Urix

Skal omtales som seksuelle avvikere

Irakiske myndigheter krever at pressen og sosiale medier slutter å bruke begreper som «kjønn» og «homofili».

I dag er ikke homoseksualitet eksplisitt forbudt i Irak, men skeive er utsatt for målrettet voldelige angrep og trakassering og æresdrap i familien.
I dag er ikke homoseksualitet eksplisitt forbudt i Irak, men skeive er utsatt for målrettet voldelige angrep og trakassering og æresdrap i familien.
Publisert

I et nytt direktiv beordrer Iraks medie- og kommunikasjonskommisjon (CMC) pressen og plattformer for sosiale medier til å slutte å bruke begreper som «homofil» og «kjønn». Heretter skal lhbt+personer omtales som seksuelle avvikere, og i debatter om som omfatter lhbt+ og kjønnsdebatter skal det refereres til seksuelt avvik, skriver pinknews.com

Ifølge CMC er formålet å ivareta såkalte samfunnsverdier og opprettholde den offentlige orden.

Fra 1993 til 2003 var det dødsstraff for homofili i Irak. Etter den amerikanske invasjon i 2003 ble dødsstraffen opphevet. I dag er ikke homoseksualitet eksplisitt forbudt i Irak, men skeive er utsatt for målrettet voldelige angrep og trakassering og æresdrap i familien. Det blir ikke rettslig forfulgt. Enkelte bestemmelser i straffeloven og landets sharia-lov kriminaliserer det skeive samfunnet. Særskilte bestemmelser forbyr politiet å omgås skeive. Ansatte som blir tatt for å ha sex med homofile, kan få opptil 15 års fengsel. I juni fremmet nestleder i parlamentets justiskomite, Mortada Al-Saadi, et lovforslag om å forby homofili som ventelig vil bli behandlet i parlamentet i september.

Homofobien er økende i regionen. Tidligere i år fremmet Kurdistans regionale regjering i Irak et lovforslag som innebærer at skeive aktivister risikerer opp til ett års fengsel og bot på fem millioner dinarer, nærmere 40 000 norske kroner. Forbudet vil også ramme sivile organisasjoner og presse som «fremmer homoseksualitet».

I mai ble den kurdiske organisasjonen Rasan som er en organisasjon som jobber med kvinne- og lhbt+rettigheter, stengt ned av myndighetene.

Ifølge Equality Index rangeres Irak på 176 plass av 197 land basert på lhbt+politikk. En nasjonal undersøkelse foretatt i 2022 er det bare to prosent av befolkningen er positive til skeive. 55 prosent oppga at de var imot, og de resterende nektet enten å svare eller oppga at de ikke visste.

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS