Når Oslo Internasjonale Filmfestival snurrer filmene sine fra 16. til 27. november, står det flerefilmer med queer tema og skeivt innhold på programmet.

Årets festival kan du ta del i allerede i kveld på Sentrum Scene. Der er det visningen av «Inni» en konsertfilm med Sigur Rós. Dette er bandets andre konsertfilm. Den første, «Heima» (OIFF 2007), viste bandet mens de holdt en rekke uannonserte konserter på hjemmebane i Island. Mens «Heima» hadde fokus på bandets røtter, akustiske fremførelser og islandsk landskap, fokuserer «Inni» på selve konsertopplevelsen. Konsertopptakene ble gjort over to kvelder i London i 2008, og kombineres også med gamle konsertopptak. Resultatet er en intim, nyskapende og leken konsertfilm, som viser konsertopplevelsen slik den oppleves både for publikum og band. Bak filmen står Vincent Morisset, en kanadisk regissør, kjent for sine interaktive produksjoner, og nye måter å fortelle historier. «Inni» vises også torsdag 17. november kl 17, Sentrum Scene.

 

 

Kjønnskrigerne

Få også med deg «The Ballad of Genesis and Lady Jaye», en moderne kjærlighetshistorie og et portrett av det unike paret Genesis Breyer P-Orridge, kjent gjennom blant annet arbeidet med Throbbing Gristle og Psychic TV, og Lady Jaye. Marie Losier har laget en original og vakker film der hovedpersonenes kreative bakgrunn og deres forhold blottstilles på en fantastisk måte og viser romantikken sett fra en ny side, vist gjennom varme og intime bilder. Tragisk nok døde Lady Jaye i 2007 og etterlot Genesis knust. Men siden da har han aktivt fulgt sitt fysiske ideal; å bli et perfekt speilbilde av Lady Jaye’s usammenlignbare skjønnhet.
«The Ballad of Genesis and Lady Jaye» vises lørdag 19. november kl 17.30 på Filmens Hus, Tancred, og søndag 20. november kl 19.30 Filmens Hus, Lillebil.

 

Møteplikt

«Who Took the Bomp? Le Tigre on Tour» er obligatorisk for alle riot girrrls og kompisene deres. Filmen følger det ikoniske og feministiske bandet Le Tigre på deres internasjonale turne i 2004 og 2005. Turneen gikk over fire kontinent, og gjennom ti land. Bandet frontes av den frimodige Riot Grrrl pioneren Kathleen Hanna, kjent fra Bikini Kill. Le Tigre konfronterer mannlig sjåvinisme og homofobi i musikkindustrien, samtidig som de rocker løs med opptredener bestående av kunstpoesi og grenseløse sangtekster, i en smart, bitende og underholdende musikkdokumentar. Filmen inneholder tidligere uutgitte liveopptredener, intervjuer og avslørende opptak backstage med disse banebrytende artistene.
Regissør er Kerthy Fix, som tidligere har regissert og produsert «Strange Powers: Stephin Merrit and the Magnetic Fields» (OIFF 2010). «Who Took the Bomp? Le Tigre on Tour» vises lørdag 19. november kl 1730 på Filmens Hus, Lillebil, og søndag 20. november kl 17.45 på Filmens Hus, Tancred.

 

Gripende historiefortelling

Blant filmene du bør se er «We Were Here» av David Weissman og Bill Weber, som vises onsdag 23. november. Filmen tar oss med til San Francisco fra det første utbruddet av hiv/aids-epidemien, da det høyst levende skeive samfunnet blir truffet av en ubegripelig tragedie. Dette er den første dokumentaren som går i dybden og viser ankomsten av viruset og hvilke dramatiske følger det fikk for byen, samtidig som den viser hvordan byens innbyggere reagerte på hva som skjedde. Filmen henvender seg til vår menneskelige kapasitet til å reise oss i en krisesituasjon og hvor et helt samfunn samles i kjærlighet, medfølelse og viljestyrke for å jobbe seg igjennom det utenkelige. De dypt personlige historiene intervjuobjektene i filmen deler med oss etterlater tilskueren ikke bare i tårer, men også med en sterk følelse av glede og håp. David Weissman og Bill Weber har tidligere regissert den prisbelønte dokumentaren «The Cockettes» (2002). «We Were Here» vises 23. november, kl 19 på Filmens Hus, Tancred.

Mer info og fullstendig program her:oslofilmfestival.com