Sjokkerte fansen

Publisert

Folk singer Michelle Shocked er ute på turne for å markere at det er 25 år siden hun ga ut albumet «Short Sharp Shocked», men nå henger hele turneen i en tynn tråd. Under en konsert på Yoshi's i San Francisco sist søndag fortalte den 51-år gamle sangeren til publikum,«Jeg lever med en frykt for at verden går under hvis homofile får lov å gifte seg.» Det var en kommentar som fikk publikum til å gispe, og mange forlot konsertlokalet i protest.Men Shocked var ikke ferdig. Hun fulgte opp med,«Dere kan gå på Twitter og skrive "Michelle Shocked says God hates fags!»Og det var nettopp det mange skuffete fans gjorde. Michelle Shocked slo igjennom med albumet «Short Sharp Shocked» i 1988, og spesielt singlene «When I Grow Up» og «Anchorage». Hun fikk kjapt et stort publikum i lhbt-miljøet og omtalte seg selv som en «skateboard punk rocker» Shocked fulgte opp med albumet «Captain Swing» i 1989 og «Arkansas Traveler» i 1992. Shocked har alltid hatt en stor lesbisk fanskare, men selv kom hun ikke ut av skapet. I 1992 giftet hun seg med journalisten Bart Bull, men paret skilte seg i 2004. I 2008 kom hun ut av skapet som kristen og hevdet i et intervju med avisa Dallas Voice at homoseksualitet er en synd og benektet samtidig ryktene om at hun er lesbisk. I 2011 spilte Michelle Shocked på festivalen Wild Goose Festival, en kristen musikkfestival. Under et møte med publikum og fans ble hun spurt om sine holdninger til homoseksualitet. Shocked ble synlig irritert og svarte,«Hvem er det som har rekruttert meg som et homoikon? Dere sitter overfor verdens største homofob. Spør Gud hva Han mener.» Overraskelsen burde derfor ikke være så stor når Michelle Shocked kastet seg ut i en antihomo-tirade sist søndag i San Francisco. Men for fansen, både skeive og streite, som har vokst opp med låtene på «Short Sharp Shocked» var neppe forberedt på at ikonet deres plutselig fremstod som et medlem av Westboro Baptist Church. Nyheten om de homofobe uttalelsene fra scenen på Yoshi's spredte seg som ild i tørt gress og «Short Sharp Shocked»-turneen faller i grus etter som timene går. 8 av 11 konsertsteder i USA har til nå kansellert de annonserte konsertene med Michelle Shocked. I juli står Europa for tur, men allerede nå er det flere konsertarenaer som har varslet at de vil avlyse konserter. Michelle Shocked selv ønsket ikke å kommentert bråket som har oppstått i kjølvannet av søndagens konsert, bortsett fra en melding på Twitter hvor hun skrev:«Truth is leading to painful confrontation #shortsharpshocked».

Kritikk fra andre artister

Blant kritikerne av Michelle Shockeds oppførsel finner vi kjente navn som Janis Ian og Margaret Cho. Janis Ian skriver på sin Facebook-side at mange har bedt henne kommentere utbruddet til Michelle Shocked, og Janis Ian skriver:«Som en artist med en 45 år lang karriere bak meg kan jeg fortelle at jeg selv har opplevd at publikum har forlatt salen flere ganger når jeg har sunget om aids, og ganske nylig da jeg sang om homofile ekteskap. Jeg er den første til å hevde at jeg har rett til å synge og snakke om disse temaene på en scene - og at publikum har full rett til å forlate salen, klage til arrangørene og be om pengene tilbake […] Men det er stor forskjell på «ytringsfrihet» og «hatefulle ytringer». Det er synd når en talentfull person velger å bruke talentet sitt som et redskap for å vise at de er skuffet over sitt eget liv», skriver hun og avslutter med følgende salve rettet mot Michelle Shocked: «Jeg lurer ofte på hva som vil skje når slike mennesker dør og møter Gud. Jeg tror han vil gi dem en ørefik og si ”så det ut som om jeg trengte din hjelp?!» Komikeren Margaret Cho har også lagt ut en følelsesladet kommentar om Michelle Shocked på sin Facebook-side.«Vel, Michelle Shocked, jeg er fakstisk sjokkert. Hva faen?! Jeg synes det er helt absurd at et homoikon kan påstå at Gud hater oss. Når sjokket hadde lagt seg oppdaget jeg at folk var sinte, men jeg selv ble bare redd […] Når noe slikt skjer så føles det som å bli slått ned av en homofob», skriver en sint Margaret Cho.

Opptak fra konserten

Shocked har siden uttalt at hun ble mistolket, men det er ikke mange som kjøper den forklaringen. Lydopptak av seansen har blitt lagt ut på nettstedet Soundcloud, og det levner liten tvil om hva Shocked faktisk sa den skjebnesvangre konsertkvelden. Hør selv. Michelle Shocked 2nd Yoshi's set by therealtofuandwhiskey