Skeiv lekestue

Publisert

Oslo Queer Festival utfordret normene på flere måter da de feiret sitt femårsjubileum i helga. Siden oppstarten i 2007 har Oslo Queer Festival vært en kanal for de smalere grupperingene under lhbt-paraplyen. I stedet for kommersiell suksess har målet hele tiden vært å bygge broer, knytte bånd og samarbeide. De første årene hadde festivalen et publikumsgjennomsnitt på 150 personer, uten at noen klaget over det. Det viktigste har alltid vært å delta og bidra. Årets festival kan skilte med publikumsvekst og ifølge Oslo Queer samlet den fire dager-lange festivalen rundt regnet 250 deltakere.– Oslo Queer Festival har vokst, men på en litt annen måte enn det vi trodde, sier Kaja Glenne Lund i Oslo Queer til Blikk Nett. – Festivalen har blitt mer mangfoldig med tanke på hvilket publikum vi trekker til oss, sier hun og forteller at de merker en større interesse rundt festivalen fra alle typer miljøer. Fredag er en typisk «nå er det helg, hvor er spriten»-dag. Ikke på Oslo Queer Festival. For første gang i festivalens historie var det lagt inn en alkoholfri dag.– Det var utfordrende, absolutt. Men det var vellykket. Det var god stemning og vi fikk skapt en «safe space» som ble forsterket uten alkohol. Det var godt å ha en pause fra alkoholen og muligheten til å slippe hangover slik at alle var i god form og klare for neste dag. Ideen kom etter at noen av oss var på Queertopiafestivalen i Sverige, som er helt alkoholfri. Vi syntes det var kjempespennende og hadde lyst å prøve en alkoholfri dag på vår egen festival. Glenne Lund legger til at festivalen ikke er avhengig av inntekter basert på salg av alkohol, og slik skal det fortsatt være.– Oslo Queer Festival er en non-profit festival og bygger på gjør det selv-prinsippet. På den måten blir alle jevnbyrdige. Noe inntekter får vi ved at deltakere og publikum donerer det de har mulighet til, og vi har fått noe støtte fra Frifond til blant annet leie av Blitz og reisestøtte til deltakere. Glenne Lund forteller at aldersspennet blant publikum lå på mellom 20 og 40 år.– Årets festival er også den hvor vi har hatt flest utenlandske deltakere. I tillegg til nordmenn kom det folk fra mange land, og mange vi har møtt på andre queerfestivaler rundt om i verden, både fra Russland, Skottland, Wien og Sverige. Musikk er en viktig ingrediens i en hver festival, så også på Oslo Queer Festival. Blant artistene og bandene som spilte var danske Nuclear Family, som har opptrådt på festivalen tidligere. Norske Ava tok Blitz med storm på lørdagskvelden, før det norske bandet Vanity Vanish slapp seg løs i konsertsalen. Lørdagskvelden bød også på performance med tyske Nebenwirkungen og deres «Diva's Memories», mens norske Skorm sendte støybølger og skeive elektroniske rytmer utover queerpublikumet.

Rasisme i eget miljø

Workshops er en viktig del av Oslo Queer Festival og i år var tilbudet stort og mangfoldig, fra kontekstuell queer bibelstudie til forholdsanarki.– Vi har alltid hatt mange workshops, men i år hadde vi ekstra stort tilbud. Det kommer nok av at vi har blitt flinkere til å arrangere workshops selv og ikke bare henter inn krefter utenfra. Workshop om rasisme i eget miljø var kjempepopulær.– Da måtte vi faktisk avvise folk fordi det ble fullt. Diskusjonen om rasisme er noe som blir tatt mer og mer på alvor i hele det skeive miljøet, og ble tatt opp for første gang på Pride House for to år siden. Oslo Queer Festival ville videreføre diskusjonen og samarbeidet i år med Skeiv Verden på den workshopen.

Lærte bondage

En annen populær workshop var det Wish Oslo som sto for. Søndag samlet mange queers seg i konsertsalen på Blitz for å lære bondage. Wish Oslo er en klubb for kvinner, trans og intersex med interesse for BDSM og fetisj. Klubben har som formål å skape et stort mangfold rundt seksuell orientering, kjønnsidentitet og kropper og arrangerer jevnlig BDSM- og fetisjarrangementer, fester og workshops. På workshopen fikk de fremmøtte en innføring i bondage-teknikker og praktiske øvelser. – Wish Oslo ble invitert av Oslo Queer Festival til å holde workshop og det kom flere deltakere enn vi hadde håpet på. Vi arrangerte en liknende workshop under Skeive dager i fjor, sier lederen i Wish Oslo til Blikk Nett. Wish Oslo er primært for kvinner, trans og intersexpersoner.– Men det finnes homser som ikke føler seg hjemme i det homofile sm-miljøet, så vi valgte å åpne opp for de også på workshopen. Men på våre egne arrangementer må vi dessverre si nei til homser. Det handler om at vi skal være en safe space for målgruppen vår. – BDSM er en viktig del av det som handler om sexpositivisme og derfor en helt naturlig del av en festival som Oslo Queer Festival. Wish Oslo ble startet fordi vi var en del som var misfornøyde med tilbudet i det streite BDSM-miljøet, som vi opplevde som heteronormativt. Det normative ble kastet ut av vinduet denne søndagen. Enten man definerte seg som top (den aktive), bottom (den passive) eller switch (versatile), skulle man til pers. Alle fikk oppleve både å bli bundet opp og å binde opp en partner.– Det handler om sikkerhet og om å være trygg i det man gjør, og ikke minst hvordan det skal føles på kroppen. Det er ideen bak workshopen. Bondage kan være enkelt, men også ekstremt avansert. Derfor fikk deltakerne også innføring i sikkerhetsrutiner, teknikker og ikke minst hvordan bindingen skal få en estetisk form og nytelse i samspill mellom partene.

Powered by Labrador CMS