilpasse nøyaktig.

Mer intim prat

-Jeg er sykkelentusiast og lager blant annet sykkelsmykker. De er laget av laserkuttet pleksiglass, sier Kaja Glenne Lund
-Jeg er sykkelentusiast og lager blant annet sykkelsmykker. De er laget av laserkuttet pleksiglass, sier Kaja Glenne Lund

Biltema er bare en av mange alternative steder du kan kjøpe produkter som med litt entusiasme og kreativ tenkning, kan bli et leketøy eller hjelpemiddel. Selv går Lund for resirkulering.

– Jeg er ofte innom sykkel- eller bilverksteder og spør om de har slanger liggende. Og det har de som oftest. At de er brukt, gjør det litt røffere og ikke minst mer miljøvennlig, sier hun mens hun holder opp et selvlaget harness og viser deltakerne et eksempel på hva de selv skal lage.

Sykkelslanger er laget av syntetisk gummi og er elastisk. Materialet har egenskaper som ligner skinn og lær. Det er holdbart, mykt, kraftig og vil ikke rakne. Harness og strap on-harness laget av sykkelslanger rengjøres med såpe og vann og kan også vaskes i oppvaskmaskin.

– Like viktig som selve aktiviteten, er samtalene som settes i gang. Her er det rom for å snakke om seksualitet. Å lage sexleketøy sammen gjør at praten blir mer intim enn vanlig.

Stillheten senker seg etter hvert blant deltakerne, det eneste som høres er lyden av slanger som klippes og klirringen av trykknapper, karabinkroker, maljer, maljetang, sakser og hulltenger.

"Jeg har en fetisj for sykkelslanger – eller sykkel generelt"

Fetisj for sykler

Etter kurset blir Blikk med Kaja Glenne Lund hjem til verkstedet hjemme i stua hvor hun produserer harness og andre nyttegjenstander av brukte sykkelslanger.

– Som du ser er jeg i en produktiv fase, sier hun.

Symaskinen står oppå bordet og store hauger med sykkelslanger ligger spredt utover. Sollyset fra vinduet leker seg i de mange boksene fylt med maljer, knapper, hemper og pynt. Midt i rommet står det en skredderbyste som var modell for den første harnessen hun selv lagde.

– Jeg begynte å lage ting av sykkelslanger i 2008 da jeg var med å arrangere Oslo Queer Festival. Vi hadde en workshop hvor vi laget enkle harness og mansjetter. Det var en aktivitet som passet festivalens filosofi: DIY og queer.

På en tur til Berlin ble kreativiteten hennes stimulert ytterligere da hun møtte skeive aktivister som laget og solgte bruksgjenstander av sykkelslanger.

– Det gikk opp for meg at materialet har uendelig mange muligheter. Det var moro, spesielt for en som meg som har en fetisj for sykkelslanger – eller sykkel generelt da, sier hun og ler.

Misunnelig på mannfolka

Vel hjemme fra Berlin startet hun å lage en kropp-harness av sykkelslanger.

– Jeg har alltid vært så misunnelig på mannfolka som sprader rundt i harness i parader og på klubb. De fleste harnesser er tilpasset menns kropper. I tillegg er de veldig dyr å kjøpe, sier Lund som la ut på en researchtur i diverse sexbutikker.

– Jeg tittet på og tok bilder av ulike harnesser og studerte teknikker og løsninger. En harness-modell som er veldig populær, er Bulldog-harness. Den er laget for å sitte over brystet og er dermed unisex, sier hun og forteller at hun tydde til internett når materialene skulle kjøpes inn.

– En ting er at sexleketøy er dyrt. Men materialer som maljer og hemper er også dyrt å kjøpe i små kvanta. Da er internetthandel tingen.

Med alle ingrediensene på plass var neste utfordring å finne tid til kreativiteten.

– For det tar lang tid. Kjempelang tid faktisk. Det er mye prøving og feiling, synåler som knekker og sykkelslanger som går rett i søpla, sier Lund som forteller at internett nok en gang ble redningen.

– Jeg surfet rundt på nettsider som Pintrest og Tumblr og fikk mange tips der om hvordan delene til en harness best kan settes sammen og hvilke trykknapper som passer. YouTube er også et godt redskap hvor du finner steg for steg-videoer.

 

"God sex er god sex. Det er ikke sånn at jeg må ha med et sykkelgummi-harness i senga bestandig.

Ikke bare sexleketøy"

 

På bord, på gulvet og i stablet i skapene er det poser på poser med brukte sykkelslanger. Det luker svidd gummi og mange av slangene har fått hard medfart. Uttrykket er industrielt, røft og tøft. Og for en sykkelentusiast som Lund er det en fryd.

– Jeg får en varm og kriblende følelse i kroppen av å jobbe med sykkelslanger, sier Lund har som selger det hun lager på Søndagsmarkedet ved Blå i Oslo i ny og ne.

– Ikke harness eller sexleketøy, men lommebøker laget av sykkelslanger og sykkelsmykker.

Hun er opptatt av å avmystifisere sexleketøy og hjelpemidler. Selv om hun liker å spøke med at hun har en fetisj for sykkelgummi, så handler det ikke nødvendigvis om sex hele tida.

– God sex er god sex. Det er ikke sånn at jeg må ha med et sykkelgummi-harness i senga bestandig. Samtidig så har sykkelslanger mange flere bruksområder enn bare harness, sier Lund og viser fra bilder av nye prosjekter hun skal i gang med.

– Jeg vil lage bager og vesker av sykkelslanger. De kan bli skikkelig tøffe. Jeg har også planer om å lage meg en fin shorts i sykkelgummi.