Skeive filmer skifter navn til Oslo/Fusion

Publisert

Oslos kjente og kjære filmfestival for skeive skifter i år navn til Oslo/Fusion. Festivalsjef Bård Ydén synes 25-årsjubileet er en god anledning til å gi festivalen et lite løft. Filmprogrammet har ifølge Bård Ydén blitt sterkere og mer variert innholdsmessig de siste årene. Samtidig har festivalen sett et fall i billettsalget de siste årene.– Til tross for nærmest utelukkende positive tilbakemeldinger fra publikum som er til stede, så ligger ikke besøkstallene på et nivå som burde gjenspeile dette. Det handler jo også om at våre filmvaner generelt har endret seg, men festivalen har absolutt potensial til å få flere inn i salen, sier Ydén. – Hvorfor navnet Fusion?– Vi ønsket et navn som skulle oppfattes som mer inkluderende og ikke virke utelukkende rettet mot skeive. Et av festivalens hovedmål er jo å arbeide for økt forståelse i samfunnet generelt, og da må vi også henvende oss til en bredere publikumsmasse. Vi endte med Fusion fordi det er et navn vi føler beskriver festivalens eksisterende profil, og som vi håper vil pirre folks nysgjerrighet i større grad, påpeker Ydén.

Negativ effekt

Merkenavnet Skeive filmer/OGLFF var ganske innarbeidet, men har samtidig vist seg å være en belastning.– Utenfor det skeive miljøet tenker folk i stor grad at vi viser filmer som ikke angår dem, og vi hører ofte feiloppfatninger i det skeive miljøet om at vi kun viser sære og dårlige filmer for spesielt interesserte. Som oftest fra personer som ikke har besøkt festivalen på mange år, sier Ydén. – Grunnen til at vi lager denne festivalen er at vi vil dele alle disse historiene med flest mulig, og da er det synd å ha et navn som i større grad ser ut til gi en negativ effekt.Festivalens lojale tilhengere vil nok få navneskiftet med seg, og vi håper den nye profilen vil få flere til å ta en nærmere titt på programmet og oppdage at innholdsmessig er det noe for alle. – Koster det ikke en del penger å skifte navn? Penger som dere kanskje ikke har?– Vanligvis gjør det det, og vi har begrensete midler, men vi har en del snille og flinke venner rundt omkring som ønsker å hjelpe til. Logoen er laget av Marion Habringer som sto for fjorårets plakatdesign, og som også lager årets design. Vi har fortsatt ikke midler til bred annonsering, men alt det praktiske rundt navneskiftet står vi for selv, så ekstraarbeidet det medfører er en selvfølge å ta. Vi vil også leie plass i Pride Park under Oslo Pride, og den synliggjøringen er nok den største kostnaden i forbindelse med endringen.

Utforske annerledeshet

Oslo/Fusion vil ha samme målsetting som Skeive filmer, men filmfestivalen vil også utforske andre aspekter av annerledeshet og åpne opp for diskusjon om hva skeivt som begrep kan innebære.– Vi vil også ha mulighet til å ta opp temaer rundt blant annet rase, feminisme, menneskerettigheter og andre minoriteter, sier Ydén. Tid og sted blir det samme som tidligere, med minifestival i juni og hovedfestival i september. Ifølge Ydén vil det bli endringer i styret i løpet av 2015. Festivalen er dessuten alltid på utkikk etter samarbeidspartnere med samme mål.– Vi har allerede gode aktører med oss, men vi skulle gjerne sett at organisasjoner ble flinkere til å samarbeide her hjemme. Vi kommer også til å innføre en fast rabattordning for studenter og ungdom, så vi håper det er en ordning som vil falle i smak. Vi jobber nå med programmet, og så langt ser det svært lovende ut. Med mange kjente på gjestelisten og store filmer i programmet, samt debatter med bred tematikk fra blant annet aktivisme til kunst og sex, kan vi love at 11.–18. september blir et 25-årsjubileum du ikke vil gå glipp av, avslutter festivalsjefen.  

Powered by Labrador CMS