Akershus teater setter opp komedien «Like for like» på Lillestrøm kulturhus 12. oktober.

I året som markerer 400 år siden William Shakespeare (1564–1616) sin død, spilles fortsatt skuespillene hans med stor aktualitet over hele verden.

«Like for like» («Measure for Measure»), skrev han i 1604. Handlingen utspiller seg i en by hvor en leder sliter med å holde orden på byens innbyggere. Lederen gir derfor makten til Angelo som innfører pietistiske og strenge lover. Dette viser seg å være påbud som lederen selv sliter med å følge. Dermed oppstår det en rekke komiske situasjoner som omfatter alt fra korrupsjon, maktmisbruk og sex.

I oktober setter Akershus teater opp «Like for like»-komedien der det meste går ganske så skeivt i god gammel shakespearsk ånd. Premieren foregår i Lillestrøm kulturhus, men også kulturhusene i Kolben, Askim, Asker, Ås, Bærum, Ullensaker og Nes får turnébesøk. Det samme gjør Eidsvoll Panorama og Nydalen i Oslo.

I snart 200 år har litteraturforskerne diskutert om dramatikeren var tiltrukket av menn. Ifølge en av Norges fremste Shakespeare-kjennerne, Erik Bystad, finnes det ikke noen tvil: «Shakespeare var selvfølgelig det.» Av de 154 sonettene hans er 108 hyllingsdikt til en vakker, ung gutt. Bystad har oversatt flere av dramatikerens skuespill og alle diktene hans til bokmål pluss gitt ut essaysamlingen «Den erotiske Shakespeare», der et kapittel er viet «homoerotiske aspekter».

I et intervju med Blikk i forbindelse med essayutgivelsen, fortalte han at det likevel er få direkte henvisninger til homoseksualitet i Shakespeares skuespill – det er faktisk kun én; en kraftig utskjelling av homoseksuell praksis, i stykket «Troilus og Cressida».

«Homofili var jo kjent som fenomen i Elizabeths England, men det var forbudt, selvsagt, og sett kraftig ned på. Og noe av grunnen til at Shakespeares skuespill vekket stort anstøt blant puritanske krefter, var nettopp at det bare var menn som fikk spille teater, og at alle kvinnerollene ble spilt av vakre, unge menn.»

I «Like for like», oversatt av Kenneth Dean, som også har regien, er to av de åtte skuespillerne kvinner, men det er ikke mindre skeivt av den grunn. Claudia dømmes til døden for å ha ligget med sin forlovede Julius, og Madam Overkants bordell blir stengt, samtidig som hennes hallik Pompey blir ansatt i staten som bøddel. Og alt dette mens alle – inkludert Angelo selv – gjør kur til den vakre Apollonus. Klarer den virkelige lederen å redde Claudia fra døden? Eller vil den enfoldige Konstabel Klang klare å arrestere lederen for utuktig omgang med en tallerken fikener?

Koreografi er ved Jonas Digerud, scenografi og kostymer ved Brage Jonassen. Musikken er ved Gaute Storaas, som har bidratt på et stort antall utgivelser av Dimmu Borgir, Turboneger, Sissel Kyrkjebø med flere.

Like for like, Akershus teater, premiere onsdag 12. oktober, kl. 19.30. Lillestrøm kulturhus, Kirkegata 11. Mer info: akershusteater.no