KUUK: f.v. Mira Berggrav Refsum, Ragna Solbergnes og Sahrish Abbas aka dj Hammered. Foto: Ihne Pedersen.

Slutt for KUUK

Tre konserter, plateslipp og så er det slutt.

Publisert

Gruppa KUUK har vaiet regnbueflagget med stor entusiasme i mange år, både under Oslo Pride, Træna Pride og på Copenhagen Pride. Nå er det snart slutt, dessverre.

KUUK debuterte ut av ingenting i 2013, og tok Norge med storm. Rap-punk-gruppa består av Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes, Sahrish Abbas aka dj Hammered, DouDou og Ole Øvstedal og sammen har de provosert, engasjert og blitt beryktet for konserter med aggresjon, glede og en galskap man sjeldent ser maken til.

De har blitt pride-favoritter etter en rekke opptredener under Oslo Pride og de var sentrale i oppstarten av Træna Pride. Copenhagen Pride har også fått en solid dose KUUK og i 2016 ble de flydd til Grønland for å lede Sisimiuts første pride-parade. Ikke dårlig for et band som ble født på et nachspiel.

KUUK-spirit

Blikk måtte spørre KUUK det spørsmålet som ligger på alles lepper akkurat nå:

– Hvordan har dere samvittighet til å nekte verden KUUK?

– Vi gir verden en live-plate som gir folket evig tilgang på KUUK in concert, samtidig fortsetter kuuk-spiriten i alle våre hjerter for alltid og skal manifestere seg i andre kreative utløp, sier Ragna Solbergnes i KUUK.

– Hvis Oslo Pride spør om en gjenforening om f.eks. 5 år.

Forside BLIKK november 2017. Foto: Ihne Pedersen.

– Mira har alltid drømt om å spille KUUK-konsert høygravid - så vi får se om det klaffer.

– Fortell om platen. Er det sånn å forstå at det er en live plate tatt opp på Blitz?

– Bitch hør her: i KUUKens år 2016 spilte vi en sinnsyk split-gig med Beglomeg for et komplett utsolgt Blitz. Det viste seg i ettertid at Bjørn Larsen fra Blitz hadde tatt opp herligheten, og da vi bestemte oss for å legge opp fant vi ut at vi selvsagt måtte få gitt ut en plate med opptaket. Da har vi og publikum Noe fysisk å sitte igjen med. Vår kjære KUUK-far og bassist, Ole Øvstedal, og hans geniale bror, Jon, mikset og ordnet til opptaket med finesse og så ble den mastret av Espen Høydalsvik.

– Kommer platen i både fysisk format og digital versjon?

– Jaman! Tilgjengelig i alle kanaler. Men vi anbefaler selvsagt å sikre seg plata. Det er en nydelig gatefold-plate full av historier, bilder og kjærlighet, sier Ragna

Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes. Foto: Ihne Pedersen.

Pridebandet KUUK

KUUK prydet forsiden til Blikk i november 2017. Her kan du lese intervjuet Blikk gjorde med frontfigurene Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes.

Blikk:

Hvordan startet historien om KUUK?

Ragna:

Ideen kom på et nachspiel i 2013. Mira og jeg jobbet sammen på klubben Revolver og vi ble gode venner. Vi snakket ofte på nachspiel om at vi ville begynne å rappe, og så ble vi booket til å holde konsert uten å ha en eneste låt. Siden har ballen rullet og det har tatt helt av.

Mira:

Vi har jo egentlig ikke tid til KUUK. Alt vi gjør som KUUK handler om desperasjon for å rekke å bli ferdig med alt som skal gjøres. Som med musikkvideoene våre. De starter med en idé, og så gjør vi det bare.

Ragna:

Hvis vi skulle planlagt for lenge, hadde det ikke blitt like bra. Vi leker «ja»-leken, veldig ukritisk.

Blikk:

Finnes det et KUUK-manifest?

