Skrev seg inn i skeiv historie

Publisert

Da Skeivt arkiv i samarbeid med Bufdir lanserte en digital tidslinje på Internasjonalen i Oslo 16. juni, skrev over 100 av de fremmøtte seg bokstavelig talt inn i skeiv historie. Kulturtidsskriftet MELK presenterte samtidig sin aller første utgave. Skeivt arkivs digitale tidslinje får du et overblikk over de viktigste datoene i skeiv norsk historie fra år 1000 frem til i dag. Etter en appell fra Fredrik Langeland ved LHBT-senteret på Bufdir, presenterte arkivar Hannah Gillow Kloster fra Skeivt arkiv tidslinjen sammen med faglig leder Runar Jordåen. For å illustrere bruken klikket Kloster seg inn på historien «Et besynderligt givtermaal» om to kvinner som giftet seg i 1781.–Her klikker du deg direkte inn i kirkeboken, der Jens eller Marie giftet seg. Ved siden av vielsesnotisen står det «NB. Dette par ble siden funnen å begge være av kvinnekjønn». Ferdig med den saken, sa Kloster til latter fra publikum.Fra scenen fortalte Runar Jordåen at en rekke organisasjoner som Skeiv Verden, FRI, Åpen kirkegruppe og Skeiv ungdom har gitt innspill på tidslinjen.–Dette har vært en god prosess, der historien har vært satt på dagsordenen. Hvordan man fremstiller historien vil alltid handle om perspektiv, og det vil og skal stå kamp om hvordan historien skal fortolkes, sa Jordåen.

Hvitt historiekart

Generalsekretær Susanne Demou Øvergaard i Skeiv Verden adresserte elefanten i rommet, da hun fra scenen fortalte at lhbtqi-personer med migrantbakgrunn var utelatt fra historien på den opprinnelige tidslinjen.–Til tross for at vi er, og vil fortsette å være, en viktig del av historien. I ettertid har vi hatt en god dialog, og det har styrket vårt samarbeid. Vi er veldig godt fornøyd med det reviderte resultatet. Vi vil være synlige på våre premisser, sa Øvergaard, som understreket at Skeiv verden kom til å fortsette å være en vaktbikkje i det skeive miljøet og samfunnet for øvrig.Gjestene på den skeive folkefesten ble oppfordret til å dele sin personlige skeive historie analogt, på langveggen på Internasjonalen. Til toner fra duoen Feal, gruppen kildaphew og dj Bright Eyes benyttet over 100 av gjestene anledningen til å skrive sin minihistorie. De bidro med alt fra første de gang de var på Sapphos fødeøy Lesvos, meldte seg inn i DNF-48 til da de ble født i et land der de så skeive ble steinet på åpen gate. Den analoge tidslinjen kommer ifølge Hannah Kloster ved Skeivt arkiv til å bli digitalisert som et speil til den offisielle.

Løfter frem skeiv kultur

Den analoge tidslinjen var et kritisk innspill fra Martine Johansen og Anna Nafstad fra tidsskriftet MELK, som lanserte sin redaksjonelle baby på snikåpningen av Oslo Pride. Det skeive kulturtidsskriftet MELK skal formidle skeiv kulturhistorie i Norge og løfte frem marginalisert LHBTiQ-historie. MELK er blitt til gjennom crowdfunding, støtte fra Fritt Ord og samarbeid med Skeivt arkiv.–Skeiv kultur vil alltid ha et aspekt av det politiske i seg, siden man har en minoritetsrolle. Vi tenker på kultur som kunst, litteratur, musikk, dans ..., sier Nafstad til Blikk Nett.– ... poesi, føyer Johansen til, og fortsetter: –Men utøverne må være noe mer enn bare en mainstreamartist som tilfeldigvis er skeiv og ikke holder på med noe skeivt i det hele tatt. De må ha et skeivt prosjekt. –MELK blir en fin blanding av historisk skeiv kultur og ny kultur, sier Nafstad, som er kunsthistoriker.Ideen om å starte et tidsskrift fikk Johansen og Nafstad under Pride 2015 da de blogget om skeiv kultur.–Vi fikk mange positive tilbakemeldinger, spesielt på de litt tyngre blogginnleggene. Folk ønsket seg et tidsskrift som MELK, forteller Johansen, som er utdannet journalist og forfatter. Anna Nafstad og Johansen traff på samarbeidspartner Skeivt arkiv under Oslo Pride. Resten er skeiv historie. Se bildene fra lanseringsfesten på Internasjonalen

Powered by Labrador CMS