Sharon Needles (Foto: Reidar Engesbak)
Sharon Needles (Foto: Reidar Engesbak)

Sharon is coming ...

Publisert

Punkdragdronninga Sharon Needles er i Oslo for å opptre på Score fredag 11. november. Blikk Nett møtte dragstjernen.

Sharon Needles brakte noen etterlengtede og nye fakter inn i RuPaul’s Drag Race og dragmiljøet med sin unike og rocka dragstil. Needles, som ute av drag heter Aaron Coady, ble omtalt som «spooky drag» da hun entret RuPaul’s Drag Race i 2012.

I finalepisoden av RuPaul’s Drag Race sesong 4 er moren til Sharon Needles publikummer og blir spurt av RuPaul om sønnen alltid har vært besatt av mørk humor og horror. «Hjemme hos oss var det alltid Halloween,» var svaret. Det bekreftet Sharon Needles da han etter Drag Race-seieren ga ut albumet PG-13, med låter som «This Club Is A Haunted House» og «Call Me On the Ouija Board». Sharon Needles fulgte opp debuten med albumet Taxidermy i 2015, hvor han fortsatte å holde fanen høyt for de av oss som ikke passer inn i normen, verken i lhbtqi-miljøet eller storsamfunnet.

Sharon Needles vokste opp i Newton, Iowa med to foreldre som brukte mesteparten av døgnet på jobb for å brødfø familien.

– Det eneste jeg kunne se fra vinduet på rommet mitt var åkre. Husker du scenen i Wizard of Oz hvor Dorothy sier at det beste stedet å være, er å være hjemme? Jeg hatet henne for det. Tenk, hun hadde vært Munchkinland, hvor alt var i Technicolor – og så ønsket hun seg tilbake til gården … Det tok meg mange år før jeg forsto hva Dorothy mente, sier Sharon Needles til Blikk Nett.

– Kanskje vi trenger Trump?

Blikk Nett møter Sharon Needles i Oslo sentrum dagen etter at Donald Trump ble valgt til USAs nye president. Et valg som fikk en hel verden til å gispe. Needles er ikke så sjokkert.

– Jeg visste at det kom til å skje – og nå har det skjedd. Jeg er egentlig glad jeg ikke var hjemme når det skjedde.

– Er det verdens undergang i dine øyne?

– Det er ille. Skal ikke nekte for det. Men samtidig er det kanskje den oppvåkningen vi trenger. Unge skeivinger i dag har vokst opp med rettigheter de tar for gitt. Det har vært en rettighetsfest uten like, men nå kan det plutselig gå bakover igjen. Nå må vi kjempe for det vi har oppnådd – og jeg tror noen vil ha godt av å se at rettighetene ikke kom av seg selv, sier Needles.

Tenåringsterroristen

Needles vet hva det er å kjempe. Som 15-åring ble han og foreldrene innkalt til møte på skolen i Newton, Iowa. Rådgiveren oppfordret Sharon Needles til å slutte på skolen.

– Fordi jeg forstyrret de andre elevene ved å være meg selv. Jeg var problemet, skjønner du? Så jeg sluttet, sier Needles og forteller at det ble slutten på år med mobbing.

– Men jeg var ikke et offer av den grunn. Alle, og jeg mener alle, hadde det for jævlig på skolen. Jeg forsøkte som best jeg kunne å passe inn, men det funket selvsagt ikke. Så da var jeg outsideren, sier han og forteller at han tok ut frustrasjonen på foreldrene.

– Jeg var en terrorist! Skikkelig jævlig var jeg.

Med foreldre som jobbet konstant for å få endene til å møtes, tilbrakte Needles mye tid alene.

– Ja bortsett fra at jeg hadde en nanny ved navn TV. Tok du den? spør han og ler.

– Jeg forsvant inn i tv-verden og brukte all min tid på tv-serier som Married with Children, Pantertanter og Elvira. De var ansvarlig for oppdragelsen min, sier han og viser stolt fram skinnjakken sin med portrett av Peggy Bundy på ryggen.

