Sikrer barns rettigheter

Publisert

Farskapsutvalget la i i dag fram en utredning som blant annet omhandler rettighetene til barn av lesbiske mødre. – Vi utvider retten til adopsjon og går inn for at det skal bli mulig å stebarnsadoptere partnerens barn ved en eventuell skilsmisse og ved dødsfall, sier leder av farskapsutvalget, jusprofessor Aslak Syse. Statsråd i Barne- og likestillingsdepartementet, Anniken Huitfeldt, fikk i dag overlevert rapporten «Farskap og annen morskap» fra Farskapsutvalget. Samfunnet har endret seg de siste årene, og dermed må barneloven også tilpasses dette. I et år har utvalgets medlemmer diskutert de forskjellige endringene i barnelovens bestemmelser om fastsettelse og endring av farskap og morskap. Leder for utvalget har vært jusprofessor Aslak Syse, og det var også han som presenterte overskriftene på mandagens overlevering. Flere av de foreslåtte lovendringene vil gjelde for homofamilier. Utredningen sendes nå ut på høring til en rekke instanser. – Når det gjelder interessene til barna bør disse ivaretas best mulig. Vi ønsker å legge til rette for å utvide adgangen til adopsjon, sa Syse.

Ukjent donor

– Historisk sett er dette veldig spennende. Tidligere frasa vi oss farskap, mens vi nå erklærer vi farskap. Det er med andre ord flere som ønsker varig kontakt med barnet, sa statsråd Anniken Huitfeldt.
I tillegg til å foreslå en lovendring der man får mulighet til å stebarnsadoptere partnerens barn ved en skilsmisse, åpner Farskapsutvalget også for at partneren kan få stebarnsadoptere partnerens barn dersom partneren dør. I nåværende ekteskapslov gis det ikke mulighet for medmorskap hvis paret har benyttet seg av ukjent donor i utlandet. Slik er det ikke for heterofile par. Utvalget har her foreslått at loven endres slik at det kan benyttes ukjent donor i utlandet og at dette gir rett på medmorskap.

LLH fornøyde

– Her har det vært en diskriminering av lesbiske i forhold til heterofile par. Vi går inn for at kravet om kjent donor når lesbiske benytter seg av assistert befruktning i utlandet bør oppheves av hensyn til likebehandling av barna, uttalte Farskapsutvalgets leder, Aslak Syse.
Leder i LLH, Karen Pinholt, er positiv til utvalgets forslag til endringer i barneloven. – Noe av det mest spennende er oppgjøret med det biologiske prinsipp. Det som er avgjørende er den tilknytning du har til barna, ikke hvorvidt dere deler DNA. Utvalget har gått grundig gjennom lovverket og ser ut til å ha vært konsekvente i forhold til barns rettigheter, uuavhengig av foreldrenes kjønn, sier Pinholt til Blikk Nett.

Powered by Labrador CMS