Skeiv kalender

FRI og Skeivt arkiv lanserer historisk kalender.

Publisert

FRI og Skeivt arkiv lanserer en kalender for 2018, som gir et historisk tilbakeblikk i norsk homokamp.

Med viktige merkedager og små fortellinger til hvert bilde, håper FRI og Skeivt arkiv at mange skal få både gledelige gjensyn med egen aktivisme og at kalenderen skal gi inspirasjon til videre arbeid.

– Det er så mange fine bilder og gode fortellinger fra historien vår at det virkelig har vært en glede å jobbe med dette sammen med Skeivt arkiv. Det er gøy å kunne løfte frem den stolte historien vår i et sånt prosjekt, forteller Markus Brun Hustad, nestleder i FRI.

Kalenderen viser at rettighetskampen for skeive har tatt opp i seg viktige og alvorlige tema, men ofte på en humoristisk, glad og ironisk måte.

– Et eksempel er januarbildet som viser aktivistgruppa Rosa Rebeller under Homodagene i Oslo i 1993. Parolen «Fjern alle heterofile fra ledende stillinger» var en ironisk kommentar til den forskjellsbehandlinga mange følte seg utsatt for basert på seksuell orientering.

Ønsker seg mer materiale

Birger Berge i Skeivt arkiv forteller at han skulle ønske mangfoldet i kalenderen var enda større.

– Rettighetskampen i Norge var lenge fokusert på – og utkjempa av – aktivister som definerte seg som lesbiske kvinner og homofile menn. Mangfoldet i Norge innebærer at noen definerer seg som lesbisk, homo, bifil eller trans, mens andre igjen har mere flytende identiteter, er kjønnskeive, ikke-binære, skeive eller hater kategorier, sier Birger Berge.

Skeivt arkiv kan enda ikke helt speile dette mangfoldet.

– Vi ønsker at enda flere skal donere mer materiale til arkivet, eller på andre måter bidra slik at vi enda bedre kan dokumentere og formidle den store bredda i den skeive bevegelsen, oppfordrer Berge.

Kalenderen kan kjøpes via FRI sine fylkeslag, og ved å kjøpe kalenderen bidrar du til å støtte aktiviteter i regi av FRI over hele landet. Kontakt til ditt nærmeste fylkeslag finner du på foreningenfri.no