Skeive flyktninger

Svensk pridefestival gjør seks skeive asylsøkere til Prideambassadører

– Lhbtq-flyktninger kommer til Sverige for å flykte fra intolerante samfunn og tyranniske myndigheter, kun for å være den de er. For å bli værende, må de møte en ny utfordring: Å bevise noe de har skjult hele sitt liv.

Publisert

Som i Norge, må lhbt+personer som søker asyl i Sverige sannsynliggjøre sin seksualitet eller kjønnsidentitet for å få opphold. I Sverige henvender asylsøkerne seg til Migrationsverket. Dette er en prosess West Pride og flere svenske lhbt+aktivister har beskyldt for å være rettsstridig og overlatt til enkeltpersoner i Migrationsverkets vurderinger.

Årets West Pride i Göteborg retter søkelyset mot denne vurderingsprosessen og inviterer seks flyktninger til å fortelle sine historier om møtet med det svenske systemet. Prosjektet «Ambassadors of Pride» er også en underskriftskampanje der pridefestivalen krever endringer i vurderingen av skeive flyktningers troverdighet.

West Pride varer fra 13.-19. juni. Underskriftene skal oversendes til Sveriges migrasjonsminister Anders Ygeman på Verdens flyktningdag 20. juni, dagen etter at festivalen avsluttes.

– Dette må ta slutt nå

West Pride sine Pride-ambassadører og æresmedlemmer for årets pridefeiring er Serena fra Irak, Ansumana fra Senegal, Khalid fra Afghanistan, Muhizi fra Rwanda, Nour fra Marokko og Farhad fra Iran. Ingen av dem bruker sine ekte navn i kampanjen.

– Jeg har sett venner steinet i hjel på grunn av deres seksuelle legning og jeg ville aldri kunne reise tilbake til Irak og leve som jeg er. Jeg har mot til å ta mitt eget liv hvis jeg må tilbake, sier Serena.

Under etterforskningen i Migrationsverket skal personer som søker asyl i Sverige «kunne redegjøre for sine indre følelser» og forklare «når han eller hun kom til en forståelse av sin lhbtq-identitet», skriver svenske QX.

– Det er umenneskelig å ta utgangspunkt i en troverdighetsvurdering av asylsøkende LHBTQ-personer basert på en vilkårlig modell uten vitenskapelig grunnlag. Allerede i dag har alt for mange mennesker blitt sendt tilbake til forfølgelse, fengsling og til og med død. Dette må ta slutt nå, sier Emma Gunterberg Sachs, operasjonsleder i West Pride.

Powered by Labrador CMS