Skeiv tangofestival

Publisert

Vi ønsket å kombinere det å være homofil med en brennende interesse for dans, og samtidig komme bort fra en stereotyp, heteronormativ dansemåte, sier to av initiativtagerne til festivalen, Tommy Olsson og Tobias Svenningsen. Det aktive skeive tangomiljøet i Oslo teller i dag rundt femten personer. Så langt er det over 40 påmeldte til festivalen, hvor halvparten er fra Norge og Sverige. Men også danseglade fra Berlin, Hamburg, Frankrike og Nederland kommer til hovedstaden for å leke med roller. – I queer tango handler det mindre om kjønn og mer om å være to mennesker som danser sammen. Vi trenger ikke ha faste roller. Improvisasjon, sensualitet og variert musikk gir dansen ulike uttrykk, sier Tobias Svenningsen. Queer tango hadde sitt utspring i Hamburg på slutten av 1990-tallet, og det var to kvinner som oppfant begrepet Queer Tango. Siden det har fenomenet vokst, og tidligere i år ble det blant annet arrangert festivaler i Stockholm, Frankfurt. I oktober finer den første festivalen i New York sted.

– Hva må man kunne for å være med?

– Vi arrangerer nybegynnerkurs i forkant av festivalen, og i selve festivalhelgen. Tango er en teknisk vanskelig dans, men den er også slik at folk fort lærer seg å danse litt, og da får man såpass mange elementer på plass, slik at man kan kose seg med dansen. Vi er opptatt av å inkludere de nye som melder seg på. Vi driver ikke med konkurransedans, men fokuserer på sosial dans der det er kommunikasjonen i paret som er viktigst.

– Blir det mye sosialt og lite dans?

– Det blir sosialt gjennom dansen. Vi danser hele tiden. De som er med, elsker å danse. Å danse med mange forskjellige mennesker er den beste måten å bli bedre på, og man blir kjent med folk på en ny måte. Mye raskere og mye mer intuitivt enn ellers. Man kan være på forskjellig nivåer og likevel danse godt sammen. I tango er også alder mindre viktig. – Hvem kan være med? – Vi som er glade i tango, er opptatt av kontakt og sensualitet. Mange som begynner med tango, blir hektet, men det er kanskje ikke en dans for de som ønsker mer tjo og hei. Vi har aldri møtt noen negative holdninger fra streite dansere, men underlig nok har vi truffet andre homofile som tror vi demonstrerer ved å danse slik, og noen sier til og med at de synes det ser rart ut når to av samme kjønn danser sammen. Fordommene blant våre egne er der, men vår erfaring er at det er selvsagt at to av samme kjønn skal kunne danse sammen. Festivalen har fått navnet Friends, Fjord and Tango og arrangeres i Oslo fra 27-29 august. Programmet finnes på www.oslotangoqueer.com For påmelding: contact@oslotangoqueer.com

Powered by Labrador CMS