Skeive støtter skeive

Samlet inn 25 000 kroner til russisk lhbtqi-organisasjon.

Publisert

En gjeng skeive tatovører satte i gang en innsamlingsaksjon til inntekt for organisasjonen Russian LGBT Network under Oslo Pride. Det resulterte i 25 000 kroner øremerket til å hjelpe skeive på flukt fra Tsjetsjenia.

Nyheten om arrestasjoner, tortur og drap på antatt homofile menn i Tsjetsjenia kom første april. Nesten en måned etter avsløringene er situasjonen for ofrene uforandret, og journalister i den uavhengige russiske avisa Novaja Gazeta, som brakte nyheten ut i verden, opplever også å bli truet – og flere har gått i skjul.

Lhbt-personer flykter nå fra Tsjetsjenia etter massearrestasjoner, tortur og drap. Da de første nyhetene om situasjonen kom, ble de forsøkt tilbakevist av myndighetene i den russiske republikken. Etter kartlegging med partnere og kontakter, fikk FRI i april bekreftet at situasjonen er mer alvorlig enn først antatt. Ifølge FRIs kilder er minst tre personer drept og mer enn 100 personer arrestert.

FRI har i samarbeid med Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité arrangert flere markeringer utenfor Russlands ambassade i Oslo. FRI Bergen og Hordaland har også arrangert markeringer til støtte for skeive i Tsjetsjenia.

I Pride Park under Oslo Pride arrangerte en gjeng skeive tatovører en innsamlingsaksjon for å støtte skeive på flukt. Med loddsalg, flotte premier og djs sørget Linn Aasne Grønnerøe fra Invictus Tattoo, Jon Svensk og Julie Talmo fra Moonshine Custom Tattoo, Kim Dahlstedt fra Attitude Tattoo Studio og Kristina Kløfta Johansen for å samle inn hele 25 000 kroner til organisasjonen Russian LGBT Network som jobber med å få skeive flyktninger fra Tsjetsjenia i sikkerhet.

– Vi er veldig overrasket over responsen. Det er så utrolig hyggelig og det gleder oss at det er så mange der ute som vil hjelpe til og støtte en god sak, sier Linn Aasne Grønnerøe til Blikk Nett.

At pengene fra loddsalget går til Russian LGBT Network har en enkel forklaring.

– Vi støtter Russian LGBT Network fordi de gjør et utrolig viktig arbeid for mennesker som risikerer livet sitt hver eneste dag bare ved å være den de er.

Loddsalget gikk over to dager i Pride Park, og allerede første dagen kom det inn 15 000 kroner. Når dag to gikk mot slutten gikk mange parkbesøkende hjem med flotte premier og arrangørene kunne telle opp 25 000 kroner som skal gå til skeive flyktninger fra Tsjetsjenia.

– Pengene blir overlevert «as we speak,» sier Kim Dahlstedt til Blikk Nett og forklarer engasjementet til gjengen.

– Vi ville hjelpe noen som virkelig trenger det, samt støtte det de står for og ikke minst jobben de gjør for folk i Russland og Tsjetsjenia. Vi er alle stolte over å kunne bidra på vår måte.

Arrangementet var spontant, men gjengen utelukker ikke at det blir en ny innsamling under neste års Oslo Pride.

– Vi vil absolutt gjøre dette igjen. Neste år håper vi at vi kan få et eget telt i Pride Park hvor vi kan ha en lignende innsamling, og kanskje vi kan få tatovert noen pridedeltagere også. Vi er jo tross alt tatovører, sier Kim Dahlstedt.

Mer info: Russian LGBT Network