– Det skeive Trøndelag blomstrer

I år har 70 forskjellige faner meldt seg på paraden under Trondheim Pride. Det er en fordobling fra fjoråret.

Publisert

I år har 70 forskjellige faner meldt seg på paraden under Trondheim Pride. Det er en fordobling fra fjoråret.

Renate Molvik er en av fire styremedlemmer i Trondheim Pride. I motsetning til de tre andre er Molvik helt fersk i gamet og debuterer som markedsføringsansvarlig i årets Pride. De siste ukene har hun hatt så mye å gjøre at hun nå har jobbet seg syk på verst tenkelige tidspunkt.

– Jeg krysser fingrene for at det «bare» er litt høstrusk i systemet, men jeg er forberedt på å stille i paraden i morgen med feber, sier Renate Molvik til Blikk nett. Molvik holder på med en mastergrad i media, kommunikasjon og informasjonsteknologi ved NTNU, og ble med i det trønderske Pride-styret «ved et uhell.»

– Jeg så at Trondheim Pride trengte et styremedlem, og på intervjuet ble jeg spurt om jeg ikke tilfeldigvis hadde lyst til å være med i syret. Og det ville jeg naturligvis. Jeg har jobbet mye med markedsføring i sosiale medier tidligere. Det var nok noe av grunnen til at jeg ble hanket inn, sier hun.

Håper på rekord

Molvik og resten av styret i Trondheim Pride gleder seg over at så mange som 70 faner har meldt seg på morgendagens parade. Det er en fordobling fra fjoråret.

– Et eller annet må vi ha gjort riktig. Vi har en komité som har vært flinke til å kontakte ulike organisasjoner, men vi kan ikke påta oss æren for dette alene. Jeg tror det nasjonale og internasjonale politiske klimaet påvirker engasjementet for Pride, og ikke minst har FRIs #gåformeg-kampanje skapt mye positiv oppmerksomhet, sier hun.

I fjor deltok ca. 3500 mennesker i paraden i Trondheim, og i år håper Trondheim Pride og Molvik at så mange som 5000 mennesker kjenner sin besøkelsestid.

– Mange av de andre paradene har gjort stor suksess nå i år, og vi håper å være en del av den trenden, sier hun. For Molvik personlig betyr Pride et sted hvor man kan møtes fritt på kryss og tvers av kjønn og seksuell orientering.

– Trondheim Pride er en markering av at det fins en del av oss her i Trøndelag som ikke er heterofile eller cis-kjønnede. Kanskje kan enkelte få øynene opp for at det ikke-heteronormative livet er akkurat like fint, sier hun.

Møteplassen Pride

Markedsføringssjefen i Trondheim Pride kan ikke lyve på seg en vanskelig komme-ut-historie For henne var det helt uproblematisk å komme ut som bifil. Men hun kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å skape møteplasser og legge til rette for sosialt samvær for unge skeive.

– For meg gikk det helt fint å komme ut. Det var gjort med et tastetrykk på Facebook. Men jeg opplevde det som mer utfordrende å finne andre skeive ungdommer. Spesielt da jeg studerte i Lillehammer, der var det overhodet ikke noe skeivt miljø. Her i Trondheim er det annerledes, sier hun.

Både FRI og Skeiv Ungdom er aktive i byen, og nå skal også studentforeningen Skeive studenter startes opp igjen. Det er Molvik glad for.

– Å ha muligheten til å møte andre som deg selv er nesten en forutsetning for at du skal kunne leve et godt liv som skeiv. Det er vanskelig å finne deg selv hvis du ikke har noen å speile deg i…

Slik Molvik ser det er Pride en eneste stor møteplass.

– For meg er det å møte nye og spennende mennesker det aller beste med Pride. Tenk så mange venner jeg hadde gått glipp av uten Pride!

Powered by Labrador CMS