«Snapper» den skeive hverdagen

Snapchat-kontoen Hverdagsskeiv vil bryte ned fordommer.

Publisert

Mandag denne uken la Snapchat-kontoen Hverdagsskeiv ut sin aller første snap.

28 år gamle Stine Harbø kom på ideen om Hverdagsskeiv etter både å ha møtt og lest om flere ungdommer og unge voksne som har slitt med å komme ut av skapet.

– Jeg fant ingen som frontet det skeive hverdagslivet i sosiale medier på den måten. Derfor tok jeg kontakt med seks andre skeive kvinner i alderen 24-37 år. Sammen utgjør vi Snapchat-kollektivet Hverdagsskeiv, som hver dag legger ut snaps om hva det vil si å være skeiv i Norge i 2017, sier Stine Harbø til Blikk nett.

Med Hverdagsskeiv ønsker de syv kvinnene å ta opp så mange temaer som overhodet mulig, og kanskje også avlive noen myter på veien.

– Som for eksempel myten om at alle lesber har katter, for det stemmer ikke, sier Harbø.

Åpen og fordomsfri

Stine Harbøs egen vei ut av skapet var både lang og utfordrende. Nettopp derfor er hun så opptatt av å fremme åpenhet og bane vei for andre.

– Jeg vokste opp i et homogent og heteronormativt miljø på Nesodden og jobbet lenge med meg selv før jeg aksepterte at jeg var skeiv. Som spesialpedagog jobber jeg også med barn og unge hvor jeg møter på denne tematikken. Det er trist å tenke på at det finnes ungdommer der ute som tenker at de skulle ønske de var heterofile slik at de kunne leve normale liv, sier Harbø.

Målet med Hverdagsskeiv er å bidra til mer åpenhet og fordomsfrihet, slik at unge kan se at livet som skeiv ikke er så ille.

– Temaene vi tar opp vil på forhånd legges ut på gruppa vår på Facebook. Vi syv som opererer kontoen kommer til å dele på den slik at vi får en dag hver, og så vil vi etter hvert invitere flere til å bidra, sier hun.

– Still spørsmål

Selv om kontoen ennå ikke har vært i drift i ei uke, har Hverdagsskeiv allerede solide 230 følgere. Tilbakemeldingene så langt har vært udelt positive.

– Vi oppfordrer folk til å stille spørsmål hvis det er noe som helst av skeiv karakter de lurer på, og det opplever vi også at har blitt gjort disse første dagene. De fleste lurer på hvem vi er og hva vi driver med, sier hun.

Per i dag er snapchatkontoen drevet utelukkende av kvinner, men Harbø forsikrer om at mennene vil komme inn etter hvert.

– Absolutt. Vi vil få inn flere gjestesnappere etter hvert, og da skal mannfolka inn for fullt, forsikrer hun.

Brutalt ærlige

For Stine Harbø er det beste med det skeive hverdagslivet å få lov til å virkelig kjenne at man er seg selv.

– Det å ikke måtte gå rundt og bære på det man føler er en kjempehemmelighet, det tror jeg er veldig viktig. De andre kvinnene som er med i Snapchat-kollektivet er brutalt ærlige, så jeg kan forsikre om at de som henvender seg til oss vil få ærlige svar, sier hun. Etter hvert håper Harbø at Hverdagsskeiv kan få flere støttespillere innad i det skeive miljøet.

– Planen er å snakke med Rosa kompetanse slik at vi får løftet mer kunnskap inn i påvirkningskanalen som Hverdagsskeiv ønsker å bli, sier hun.

Mer info: Hverdagsskeiv på Facebook