The Penny Magic Show

Needles søken etter noe å relatere til ført han snart til kulthelter som Jayne County, Tammy Faye og obskure artister på kabelfjernsyn, som for eksempel The Penny Magic Show, hvis låt «Why do you think you are nuts?», som Needles selv tolket på debutalbumet PG-13 i 2012.

– The Penny Magic Show var det villeste jeg hadde sett noen gang i 1984, og jeg husker når RuPaul spurte hva jeg skulle gjøre etter seieren i Drag Race. Da svarte jeg at målet var å gi ut et album og at jeg skulle spille inn cover av «Why do you think you are nuts?» og «Everyday is like Halloween» av Ministry.

Som sagt, så gjort. Det er tid for å bevege seg og Blikk Nett har lovet å ta med Sharon Needles og forloveden Chad O'Connell til Nasjonalgalleriet. Men så ringer telefonen.

– Å, det er min mor. Jeg må snakke med henne for å oppklare tekstmeldingen jeg fikk for noen minutter siden, sier Needles.

I familie med visepresidenten

Tekstmeldingen det er snakk om fikk Needles like før intervjuet og den kunne opplyse at Needles er i familie med selveste Mike Pence, visepresidenten til nyvalgte Donald Trump. Når Sharon Needles legger på røret får vi en oppklaring.

– Ja, det stemmer. Jeg er i familie med Mike Pence … Hva faen! Jeg er den eneste som er berømt i familien min! roper han høyt.

– Han er forresten litt sexy … En sånn sølvhåret daddy-type, sier Needles og plusser på med noen gloser som ikke egner seg på trykk.

Nasjonalromantikk og Skrik

Needles er i Oslo for å opptre på klubben Score. Men for en gangs skyld har han tid til å se seg rundt i byen han besøker.

– Som oftest har jeg ikke tid til noe annet en show. Nå gleder jeg meg til å se Munchs berømte maleri Skrik, sier Needles i det vi går inn i Nasjonalgalleriet.

– Jeg vil se Syk Pike også, erklærer han.

Når vi kommer til sal 19, hvor Nasjonalgalleriet har samlet malerier av Munch, stopper Needles opp i døråpningen.

– Wow! sier han og går mot Skrik før han stopper opp. Han står helt stille og det renner tårer fra øynene hans.

– It’s like meeting a celebrity, sier han stille.

– I love celebrities!

Berømmelse på godt og vondt

Allerede som ung gutt drømte Needles om berømmelse. Han ville bli stor stjerne og leve et liv i glansen fra berømmelse. Så le han berømt – og nå har han et ambivalent forhold til det hele.

– Berømmelse begrenser deg. Jeg elsker penger og alt jeg gjør handler om å tjene penger. Spør hvilken som helst dragartist, og du får det samme svaret.

Men berømmelse handler også om å være i søkelyset, konstant.

– Det er en utfordring. Jeg har dårlige dager, akkurat som alle andre – og jeg kan være skikkelig diva. Jeg har knust telefonen til fans som har tatt bilde av meg i private sammenhenger. Jeg er ikke stolt av det, men jeg er kun et menneske jeg også.

Sharon Needles Day

Det er på scenen og i studio Sharon Needles lever. Utenfor søkelyset er han Aaron Coady – og selv om han alltid har sett opp ikoniske superstjerner, så er ikke målet et liv i Hollywood.

– Etter at jeg flyttet hjemmefra, fartet jeg rundt omkring. Haiket, bodde i okkuperte hus, i biler og på sofaen til venner. Det var sånn jeg traff «stammen» min – folkene som var som meg. Jeg endte opp i Pittsburgh – og etter Drag Race kjøpte jeg et hus der. Det var da jeg forsto hva Dorothy i Wizard of Oz mente.

Kjærligheten Needles har overfor Pittsburgh er gjensidig og etter Drag Race-seieren erklærte byen at 12. juni er «Sharon Needles Day.»

Les et større intervju med Sharon Needles i magasinutgaven av Blikk.

Sharon Needles, Score, Kristian IVs gate 12, fredag 11. november, dørene åpner kl. 21.

Mer info: OMG! It’ Sharon Needles