Mira:

Vi hadde ikke noe manifest eller en grunntanke da vi startet. Vi ville ikke noe spesielt med KUUK, bortsett fra å lage musikk. Men som privatpersoner, har vi klare meninger om feminisme og andre politiske saker.

Folk vil pule

Ragna:

Vi ble overrasket over responsen på musikken og musikkvideoene våre – og over at folk syntes det var så drøyt. For oss har det alltid vært selvsagt at vi skal kunne skrike høyt og være drøye. Den dagen folk ikke lar seg sjokkere av det, har verden blitt et bedre sted.

Mira:

Enten vi ville det eller ei, så er KUUK politisk. Det var ikke til å unngå.

Blikk:

Dere er utagerende på scenen og publikum er i ekstase. Går fansen over grensen noen gang?

Ragna:

Ikke annet enn at folk vil pule. Det gjelder jenter. Jeg blir ofte forsøkt sjekket opp av jenter, aldri gutter. Nå snakker jeg om på konserter altså …

Mira:

Vi har noen hengivne fans på Træna som er veldig dedikerte. Vi treffer dem alltid på Trænafestivalen.

Ragna:

Det er en godt voksen vennegjeng som går rundt i hjemmelagde KUUK t-skjorter med bilde av Mira og meg på. De er alltid drita og de blir flere og flere for hvert år.

Mira:

Vi har ubehagelige opplevelser også, men de er sjeldne. Det verste er de som grabber, tar oss på tissen og sånt. Det er for drøyt. Altså vi i KUUK tar på hverandre, men det er ikke en invitasjon til andre. Det interessante er at det kun er jenter som gjør det.

Ja, til alt!

Blikk:

Er dere en del av hip hop-miljøet?

Mira:

Vi har ikke noe stort behov for å være en del av det norske hip hop-miljøet. Vi har hørt folk si at det vi driver med ikke er hip hop. Ok, vi kan godt lage vår egen sjanger, vi. Mottoet vårt er jo «Ja til alt». Vi kommer fra et miljø hvor det er en selvfølge å kunne være seg selv. Det har jeg også med meg fra oppveksten min. Men så skal det sies at jeg er en heterofil cis-kvinne og har med det sluppet unna mye dritt. Derfor er det viktig for meg og for KUUK å være med på å fronte lhbt-saken.

Blikk:

Det sies jo at «alt er lov» i hip hop også nå. Tar dere litt av æren for det?

Mira:

Nei, det tør vi ikke. Ikke ennå i alle fall.

Blikk:

Dere tilhører den delen av hip hop som pusher grenser, på lik linje med artister som Cezinando og Unge Ferrari. Er dere på samme lag?

Mira:

Ja, jeg føler vi er på samme lag og jeg heier på dem som pusher grensene for hva som er «lov».

Skeive heteroer

Blikk:

Det har unektelig vært fascinerende å stå foran scenen i Pride Park og høre publikum synge med på KUUKs «Klitt Hopp» på tekstlinjer som «Klitt hopp. Drukner deg som havet. Ti fingre opp i fitta vi kan ta det!» Hvor skeiv er KUUK?

Mira:

Ekstremt lite skeiv, faktisk.

Ragna:

Alle i bandet er hetero. Men sett i et queerperspektiv, hvor man utfordrer normene, så er vi veldig skeive.

Mira:

Vi brenner for en skeivere verden.

Ragna:

Sånn sett er vi skeive alle sammen, både i væremåte, hvordan vi oppfatter verden og hvordan vi kler oss.

Blikk:

Hvordan startet det brennende engasjementet for lhbtqi-rettigheter og pride?

Mira:

Det var ganske tilfeldig egentlig. Vi fikk høre at Blitz-bilen hadde spilt låta vår «HTG» i paraden i 2014. Vi ble så glade da vi hørte det og det føltes veldig riktig at KUUK ble spilt i paraden. Året etter ble vi booket til å spille i Pride Park.

