Sirkuset kommer til byen

Publisert

Verdens beste nysirkus, Cirque du Soleil, har tre forestillinger i Oslo Spektrum i mars. Blikk Nett har møtt Mark Ward, som spiller konferansier i «Quidam». Cirque du Soleil er blitt en stor Quebec-basert organisasjon med over 5.000 ansatte som leverer artistisk underholdning av ypperste standard til mer enn 100 millioner publikummere i over 300 byer og over 40 land på seks kontinenter. Til Oslo kommer sirkuset med forestillingen «Quidam», som hadde verdenspremiere i Montreal i 1996 og er sett av millioner av mennesker. Showet handler om unge Zoé som kjeder seg; foreldrene hennes er distanserte, apatiske og ignorerer henne, og livet har mistet all mening. På leting etter noe som kan fylle tomrommet, sklir hun inn i fantasiverdenen Quidam der hun møter karakterer som oppmuntrer henne til å slippe sjelen sin fri.

Cirque du So-Gay

Den internasjonale besetningen består av 45 akrobater, musikere, sangere og skuespillere i verdensklasse. De velinformerte skal ha det til at det ikke er helt uten grunn at dette nysirkusmiljøet har fått kjælenavnet Cirque du So-Gay. Blikk fikk et intervju med veteranen Mark Ward (50) – med 20 års fartstid i Cirque du Soleil.– Når man er ung, er det mange som drømmer om å rømme med et sirkus. Hva var det som trakk deg mot Cirque du Soleil? – Jeg danset fast med Chicago City Ballet da en fra Cirque du Soleil tok kontakt og fortalte at de søkte etter en danser og akrobat. Nå 20 år senere er jeg fortsatt med – og jeg elsker hvert øyeblikk. Mark Ward forteller at drømmen om å danse ble vekket den gangen han som guttunge så en mannlig danser fly gjennom lufta og over et scenegulv i et tv-program.– Jeg husker jeg spurte en venn neste dag om han hadde sett hvor flink han danseren var til å hoppe. Han svarte: «Mener du han som hadde på seg dameundertøy?» Det førte til at jeg la bort drømmen og ble turner i stedet – fordi det ga meg den samme flyfølelsen jeg lengtet etter. Det var ingen i min vennekrets som danset, og det var ikke før jeg begynte på ungdomsskolen at dansen kom inn i livet mitt igjen. Det var faktisk en engelsklærer som lurte meg til å ta ballettimer. To måneder senere startet jeg på en profesjonell danseskole.

Gutten i mannen

Ward har hatt rollen som John i «Quidam» nesten like lenge som han har vært med i Cirque du Soleil. – Hva er det med den karakteren?– John er på en måte seremonimesteren, eller konferansieren om du vil. Han er bindeleddet mellom publikum og scenen. Jeg liker å tenke på han som en liten gutt fanget i kroppen til en voksen mann. – Hvor lang tid bruker du på å bli John hver kveld?– Det går med en time og førtifem minutter hver kveld. – Hva husker du best fra dine 20 år med Cirque du Soleil?– Det må være den gangen jeg fikk danse for 350 av mine nærmeste venner og familie og folk som jeg har vokst opp med. Det var veldig spesielt og emosjonelt. – Hvordan holder du deg i form?– Jeg trener med en personlig trener fire ganger i uka. I tillegg forsøker jeg å leve sunt, noe som også betyr å spise sunt. Men jeg er ganske uhelbredelig når det er snakk om rødvin og sjokolade. Jeg elsker begge deler. – Hvis man aldri har sett Cirque du Soleil, hva kan man forvente seg?– Barn vet helt instinktivt hva som skal til for å ha det moro og nyte livet. Vi som er voksne, har en tendens til å glemme det med tida. Jeg håper og tror at Cirque du Soleil kan hjelpe alle til å gjenoppdage barnet i oss selv – det finnes der et eller annet sted inni oss. Cirque du Soleil, Quidam, Oslo Spektrum, 5.–7. mars, Sonja Henies pl 2.

Mer info: oslospektrum.no

Powered by Labrador CMS