Skeive Filmer til Tromsø

Publisert

LLH Troms arrangerer historiens første Arctic Pride i Tromsø og startskuddet går onsdag 12. november. Arctic Pride er en nysatsning i Troms og fra 12. til 15. november blir det debatter, stands og skeiv film. LLH Troms håper den første Arctic Pride skal markere starten for en årlig festival og satser på tilreisende fra ikke bare Troms men hele landet.– Det er ikke noen konkurrerende festivaler i november, så vi håper folk vi ta turen til oss, sier Bjørn Laumann, nestleder i LLH Troms. Det har vært arrangert skeiv festival i Tromsø tidligere, men LLH Troms starter med blanke ark og stor ståpåvilje når den nye skeive festivalen Arctic Pride nå lanseres.– Foreløpig er Arctic Pride et prøveprosjekt, men målet er å etablere en fast årlig festival. Det er et urbant miljø i Tromsø, mye takket være studentmiljøet her. Arctic Pride drives på ideelt basis og må klare seg uten offentlige tilskudd.– Til gjengjeld har vi en rekke gode samarbeidspartnere. Vi har blant annet jobbet tett med Sosialmedisinsk senter, som er et samarbeidsprosjekt mellom flere instanser i Tromsø kommune. Senteret jobber med homohelse og tilbyr blant annet hurtigtest for hiv. Vi jobber også tett med Amnesty International i Tromsø og sammen skal vi ha en paneldebatt om transpersoners rettigheter i Norge. Noen parade gjennom Tromsø sentrum står ikke på programmet til den nye festivalen.– Nei, men vi skal markere oss i byen likevel. Lørdag 15. november rigger vi opp stand i sentrum hvor man kan få noe å bite i og mye informasjon om LLH Troms og om lhbt-rettigheter. LLH-leder Bård Nylund tar også turen til Tromsø for å holde appell på torget, sammen med representanter fra Tromsø kommune, sier Laumann og forteller atkommunen har åpnet for flaggheising under Arctic Pride.– Vi skal heise et stort regnbueflagg utenfor Tromsø rådhus på lørdagen under festivalen. Mange skeive reiser til Oslo, Stavanger og Bergen når det arrangeres skeive festivaler der. Stockholm og København står også høyt i kurs for pride-turister. Laumann håper Tromsø også kan friste.– Arctic Pride arrangeres på en annen tid på året enn de fleste andre pridefestivaler, så vi er en litt annerledes festival – og annerledes er jo bra, ikke sant?

Eget filmprogram

Festivalen Skeive Filmer skal vise filmer fra årets festivalprogram i løpet av Arctic Pride.– Vi ble kontaktet av LLH Troms som gjerne ville vise film på festivalen. Da ble vi enige om å samarbeide, sier Bård Ydén, leder av Skeive Filmer. Første film ut er «The Skeleton Twins», som vises på Verdensteateret Torsdag 13. november. Filmen er et must for alle Saturday Night Live-fans da hovedrollene besittes av Kristen Wiig og Bill Hader.– Samme kveld vises også «Nånting Måste Gå Sönder». Den har gjort suksess på Skeive Filmer og en rekke andre skeive filmfestivaler verden over. Alle filmene vi sender til Tromsø er filmer som ikke blir vist på ordinær kino i Norge, bortsett fra «Nånting Måste Gå Sönder» som nå vises i Oslo, Bergen og Trondheim. Derfor håper vi at publikum benytter sjansen til å se disse filmene på Arctic Pride, sier Ydén til Blikk Nett. Ydén har et håp om at Skeive Filmer skal bli en fast del av Arctic Pride– Det hadde vært flott, men det kommer an på responsen fra publikum. Med et samarbeid kan vi sikre at publikum i Troms også får sett skeiv film de ellers ikke ville fått se. Det er mulig å bli bedre kjent med «Nånting Måste Gå Sönder» på SVT Kobra onsdag 12. november. Kulturprogrammet Kobra har viet et helt program til transpersoner i populærkulturen. Kobra ser nærmere på suksessen til tv-serier som «Orange is the New Black» og «Transparent». I tillegg blir det intervju med regissøren av «Nånting Måste Gå Sönder», Ester Martin Bergsmark.

Program for Arctic Pride Tromsø

Onsdag 12. november

Kl 17. – 19: Tromsø Bibliotek. Debatt om boka Queering Sapmi

Torsdag 13. november

Kl 17: Verdensteatret Kino. Skeive Filmer viser «The Skeleton Twins» Kl 19: Verdensteatret Kino. Skeive Filmer viser «Nånting Måste Gå Sönder»

Fredag 14. november

Kl 17: Verdensteatret Kino. Skeive Filmer viser «Love is Strange»Kl 21: Verdensteatret Kafé og Bar. Sosial samling

Lørdag 15. november

Kl 10: Tromsø Rådhus. Vi samles for å heise RegnbueflaggetKl 11. -13.30: Storgata/Torget. Stand med Amnesty, Sosialmedisinsk Senter og LLH. Appeller ved Bård Nylund, LLH, Irene Dahl, Likestillingsutvalget Tromsø Kommune, Ole-Marius Johnsen, LLH Troms og Brage Larsen Sollund, Helse- og omsorgskomiteen Tromsø kommune.Kl 14. – 17: Hålogaland Teater. Debatt i samarbeid med Amnesty om transpersoners rettigheter. Deltakere: Bård Nylund, LLH, John Jeanette Solstad Remø, LLH, Patricia M. Kaatee, Amnesty International Norge og Mikke Hurri.Kl 17.30: Verdensteatret Kino. Film i regi av Skeive Filmer.Kl 22. – 03: Fest på Swingeriet.

Mer info: llh.no/troms