Skeivt overflødighetshorn

Publisert

Programmet på årets Pride house er i boks og det er et hav av tilbud å velge mellom når Skeive dagers politiske verksted åpner dørene lørdag 23. juni.– Nå får vi ikke plass til mer, sier Pride house-sjef Ranveig Igrane Stava til Blikk Nett. – Jeg er veldig fornøyd og veldig trygg på at vi har et solid program. Det er også flott at vi har så mange internasjonale gjester. Det har vært fint å jobbe så tett med Internasjonalt utvalg i både LLH og Skeiv Ungdom som begge har et stort kontaktnett, sier Stava til Blikk Nett.

Ung og queer

De internasjonale gjestene kommer i anledning seminaret «Young and queer 2012»med undertittel «It gets better, but how can we make it better TODAY?»Blant gjestene som kommer finner vi aktivister fra fire verdenshjørner, Russland, Vietnam, Libanon og Sør-Afrika. Seminaret er i regi av Internasjonalt utvalg i LLH, Internasjonalt utvalg i Skeiv Ungdom, Redd Barna og SAIH. Fra Russland kommer Polina Savchenko, fra organisasjonen Coming Out i St. Petersburg.Fra Vietnam kommer Nguyen Le Quang, fra organisasjonen Save the Children. Fra Sør-Afrika kommer Noma Pakade, fra Gay and Lesbian Memory in Action (GALA). Fra Libanon kommer Wissam Sheib, Meem (LBTQ Support group) og Nasawiya (feminist collective) ogÅshild Marie Vige fra Skeiv Ungdom. Ida Irene Bergstrøm, internasjonal rådgiver i LLH, leder seminaret. Møt opp i Wergeland kl 13, lørdag 23. juni.

Storstilt åpning og onanikurs

Den offisielle åpningen er kl 12 og åpningen er det stortingsrepresentantene Anette Trettebergstuen (Ap) og André Oktay Dahl (H) som står for. Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik holder tale og Lisa Dillan har konsert. Konferansier er Kim Fangen. Pride house-sjefen har selvsagt full oversikt over programmet, men når det gjelder hva hun selv skal delta på blir det vanskeligere å velge.– En del av de tingene jeg har lyst å delta på går av stabelen på samme tid. Men det er et luksusproblem, og det er slik det er. Men jeg skal selvsagt på orgasme- og onanikurset til Betty Dodson og Carlin Ross. Jeg tror det blir såpass spesielt og utenom det vanlige at jeg vil angre på det om jeg ikke får det med meg. Betty Dodson og Carlin Ross er kjent fra tv-serien «Trekant» og de kommer altså til Norge igjen for å holde sitt sagnomsuste orgasme- og onanikurs på Litteraturhuset.«Vi skal tilbake til Norge, til Oslo. Jeg elsker det stedet», sier Betty Dodson i sin siste youtube-video.Det er i samarbeid med organisasjonen Sex og Samfunn at Pride house i år får flydd inn Betty Dodson og Carlin Ross fra USA. Sexologen Dodson har med seg foredraget «Putting the vulva on the map», og sammen med vulva-modellen Ross er det er det klart for orgasme- og onanikurs på Litteraturhuset lørdag 23. juni.

Rasisme i skeive miljøer

Antirasisme står også på programmet på Pride house i år.– Vi hadde antirasisme som tema på Pride house også i fjor. Det var en debatt som gikk veldig varm og det ble høy temperatur, så i år går vi fra debatt til noe som er mer som en workshop hvor dialogen er i fokus, i stedet for at det blir så spissete fronter, sier Ranveig Igrane Stava til Blikk Nett. Workshopen «Et åpent skeivt miljø uten rasisme - Hvorfor antirasistisk arbeid er kamp mot homofobi» er i regi av Antirasistisk Senter, Oslo Queer og Skeiv Verden og finner sted søndag 24. juni. De skeive miljøene består av mange forskjellige arenaer og aktører og håpet er å kunne diskutere hvordan vi kan forebygge rasisme og diskriminering i de ulike skeive miljøene.– I fjor handlet det om rasisme og islamofobi i skeive miljøer og det ble en debatt med mange sterke følelser. Jeg tror at årets debatt vil vise at vi kan ta noen steg videre på grunn av samarbeidet mellom Antirasistisk senter og Andres Lekanger fra Pride house sin styringsgruppe. Workshopen stiller spørsmål som: Hvordan definerer vi de skeive miljøene, hvem har ansvaret for at de skeive miljøene er inkluderende og frie for rasisme, hvordan formes holdninger, hvilket ansvar har de organiserte miljøene, hva slags organisasjonskultur bygger man i LLH, Skeiv Ungdom?Antirasistisk Senter har i flere år jobbet sammen med Skeiv Ungdom og andre i skeive miljøer for å bekjempe homofobi i innvandrermiljøer. De skeive miljøene er generelt åpne og inkluderende, men også i disse miljøene må det jobbes forebyggende mot rasisme.Samtalen blir ledet av Ida Irene Bergstrøm, internasjonal rådgiver i LLH og journalist i det feministiske tidsskriftet Fett. Workshopen starter kl 16.30 i Kjelleren på Litteraturhuset.

Ung, kåt og usikker

Benjamin Mathias Silseth, kjent fra NRK-programmet «Trekant», kommer for å diskutere spørsmål som: Hvordan lære om sex? Hvilke fordeler og ulemper finnes med dagens seksualundervisning for ungdom? Gjennom hvilke kanaler og på hvilken måte bør ungdom lære om sex? Hvem bør ha ansvaret for opplæringen, hva bør ungdommene lære og er det noe som de ikke bør lære? Hva skal vi gjøre for at ungdom føler at de finner svarene de lurer på?Det er Skeivt studentforum som arrangerer debatten der panelet, i tillegg til «Trekant»-Benjamin, består av lege ved Helsestasjonen for lhbt-ungdom i Oslo, Geir Helge Roaas, UngBDSM-representant, Tyra Strange og Morten Eikli, kristen ungdomsarbeider. Ordstyrer i debatten er Hanne Grasmo, leder av LHBT-senteret - nasjonalt kunnskapssenter for seksuell orientering og kjønnsidentitet. Gasmo har skrevet «Kjærlighetsboka - en bok for unge om sex», som hun har holdt foredrag om land og strand rundt. Lørdag 23. juni, kl 13, Kverneland

Damer med bart og kul i buksa

I år som i fjor står Oslo Queer for deler av programmet på Pride house, og lørdag 23. juni blir det lek med kjønnsidentitet og uttrykk. På Oslo Queers gender bender-workshop skal det skapes en trygg atmosfære hvor alle kan å utforske forskjellige kjønnsuttrykk ved hjelp av enkle teknikker og rekvisitter kan man leke med egne oppfattelser av femininitet og maskulinitet og se på hvordan det former oss. Ta gjerne med klær og rekvisitter og bli med på Gender-Bender-aksjon etter workshopen. Møt opp i Kverneland kl 17.30.

Mer info og fullt program finner du her:

skeivedager.no/pride-house