Ragna:

Det var naturlig for oss å takke ja til å spille der fordi pride handler om menneskeverd og menneskerettigheter.

Mira:

Vi har alltid blitt kalt et feministisk band. Og vi er feminister. Men jeg er faktisk mer stolt over å bli kalt et «prideband». Pride representerer et bredt spekter av mennesker.

Trænas maskoter

KUUK var med på å lage Trænas første prideparade sammen med initiativtaker Helmer Langskjær. Her gikk 20 prosent av lokalbefolkningen sammen med feststemte festivaldeltakere og med Ragna og Mira som tamburmajorer. Paraden ble en stor suksess, spesielt med tanke på at innbyggertallet er litt under 500. Året etter vokste paraden seg fra 15 meter til 300 meter og siden har Træna Pride bare blitt større. KUUK er selvsagte faste gjester og står delvis ansvarlig for at det lille øysamfunnet på Helgeland i Nordland hvert eneste år bades i regnbuens farger.

Blikk:

BBC-reporter Chris Stark som i serien «The World’s Most Extreme Festivals» besøkte Trænafestivalen i juli 2017, ble bestevenn med dere og gikk i sin første prideparade der. Og han fikk også være gjesteartist i konserten til Oslo fagottkor under festivalen. Hva synes dere om å være der?

Mira:

Slagordet «Ja til alt» har vi tatt fra Trænafestivalen. Det er den spiriten som preger festivalen, og ikke minst Træna Pride. KUUK er på en måte maskotene til Træna Pride.

Blikk:

I august 2017 flagget dere ut og opptrådte på Copenhagen Pride. Skjønte danskene hva dere sang om?

Ragna:

Jeg tror ikke de skjønte en dritt! Men de likte oss veldig godt.

Mira:

Det handler mye om energien vi har på scenen, så det ble suksess.

KUUK og Oslo fagottkor ble også gode venner på Trænafestivalen, så da koret slapp julesingelen «La oss skinne i fred» i desember i fjor var KUUK selvsagte gjester. Se musikkvideoen her:

Nachspiel mot parade

Blikk:

I april 2017 sto dere på scenen under den årlige festivalen Arctic Sounds i den lille byen Sisimiut på Grønland. Hva skjedde?

Ragna:

Festivalsjefen oppdaget KUUK på Trænafestivalen og booket oss til å holde konsert, men også til å lage prideparade. Det var en helt sinnssyk opplevelse. Vi arrangerte paraden sammen med Nuka «The Eskimo Diva», Grønlands første og eneste offentlige transkvinne.

Mira:

Det er knapt 4000 innbyggere i Sisimiut og de bor veldig isolert. De er avhengig av fly for å komme seg ut av byen. Det er knapt tilgang til internett der. Vi var mye ute på byen og traff folk som vi inviterte med i paraden. Men de var livredde for at andre skulle tro de var «sånn».

Ragna:

Siden vi ble invitert på en masse nachspiel da vi var ute på byen, så vi gjorde en deal med gutta. Hvis de gikk i paraden, så skulle vi bli med på nachspiel. Det funka!

Mira:

Ja, gutta dukket opp, men med en dame på hver arm – sånn for å forsikre seg om at ingen skulle tro at de var homo.

Konserter og plateslipp

KUUK forlater oss ikke før de har spilt konserter i Bergen, Trondheim og Oslo. I tillegg slipper de en etterlengtet konsertplate. Sjekk hvor KUUK spiller:

Bergen:

KUUK, lørdag 17. november, kl. 21, Hulen, Olaf Ryes vei 48, Bergen

Trondheim:

KUUK, lørdag 24. november, kl. 20, Tyven, Dronningens gate 11, Trondheim

Oslo:

KUUK, lørdag 1. desember, kl. 21, Blitz, Pilestredet 30C, Oslo

Powered by Labrador CMS