Skeivt i Haugesund

Joachim Triers «Thelma» åpner Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Publisert

Den norske filmfestivalen i Haugesund går av stabelen 19. til 25. august og på årets program står det flere filmer med skeiv handling.

Joachim Triers nye film «Thelma» får æren av å åpne Den 45. norske filmfestivalen i Haugesund søndag 20. august. Filmen er en romantisk overnaturlig thriller med Eili Harboe i hovedrollen.

– Joachim Trier er en av våre mest betydningsfulle filmskapere, og selvsagt knytter det seg store forventninger til «Thelma» både her hjemme og internasjonalt. Alle filmene hans har vært vist i Haugesund tidligere, så det er en stor glede for oss å videreføre den tradisjonen og åpne årets festival med «Thelma,» sier festival- og programsjef Tonje Hardersen.

Filmens produsent Thomas Robsahm ser også fram til premieren.

– Joachim jobber på spreng for å få ferdig filmen i sommervarmen, og vi gleder oss veldig til endelig å få vist den.

Overnaturlig thriller

«Thelma» er Joachim Triers nye norskspråklige film, etter engelskspråklige «Louder Than Bombs» som avsluttet festivalen i forfjor. Tidligere har han laget «Reprise» (2006) og «Oslo, 31. august» (2011). «Thelma» er en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter.

Historien tar til når Thelma, som nettopp har flyttet fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo, plutselig får et voldsomt anfall på lesesalen som hun holder skjult for sine foreldre. Samtidig treffer hun medstudenten Anja, og de to blir trukket mot hverandre på mystisk vis. Thelma blir overveldet av følelser hun ikke tør å anerkjenne, anfallene blir flere og farligere, og legene har ingen forklaring. Skremmende og overnaturlige krefter presser seg frem, og en dag forsvinner Anja sporløst.

«God's Own Country». Foto: Another World Entertainment Norway AS.
«God's Own Country». Foto: Another World Entertainment Norway AS.

Etter Haugesund skal «Thelma» delta i hovedprogrammet på New York Film Festival i oktober. Der er Trier i godt selskap med Woody Allen, Todd Haynes, Richard Linklater og årets gullpalmevinner Ruben Østlund. Festivalen arrangeres for 55. gang og er en av USAs lengstlevende og mest prestisjefylte festivaler. Thelma får premiere i USA og Canada i slutten av oktober. Norsk kinopremiere er 15. september.

Se trailer:

Ny Brokeback Mountain?

«120 slag i minuttet».
«120 slag i minuttet».

På programmet til Den norske filmfestivalen i Haugesund står også den britiske «God’s Own Country» - av mange omtalt som en «Brokeback Mountain» satt til den engelske landsbygda.

Johnny driver gården for sin syke far i Yorkshire. Farens ytringer begrenser seg til brysk kritikk, og en frustrert Johnny sliter seg gjennom sin daglige rutine. I et forsøk på å rømme fra den harde hverdagen, har han uforpliktende sex med andre menn eller drikker seg full på den lokale puben. Våren kommer, og en håndarbeider blir ansatt for sesongen. Den innledende spenningen mellom Johnny og rumenske Gheorghe viker snart plass for et intenst forhold.

I sin første langfilm skaper regissør Francis Lee en autentisk skildring av et gårdsliv preget av mangler. Filmen hans fokuserer på blikkene og faktene til karakterene og deres umiddelbare kroppsspråk. Det kuperte landskapet, som de lokale kaller «Guds eget land,» er en perfekt refleksjon av protagonistenes ustabile indre liv.

Se trailer:

«Tom of Finland».
«Tom of Finland».

Prisvinner til Haugesund

Jakob Oftebro. Foto: Reidar Engesbak.
Jakob Oftebro. Foto: Reidar Engesbak.

Den franske filmen «120 slag i minuttet» vant kritikerprisen i Cannes i år og regissør Robin Campillo sender et gripende drama om kjærlighet, likeverd og håp til årets festival i Haugesund. I tillegg til kritikerprisen, kunne «120 slag i minuttet» hente hjem tre andre priser fra Cannes.

Filmen handler om det tidlige 90-tallet, hvor aids-epidemien har krevd utallige liv i 10 år allerede. Aktivister i Act Up Paris trapper opp sine handlinger for å kjempe mot den generelle likegyldigheten. Nykommeren Nathan får sin verden snudd på hodet av Sean, en radikal militant som kaster seg inn i kampen med sine aller siste krefter.

Se trailer:

Tom of Finland

Endelig kan skeive her til lands også få se den mye omtalte filmen «Tom of Finland.»

Dette er den sanne historien om den verdenskjente kunstneren Touko Laaksonen, bedre kjent som Tom of Finland. I filmen møter vi Touko Laaksonen i det han vender hjem etter en heroisk innsats under annen verdenskrig. Han er preget av krigens brutaliteter, og livet i Finland blir ikke stort enklere.

Undertrykkelsen av homofile i Finland er nådeløs, og menn som ham presses til å gifte seg og stifte familier. Touko søker tilflukt i kunsten, og spesialiserer seg på homoerotiske tegninger av muskuløse menn i solbriller og skinnjakker. Hans verker blir snart berømte, under signaturen «Tom of Finland».

«Tom of Finland» baserer seg på den sanne historien om den verdenskjente kunstneren med samme navn – en ikonisk kunstner og en modig forkjemper for homofiles rettigheter. Pekka Strang spiller Touko med en flammende inderlighet, og et imponerende helstøpt produksjonsdesign levendegjør alt fra etterkrigstidens Finland til røykfylte, amerikanske rom fylt av lærkledde tegnekunst-entusiaster.

Norske Jakob Oftebro har en viktig birolle i dette engasjerende dramaet fra Dome Karukoski, som sist var Haugesund-aktuell med The Grump.

Les Blikks intervju med Jakob Oftebro her: Tom of Finland er sexy!

Se trailer:

Mer info: Den norske filmfestivalen i Haugesund