Kuwait har planer om innføre en medisinsk sjekk som skal hjelpe tollere med å stoppe utenlandske lhbt-turister fra å komme inn i landet.

Til den engelske avisen Daily Mail uttaler landets helseminister, Uousouf Mindkar, at man jobber med å utarbeide testen. Men hvordan den skal fungere er foreløpig ikke kjent.
«Vi vil innføre strengere tiltak som skal hjelpe oss å avsløre homofile, slik at de kan bli nektet innreise i Kuwait eller andre Gulf-land», sier Mindkar til den kuwaitiske avisen Al-Rai.

Homoseksualitet er forbudt i Kuwait. Det samme gjelder gjelder de andre Gulf-landene Bahrain, Qatar, Oman, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

I Kuwait risikerer homofile ti års fengsel om man blir avslørt, mens man i Saudi-Arabia kan straffes med døden. Ifølge Amnesty International straffer 78 land i verden homofili med fengsel, bøter eller arbeidsstraff. Det tilsvarer 40 prosent av FNs medlemsland.

Det norske utenriksdepartement er kjent med homotest-planene i Kuwait.
– Utenriksdepartementet er gjennom media kjent med at enkelte Gulf-land vurderer å identifisere homofile og transseksuelle gjennom ulike tester, sier Frode Overland Andersen, underdirektør i utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet.

Utenriksdepartementets operative senter har ansvar for infosiden Landsider hvor norske myndigheter til en hver tid legger ut informasjon om sikkerhet og skikker i en rekke land. Enn så lenge er ikke nettsidene oppdatert med informasjon om Kuwait og homotesting av turister. – Etter det vi kjenner til foreligger det foreløpig ingen konkrete planer om å innføre en slik ordning, men vi vil følge spørsmålet gjennom vår ambassade i Abu Dhabi, sier Overland Andersen til Blikk Nett.

Ambassaden vil ikke på det nåværende tidspunkt advare turister som planlegger reise til Kuwait.
– Men våre utenriksstasjoner i regionen følger spørsmålet om situasjonen for homofile og andre seksuelle minoriteter i Gulf-regionen både for å kunne gi best mulig råd til reisende, men også ut fra et menneskerettighetsperspektiv, sier Overland Andersen til Blikk Nett.

LLH-leder Bård Nylund mener norske myndigheter må reagere overfor Kuwait og at en slik test ikke bare vil angå lhbt-turister, men alle som mistenkes for homoseksualitet.
– Dette er alvorlig og det sier noe om Kuwaits holdning til lhbt-personer. Dette gir en grunn til å være ekstra forsiktig – og jeg synes det burde opplyses om fra norske myndigheter.

Selv om målet er å nekte lhbt-personer innreise i landet mener LLH-lederen at det er et overgrep som vil kunne ramme mange flere.
– Det er helt klart en homosak i og med at Kuwait henger det på lhbt-knaggen. Men samtidig mener jeg det er flere som bør være opptatt av dette. Det er ganske mange vestlige menn som i en kuwaitisk kontekst, basert på bekledning og andre faktorer, vil kunne oppfattes som homofile, avslutter Bård Nylund.