Kultur

Skal holde mote-samtale: 
– De er som gribber

Journalist Reidar Engesbakk skal holde en samtale på Nasjonalmuseet om utstillingen «Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet» sammen med radio-veteran Valérie Rauzier.

Et utvalg av fanziner samlet av QAP er blant noe av det man kan se på utstillingen.
Publisert Sist oppdatert

Utstillingen «Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet» utforsker motehistoriens kreative prosesser og hvordan mote blir til, og har stått på Nasjonalmuseet siden oktober. 

Denne helgen settes fokus mot utstillingens skeive innhold.

Samtalen «Skeive liv, arkiver og aktivisme» foregår mellom kunstner, aktivist og journalist Reidar Engesbak og radio- og fanzine-veteran Valérie Rauzier, og modereres av kurator for Nasjonalmuseet, Geir Haraldseth.

Der vil de gå nærmere inn på sammenhengen mellom skeiv historie, arkivering og aktivisme, samt skeives påvirkning på moteverden.

Samtalen, som foregår på engelsk, tar utgangspunkt i Queer Zine Archive Project (QZAP), en samling i Milwaukee. Deler av denne samlingen er stilt ut i utstillingen «Å samle på døgnfluer. Inn i motearkivet», som står til 23. mars på Nasjonalmuseet.

– Som gribber

Blikk-veteran Reidar Engesbakk er kunstner, aktivist og journalist. Han har tidligere også vært Blikks nettredaktør.

Engesbak har selv bidratt med store mengder lignende materiale til Skeivt arkiv her til lands, og stiller til samtalen med inngående kjennskap til og begeistring for QZAP.

– Det føles rart å ha noe med mote å gjøre, men for min del handler det vel mer om det jeg har bidratt med til klubbkulturen i Oslo, forklarer Engesbak når Blikk får ham på tråden.

I samtalen skal de sammenligne det amerikanske miljøet og tilsvarende samlinger og historier i Norge, med søkelys på Engesbak og Rauziers aktiviteter og arkiv.

– Hvordan påvirker subkulturer motebildet?

– Moteverdenen er som gribber, du ser for eksempel ikke en rød løper uten at noen går i harness for tiden. Det handler ikke så mye om hvordan subkulturer infiltrerer moteverdenen, men hvordan moteverdenen kaster seg over subkulturer. 

– Hvordan de bruker vårt språk til å selge expensive shit, konstaterer han.

– Gjør det med stil

Han er også påpasselig med å ikke svartmale metodene, og peker på noen som har greid å gjøre det med stil.

– Noen gjør det av genuin interesse uten å misbruke det. Vivienne Westwood gjorde det, Rick Owens også.

Samtalen vil foregå på Nasjonalmuseet lørdag 25. januar klokken 14:00.

Klokken 10:30 vil det også være en egen samtale om Engesbaks plakat «Iconoclastic». Plakaten er en del av Nasjonalmuseets utstilling.

Powered by Labrador CMS