Skeive Sørlandsdager

Skeive Sørlandsdager starter tirsdag 21. august.

Publisert

Årets Skeive Sørlandsdager åpner tirsdag 21. august.

I 2017 toppet Skeive Sørlandsdager seg med en rekordstor parade lørdag 26. august. Kristiansand sentrum var så full av paradedeltagere at man hadde ikke fått plass til en eneste nazist – enten man ville eller ei.

Det var etter at den nazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen rev ned regnbueflagg i Kristiansand i forkant av Skeive Sørlandsdager i 2016 at det ble mobilisert til paraden under festivalen i 2017. Og hatet fra nynazistene førte til et stort engasjement.

Rundt regnet 4 000 deltagere sendte et kraftfullt budskap om mangfold og kjærlighet og paraden ble heiet fram av folk langs ruten i 2017. Les mer om fjorårets parade her: Folkefest mot hat

Skamløs kunst

Tirsdag 21. august går startskuddet for årets Skeive Sørlandsdager, og i år som tidligere år er det et mangfoldig program.

Festivalen byr blant annet på utstillingen Skamløs i regi av Skeive kunstnere, Skeive Sørlandsdager og Mint Art Gallery.

Over 20 skeive kunstnere viser kunst i stor salgsutstilling i Mint Art Gallery, hvor du kan se og oppleve alt fra maleri, foto, grafikk, video, litteratur, tegneserier, skulptur, diktlesning og musikk. Ler mer om utstillingen her: Vågal kunst

Mangfoldsmarkering

Onsdag 22. august inviteres det til mangfoldsmarkering på Universitetet i Agder. Universitetet etterstreber å være et ikke-diskriminerende universitet, og ønsker at alle skal føle seg inkludert og velkommen som ansatt og student. Gjennom en mangfoldsmarkering ønsker UiA å vise at universitetet er inkluderende og mangfoldig. Det gjøres i forbindelse med Skeive Sørlandsdager hvor studenter snakker til studenter om sine utfordringer og i nært samarbeid med representanter fra SiA Helse, tilretteleggingskontoret, STA og Senter for likestilling. Mer info her: Mangfoldsmarkering

Samme dag lanseres en ny rapport om lhbt-levekår i Agder. Funnene i den ferske rapporten vil gi et kunnskapsgrunnlag og en forankring for det videre arbeidet med å skape gode levekår for alle i Agder. Det åpne lanseringsmøtet finner sted i amfiet i Rådhuskvartalet i Kristiansand kommune fra kl 16 til 17.30 og det er ordfører Harald Furre som åpner møtet. Mer info: Lanseringsmøte av LHBT levekårsundersøkelse i Agder

Vulvapreik

Torsdag 23. august byr på Vulvapreik på Mint Art Gallery, Lagmannsholmen. Fotoboksen Viva La Vulva ble lansert tidligere i år av Skeiv Verden og Sex og Samfunn og er en boks hvor kvinner anonymt kan ta bilde av vulvaen sin, og dermed bidra til å lage en samling av vulva-selfier som viser hvor ulike kvinners kjønnsorgan er. Mer info: Vulvaprik vol. 3 – Sørlandsedition

Regnbuetorv og parade

Resten av uka byr på blant annet dragbingo, filmvisninger, regnbuemesse og fester. Samt regnbuetorg og parade lørdag 25. august.

Regnbuetorvet starter kl. 12 på Nedre Torv hvor det blir stands og underholdning. Paraden starter kl. 14. Paraderuta vil i år starte på Øvre Torv, gå opp Markens gate, rundt det øverste kvartalet, og ned hele Markens gate igjen. Paraden ender da opp ved Gravane (gressplen). Herfra kan de som ønsker å være med på paradefest gå fortau og gangveier inn til Fiskebrygga. Skeiv Ungdom Sør samler de mellom 13 og 29 som ønsker å på rusfri pizzafest, og går samlet til Samsen fra Gravane.

For første gang ser Skeive Sørlandsdager seg nødt til å leie inn ekstra vakter i forbindelse med Pride-paraden i Kristiansand den 25. august.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere som synes at det er skummelt at det er mye hatkriminalitet på Agder, spesielt rettet mot LHBT- personer, forteller leder for Skeive Sørlandsdager, Linda Walbeck Olsen, i et intervju med NRK.

Info og fullstendig program her: Skeive Sørlandsdager 2018