Snylter på skulpturparken

Publisert

Kunstnerduoen Trollkrem bygger i disse dager fundamentet for Soppen musikk- og performance festival i Ekebergparken. 19. og 20. august skal norske og amerikanske kunstnere trollbinde publikum med kjønnsoverskridende performance opp i trær. –Var det en fluesopp? spør Jennie Hagevik Bringaker sin kunstpartner Tor Erik Bøe i Trollkrem.–Vi håper å finne en fluesopp, forklarer hun til Blikk Nett.–Hva skal dere med den?–Jeg skal spise den, og så skal Jennie drikke av tissen min, sier Bøe uten å fortrekke en mine.–Jeg tror det var det vikingene gjorde. Rusen er litt heavy i første omgang, føyer han til.–Det er noe med sopp og seksualitet som hører sammen, sier Bringaker.Blikk Nett følger duoen Trollkrem opp i Ekebergparken skulpturpark, der Soppen musikk- og performance festival holdes om drøye to uker. Saftige performancekunstnere som Marcel Alcala (US), Nils Bech (NO), Genevieve Belleveau (US), Peter Clough (US), Elysia Crampton (US) og Dronebrygg (NO) er blant de som skal opptre på det skeive arrangementet. Zackary Drucker (US) har laget videoperformance spesielt for Soppen. Trollkrem samarbeider med Oslo Pilot, et to-årig prosjekt kuratert av Eva González-Sancho og Per Gunnar Eeg-Tverbakk, som undersøker kunstens rolle i den offentlige sfæren.

Hengende øltønner

Midt i et skogholt ikke så langt fra den mest fotograferte skulpturen, «Walking Woman» av Sean Henry, holder en gjeng arbeidsfolk på å bygge opp to scener og en bar. Om to dager skal de få hjelp av en hest til å heise opp tømmeren som skal henge i vaiere.–Her skal baren være, forteller Bøe og kikker opp i et av trærne.–Må folk klatre opp i treet for å få seg en øl?–Hehe, nei, men øltønnene skal henge fra grenene.Det er neppe tilfeldig at valget for Soppen falt på Ekebergparken. Ifølge Bringaker blir ikke festivalen en demonstrasjon, mer et innspill i debatten om hva skulpturparken skal være.–Vi liker godt tanken på å gå inn i et eksisterende konsept og skape noe nytt, sier Bringaker.–Og her er det ikke så etablert som Vigelandsparken. Det kan fortsatt skje ting og gå i andre retninger, skyter Bøe inn.

Småskeiv og vindskeiv

Foruten tradisjonelle kunstprosjekter vil Trollkrem gjerne utfordre motsetningsparet homo/hetero med Soppen festivalen.–Kjønnssamtalen er så mye større enn homo/hetero. Men det er ikke noen forutsetning for kunstnerne på festivalen at de er skeive. Samtidig har mange av de definert sin legning og jobber gjerne med et alter ego på scenen, sier Bringaker.–Hvor befinner dere dere på den skeive skalaen?–Jeg er ganske vindskeiv, fastslår Bøe og ler.–Jeg er litt småskeiv, hehe, sier Bringaker.Alle Trollkrem-produksjoner har vært skeive, uten at kunstnerne har søkt foreningen Fri om så mye støtte.–Men nå har vi vært litt mer på, fordi vi mener at det skeive publikummet må få med seg det store antallet kunstnere som kommer fra USA, påpeker Bøe.De fleste amerikanske kunstnerne på festivalen har debutert på en klubbscene i Los Angeles eller New York. Der skal det ikke være vanntette skott mellom klubb- og kunstscenen.–Du kan se på det som performancekunst, eller du kan se på det som stripping. Her i Norge har ikke kunstnerne den samme muligheten, sier Bringaker.

Fikk Mette-Marit til å grine

Transkvinnen Elysia Crampton er en av kunstnerne som ikke lar seg så lett definere.–Crampton spiller klubbmusikk, men hun passer ikke helt inn i klubbsjangeren og heller ikke inn i kunstsjangeren. Men musikken har visst tatt helt av på nett, sier Bringaker.Noen av kunstnerne kan ses utenfor festivalområdet og går mer i direkte dialog med skulpturparken.–Vi har tre prosjekter som foregår på vei opp hit: Nils Bech, Genevieve Belleveau og Peter Clough. Bech skal gjøre en minikonsert i Per Inge Bjørlo-skulpturen, forteller Bøe.–Det var en lignende performance som fikk Mette-Marit til å grine på Venezia-biennalen, føyer Bringaker til.Selv om performancefestivalen kan høres smal ut, bedyrer duoen at alle kan få noe ut av den.–Vi har jo alle en kropp. Og det blir jo ikke sånn at en performancekunstner triller et egg nedover en bakke, understreker Bringaker.Festivalområdet har plass til rundt 1000 gjester, og Trollkrem håper på 500-600 hver dag. Soppen performancefestival har fått støtte av bla. KORO (URO), Billedkunstnernes Vederlagsfond, Norsk Kulturråd og Oslo Pilot.Trollkrem lover mat og drikke i soppens ånd på festivalen.–Det blir ikke mer underground enn sopp, sier Bringaker og Bøe.Så snylt i vei 19-20. august.Soppen performancefestivalTrollkrem

Powered by Labrador CMS